23Jul

Labin dobio višenamjensku sportsku dvoranu

U ponedjeljak, 15.svibnja, prigodnim kulturno zabavnim programom, u nazočnosti brojnih uvaženih gostiju, obilježeno je otvorenje nove Sportske dvorane Labin te 70-ta obljetnica Srednje škole Mate Blažine. Prigoda je to bila da najmlađe uzrasne skupine klubova koji djeluju na području Grada Labina, prve odigraju utakmice na novom parketu.

Prva faza radova na izgradnji pomoćne dvorane je dovršena. Sportski kompleks Labin obuhvaćat će dvije sportske dvorane – glavnu i pomoćnu s pratećim sadržajima poput svlačionice, ureda za sportske klubove, sportske ambulante i ugostiteljsko - trgovačko - sportskih sadržaja. Od mjeseca kolovoza pa do danas sagrađena je pomoćna dvorana površine od 1.500 m2 koja može primiti 200 gledatelja, a u koju je uloženo 11,7 milijuna kuna (s PDV-om). No, ovo je tek prva faza radova na sportskom kompleksu Labin. Za cjelokupni dovršetak ove investicije u gradskom proračunu za 2017. godinu osigurano je 25 milijuna kuna.

14948787094

Kompleks će po završetku druge faze primati oko 1.100 gledatelja. Investitor je Grad Labin, izvođač radova labinska tvrtka De Conte, a nositelj izvršenja ovog projekta, u suradnji s gradskom upravom, je gradska tvrtka Labin 2000.

Srednja škola Mate Blažine ove godine slavi 70. obljetnicu rada, stoga je paralelno održana svečanost povodom ovog značajnog jubileja. Kroz povijest Srednja škola Mate Blažine predstavljala je kulturno, socijalno i obrazovno središte Labinštine. Njezina važnost i danas je neprocjenjiva, ne samo na obrazovnom, već i na širem društvenom i gospodarskom planu.

Galerija slika OVDJE

149487882416

U obraćanju prisutnima, ravnatelj SSMB-a, Čedomir Ružić, naglasio je da je misija škole da budu zajednica koja uči u pozitivnom ozračju i zadovoljava potrebe učenika u stjecanju općih i stručnih kompetencija uz korištenje različitih metoda i oblika rada te stilova učenja i poučavanja. Potiču inicijativu i aktivno uključivanje učenika u provođenje ljudskih prava, građanskog odgoja i ekološke problematike te razvoj učeničkog stvaralaštva i samopoštovanja kao i njihovo osposobljavanje za daljnji studij i rad. Spomenuo je brojne uspjehe učenika i njihovih mentora na razno raznim natjecanjima, bilo da je riječ o međuškolskim natjecanjima pa sve do značajnih državnih natjecanja.

Demetlika poručio da je Labin dobio hram sporta

`Naš grad danas ispunjava svoju iskazivanu želju da imamo svoj hram sporta, po veličini i funkcionalnosti, dostojan našeg prekrasnog Grada. Od danas imamo svoju novu višenamjensku sportsku dvoranu, a mi smo se okupili kako bismo je svečano otvorili i predali na korištenje onima koji su je najviše priželjkivali. To su uz labinske sportaše, učenici ove škole koja danas obilježava 70-tu obljetnicu postojanja i koja je odavno stekla epitet rasadnika znanja, kojeg dostojno brani i održava tijekom dugih sedam decenija. Budućom školskom reformom želimo postati Centar izvrsnosti`, poručio je Gradonačelnik.

Galerija slika OVDJE

149487878812

Tulio Demetlika

Demetlika je prisjetio prisutne da je Labin svoju prvu sportsku dvoranu dobio sada već davne 1978., i to mnogo prije od drugih istarskih i hrvatskih gradova. Nakon što je 2000. godine decentralizacijom školskog obrazovanja prenijeta u vlasništvo Srednje škole Mate Blažine i osnivača Istarske županije, njezina vrata bila su otvorena za labinske sportske klubove, dvoranska natjecanja, na korištenju rekreativcima. U traženju najboljeg imovinsko pravnog rješenja, zahvaljujući velikom razumijevanju i sinergiji Istarske županije Grad Labin 2014. godine bez naknade postaje vlasnikom stare dvorane. Time je stvorena pretpostavka da Grad Labin krene u osiguranje sredstava i realizaciju ove investicije.

`Podizanje kvalitete jamstvo je, da ni danas a ni sutra, ne smije doći do odljeva učenika, već da će se i dalje veliki broj učenika ne samo iz Labina već i iz okolnih gradova opredijeliti za labinsku Srednju školu. Na taj način, pored redovitog stipendiranja učenika i studenata, ulažemo u našu sadašnjost i budućnost - u mlade koji će za koju godinu kreativno pridonositi razvoju i promociji našeg Labina`, dodao je Demetlika.

149487886020

Valter Flego

Istarski župan Valter Flego čestitao je na izgradnji dvorane, ali i značajnom jubileju koji je obilježila labinska srednja škola. `Kroz vašu su školu prošle brojne generacije. Radite zahtijevan posao koji ne može raditi bilo tko. Mladima treba kvalitetno obrazovanje, potom radno mjesto i riješeno stambeno pitanje. Mislim da sve to mogu u Labinu zadovoljiti. Važno je i da vode zdrav život s naglaskom na bavljenje sportom`, poručio je Flego. Dodao je da uskoro slijedi i energetska obnova zgrade. U tijeku je natječaj, a Županije će participirati u realizaciji projekta.

 Od izrade dokumentacije do realizacije projekta sportske dvorane prošlo dvije godine

2015. godine izrađena je projektna dokumentacija – glavni projekti za sve faze radova budućeg sportskog kompleksa, a u drugoj polovici prošle godine započela je izgradnja pomoćne dvorane. Druga faza izgradnje sportskog centra Labin, koja se odnosi na rekonstrukciju postojeće dvorane, na kojoj su upravo na dan održavanja svečanosti započeli radovi, bit će dovršena tijekom ove godine.

149487891727

Tulio Demetlika, Fran Mileta

Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji gradske uprave i sportske zajednice, koja je predlagala, zajedno s labinskim sportskim klubovima i udrugama, prijedloge i rješenja početka izgradnje nove i rekonstrukciju stare dvorane, započelo se s projektom.

Iako je bilo predloženo više lokacija za izgradnju sportske dvorane, u konačnici je prihvaćeno rješenje o sanaciji postojeće dvorane. Kod prihvaćanja tog rješenja vodilo se tezom da dvorana na toj lokaciji postoji već četrdeset godine te je okružuje sva potrebna infrastruktura, poput velikog parkirališta.

Galerija slika OVDJE

149487908046

Đanluka Miletić, Siniša Verbanac-predstavnici Sportske zajednice Grada Labina

U drugoj fazi rekonstrukcije, koja je planirana na jesen, kreće se s obnovom postojeće sportske dvorane. U konačnici, sportski kompleks činit će dvije sportske dvorane s brojnim pratećim sadržajima. Osim za sportske događaje, centar će biti opremljen i za održavanje sajmova, kongresa, koncerata i ostalih nesportskih događaja koji će obogatiti društveni i socijalni život građana Labina i okolice, a osigurat će i odvijanje programa sportskog turizma čime će se poboljšati iskorištenost turističkih kapaciteta Rapca i Labina.

149487893329

Značajna ulaganja u sportsku infrastrukturu

U posljednjih godinu dana Grad Labin značajno je ulagao u sportsku infrastrukturu te je rekonstruirana atletska staza na Gradskom stadionu i izgrađeno atletsko borilište za skakačke i bacačke discipline, plato s umjetnom travom za treninge nogometaša te riješena kompletna odvodnja i automatsko navodnjavanje terena. Riječ je o investiciji vrijednoj 1,7 milijuna kuna. Uređenje stadiona će se nastaviti kroz slijedeću fazu, kada će se urediti tribine i svlačionice, ali i izmjestiti ulaz kao i proširiti parkiralište. Paralelno se radi i na proširenju sportske zone u prigradskom naselju Vinež. (Ivana AHMIČEVIĆ)

14948786993

 

Zavod za javno zdravstvo u Istri bilježi izvrsnu kakvoću mora
Vijesti

Zavod za javno zdravstvo u Istri bilježi izvrsnu kakvoću mora

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, od 16. do 17. srpnja 2018. godine, proveo V ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 210 mjernih točak

By: Vijesti | 23 Jul 2018 u 10:31
Jubilarna 50 Smotra istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinštine - Labinske konti ove subote na Dubrovi
Vijesti

Jubilarna 50 Smotra istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinštine - Labinske konti ove subote na Dubrovi

Smotra istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinštine, Labinske konti, ove subote 28.srpnja, održava se po pedeseti puta na Dubrovi.  Iako je bilo najavljeno da će se održati u

By: Vijesti | 23 Jul 2018 u 09:37
Tjedna obavijest trgovačkog lanca Jedinstvo d.o.o.!
Vijesti

Tjedna obavijest trgovačkog lanca Jedinstvo d.o.o.!

Promo aktivnosti u periodu 23. srpnja 2018. - 25. srpnja 2018. U prodavaonicama Jedinstva samo za Vas: Dove kupka 750 ml razne vrste – 19,99 kn Keks Oreo Double creme 157 g – 9,99 kn T

By: Vijesti | 23 Jul 2018 u 07:57
 Naselja Ružići, Šumber i cijela Pičanština bez vode do 15:00 sati
Vijesti

Naselja Ružići, Šumber i cijela Pičanština bez vode do 15:00 sati

Obavještava se stanovništvo da će zbog kvara na vodovodnoj mreži biti bez vode naselja Ružići, Šumber i cijela Pičanština   DANA  23.07.2018.  DO 15:0

By: Vijesti | 23 Jul 2018 u 07:52
Održan koncert tenora Zorana Tomaića u Plominu povodom 25.obljetnice Općine Kršan
Vijesti

Održan koncert tenora Zorana Tomaića u Plominu povodom 25.obljetnice Općine Kršan

Sinoć je u Starom Gradu Plominu, akademski glazbenik, magistar glazbene umjetnosti i diplomirani pjevač , Zoran Tomaić iz Pule, održao koncert u čast proslave Dana Općine Kršan, obilježa

By: Vijesti | 23 Jul 2018 u 08:32
Vozilom u Rapcu umjesto u rikverc, prešao preko zida
Vijesti

Vozilom u Rapcu umjesto u rikverc, prešao preko zida

U hotelskom naselju Girandella, u blizini novog hotela Valamar Girandella Maro Resort, vozač osobnog automobila krenuo je preko manjeg zidića. Vozač je vjerojatno kretao s parkirališta te je

By: Vijesti | 22 Jul 2018 u 10:06
Nema više `žednih` sela-Vodovod Labin ovog ljeta ulazi u Visoku zonu Grada Labina
Vijesti

Nema više `žednih` sela-Vodovod Labin ovog ljeta ulazi u Visoku zonu Grada Labina

Iako je nastupila turistička sezona, vodomjeri Labinskog Vodovoda još se nisu „zavrtili“ od potrošnje kakva je inače ljeti, brojke međutim, za pola godine pokazuju za 

By: Vijesti | 22 Jul 2018 u 08:19
Klapa Rišpet–rasplesala Kršan
Vijesti

Klapa Rišpet–rasplesala Kršan

Na središnjoj proslavi „Dani Općine Kršan,“ sinoć je Klapa Rišpet, raspjevala i rasplesala ne samo Kršonce, nego brojne turiste i drage goste, koji su čitavu

By: Vijesti | 22 Jul 2018 u 08:07
Turistička zajednica Općine Kršan predstavila novi promotivni spot
Vijesti

Turistička zajednica Općine Kršan predstavila novi promotivni spot

Turistička zajednica Općine Kršan danas ima čast predstaviti novi promotivni spot Općine Kršan koji prikazuje prirodne ljepote kraja, materijalnu i nematerijalnu kulturnu ba&scaron

By: Vijesti | 21 Jul 2018 u 21:21
Obilježen završetak izgradnje mrtvačnice u Sv. Lovreču
Vijesti

Obilježen završetak izgradnje mrtvačnice u Sv. Lovreču

Na mjesnom groblju u Sv. Lovreču danas je obilježen završetak izgradnje mrtvačnice, uz prisustvo građana, predstavnika Općine Raša, labinskog komunalnog društva 1. Maj d.o.o.

By: Vijesti | 21 Jul 2018 u 12:11
Ukupno vijesti 9127

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr