19Sep

Intervju Miran Blažek- autor izložbe `Ratio`

Izložbom „RATIO“  Miran Blažek po prvi se put predstavio labinskoj publici. Posjetitelji Gradske galerije Labin na ovoj izložbi zapravo mogu vidjeti "site specific" rad, nastao kao rezultat autorovog petodnevnog boravka i angažmana u prostoru gradske galerije. Radovi kružnog oblika nastali su apliciranjem ugljena na zidove galerije. Središte svakoga rada ujedno je i geometrijsko središte zida u koje autor rukom iscrtava kružnicu direktno upisujući proporcije svoga tijela. Izložba se može pogledati do 29.04.2017.

U nastavku donosimo intervju s autorom.

U Gradskoj galeriji Labin u tijeku je Vaša samostalna izložba. Riječ je o vrlo specifičnom projektu. Možete li pojasniti o čemu je zapravo riječ?

U Galeriji sam izveo sedam crteža direktno na zidove, sedam krugova koji se nalaze u geometrijskim središtima zidova. Promjer svakog kruga je unutar dimenzija tijela, visina plus raspon ruku. Krugovi su derivirani iz tog „križišta“ tijela i opet postavljeni na sve strane galerije, tj.   u sve centre/križišta zidova, koje opet ne uspijevamo sagledati u jednom pogledu, što nas stavlja opet u neku vrstu križišta. Ovdje je zapravo riječ o jednom radu, sedam krugova ustvari su „fraktali“ jednog te istog crteža.

Zašto naslov RATIO?

Upravo zbog gore opisanog, riječ je o mjeri, odnosima i dimenzijama na fizičkoj i metafizičkoj razini. Ovaj Rad/Ratio svojevrsna je mjerna jedinica pomoću koje tražim dodirne točke između mikro i makro uni/multiverzuma.

U latinskom rječniku Ratio označava postupak, proceduru, razmišljanje, razum, računanje, sistem, vladanje, dok u engleskom rječniku označava promjer.

Isto tako rad na ovoj izložbi još nije gotov, on dobiva svoj nastavak u ostatku ugljene prašine koju ću koristiti kasnije.

Kako je do ovoga projekta uopće došlo?

Mogao bih reći slučajno, prilikom tehničkih problema pri prijevozu slika velikih formata koje sam planirao izložiti na jednoj koncepcijskoj izložbi u Koprivnici. Bio sam suočen s tim da slike ne mogu biti izložene, tada odlučujem izvesti ovaj rad u drugačijem formatu. Izveo sam dva ovakva kruga na najudaljenijim zidovima Galerije koji su „gledali“ jedan drugoga povezujući između sebe sve galerijske prostorije, dok istodobno promatrač ne može vidjeti dva kruga u isto vrijeme.

Isto tako ovaj rad proizlazi iz jednog prijašnjeg rada pod nazivom „Inside story“ gdje sam također ugljenom zacrnio sve zidove Galerije Academie Moderne u Zagrebu do visine koju sam mogao dosegnuti rukom. Ostatak ugljene prašine iz tog procesa rada kuham s pčelinjim voskom i modeliram umanjeni oblik Galerije.

Da li ste medij ugljena namjerno izabrali za labinsku izložbu?

Krugovi su izvedeni ugljenom koji ovdje nije samo medij nego i sadržaj zbog svoje simboličke i stvarne prirode. Ukratko, ugljen u sebi nosi sunčevu energiju nekadašnjeg života koji leži duboko pod Zemljom, što u ovom kontekstu kroz tjelesnost i sam koncept rada dobiva više od samo tehnike izvedbe. Od ugljena dobivamo energiju i dijamante.

Ima li crna boja za Vas neki posebni značaj obzirom da ste ju koristili i u ciklusu radova koji je prethodio krugovima na zidovima galerija?

Crno je ovdje i boja tj. ton i materija u doslovnom i simboličkom smislu. Ne bih rekao da je u pitanju posebno značenje, više je u pitanju simptom bavljenja elementarnim, nekom vrstom „prve antropometrije“.

Gdje je ovaj projekt već izveden i kako ste došli u Labin?

Ovaj rad u ovom obliku do sada je izveden u Galeriji Vladimir Bužančić u Zagrebu i u drugačijem formatu u Gradskom muzeju u Koprivnici. U Labin sam došao putem prijave, znajući za specifičnost prostora Galerije i veliko je zadovoljstvo izvesti ovaj rad u tom prostoru.

Jedan ste od hrvatskih vrlo cijenjenih umjetnika mlađe generacije što se može iščitati iz dosadašnjih nagrada i gostovanja po svijetu. Koji biste događaj iz Vaše biografije izdvojili kao najznačajniji?

Puno je dobrih umjetnika vrijednih pažnje bez obzira na biografiju, ona može i ne mora značiti ništa. Uz sav trud, kako umjetnika tako i kustosa, vjerujem da vrijeme pokazuje što i koliko nešto vrijedi. Svakako za mene je osvajanje Radoslav Putar Nagrade donijelo jako puno, uz priznanje i putovanje u New York, to je potvrda da ste na dobrom putu.

Međutim moram spomenuti da je rad koji mi je donio Nagradu prvi put bio izložen na mojoj izložbi u Galeriji Waldinger u Osijeku. Program je tada vodila sada na žalost pokojna Marina Viculin. Ona je pokazala interes za mojom samostalnom izložbom i tim radom kojeg je htjela izložiti. Meni to puno znači.

Kako bi ukratko opisali umjetničko djelovanje i život u Osijeku?

Osijek unatoč svakom obliku ignoriranja i sabotaže od strane Grada,  ima zaista bogatu scenu koja se uz sve probleme kontinuirano razvija, pogotovo zadnjih desetak godina. Uz standardne stvari i podršku koju uživa Muzej likovnih umjetnosti bez obzira na program, epicentar zbivanja kreće iz HDLU-a sa Galerijom Kazamat, uz Galeriju Waldinger i POPUP projekt. Svemu tome svakako je kumovalo i osnivanje Umjetničke Akademije.

Dojmovi iz Labina?

Uvijek je užitak posjetiti neki drugi dio naše zemlje, Labin mi to uvijek potvrdi. Ovim putem se još jednom zahvaljujem svima koji su bili uključeni u organizaciju izložbe.

(pp)18.04.2017./13:57:04

 

 

 

 

 

 

 

Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`
Interview

Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`

Kakva je situacija s novim načinom prikupljanja otpada , a koja je službeno startala 01.srpnja ove sezone? Najveća novost je da prikupljeni miješani komunalni otpad na pretovarnoj stanici

By: Interview | 04 Sep 2018 u 09:37
Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen
Interview

Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen

Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen. Objasnite molim Vas kako to da Vas je zaintrigirao Biedermeier, čije ste elemente uvrstili u Vaše slikarstvo. Ellen: Nakon jednog pospremanja pr

By: Interview | 12 Aug 2018 u 13:26
Najavljena reforma vodnog sektora - hoće li Istra biti jedno ili dva uslužna područja?
Interview

Najavljena reforma vodnog sektora - hoće li Istra biti jedno ili dva uslužna područja?

O kakvim se promjenama nagađa i što se to smjera učiniti s poduzećima koja suvereno vladaju veoma važnim djelatnošću - vodoopskrbom. Riječ je o životima ljudi, biljaka i životinj

By: Interview | 23 Jul 2018 u 08:31
Darko Martinović: Zašto građani Labinštine nemaju pravo na kvalitetnu pitku vodu iz najčišćeg izvora u Istri?
Interview

Darko Martinović: Zašto građani Labinštine nemaju pravo na kvalitetnu pitku vodu iz najčišćeg izvora u Istri?

Nezavisni vijećnik Darko Martinović, s liste Nezavisni Zajedno, istupio je na sjednicama vijeća Grada Labina, s pitanjima na koja odgovore još nije dobio. Čeka ih, kao i adekvatno rje&scaro

By: Interview | 17 Jul 2018 u 13:39
Davor Radmanović: Nekad su glave nogometaša bile čistije
Interview

Davor Radmanović: Nekad su glave nogometaša bile čistije

Uhvatiti Davora Radmanovića ovih dana nije jednostavno. Labinska nogometna legenda postao je novi team manager Istre 1961, a u pola sata koliko smo sjedili za istim stolom, izmijenjivali su se &bdquo

By: Interview | 06 Jul 2018 u 09:26
Valter Glavičić: Želja mi je da ostvarimo obećano i da pomognemo ljudima u rješavanju onoga što ih najviše muči
Interview

Valter Glavičić: Želja mi je da ostvarimo obećano i da pomognemo ljudima u rješavanju onoga što ih najviše muči

Biti gradonačelnik svoga grada nije jednostavno, kako se to izvana može pomisliti, što je već sada drugačije u odnosu na vaša očekivanja? Nije jednostavno, no ovo je poziv koji nos

By: Interview | 25 Mar 2018 u 18:47
Jakovčić: Istra je postigla ono što smo zacrtali prije dvadesetak godina
Interview

Jakovčić: Istra je postigla ono što smo zacrtali prije dvadesetak godina

„Aktivan je, angažiran. Pet točaka koje je on osmislio ušle su u dnevni red Plenarne sjednice. Ponosan je na to. Ne skriva da se u Bruxellesu i Strasbourgu dobro osjeća. Politički vol

By: Interview | 14 Feb 2018 u 16:00
Tanja Herceg - povezuje mlade,  daje im snagu pod motom `Mi ostajemo u Hrvatskoj`
Interview

Tanja Herceg - povezuje mlade, daje im snagu pod motom `Mi ostajemo u Hrvatskoj`

Tanja Herceg, djevojka ili „stijena“, ostvaruje projekte koji se nižu. Povezuju mlade,  daje im snagu pod motom „mi ostajemo u Hrvatskoj“. Osnivačica Udruge Impress dovo

By: Interview | 30 Jan 2018 u 09:09
Bioenergija - Bioenergoterapija i Tihomir Zefi
Interview

Bioenergija - Bioenergoterapija i Tihomir Zefi

 U životu svi tražimo neke odgovore, drugačije istine, koje će nam složiti „jasnu sliku“ i dati „čistu“ i pravu istinu. Obično to istraživanje odvede u neki smjer

By: Interview | 07 Dec 2017 u 12:16
Elvis Morina: Želim da Radio Maestral postane najslušaniji urbani radio
Interview

Elvis Morina: Želim da Radio Maestral postane najslušaniji urbani radio

Novinar Elvis Morina, pokretač Radio Maestrala i nekadašnji direktor te tvrtke, nakon godina izbivanja i rada u drugim medijskim kućama vratio se svojoj izvornoj radio stanici. Morina je kraj

By: Interview | 11 Nov 2017 u 11:37
Ukupno vijesti 100

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr