16Dec

Vodič za gastarbajtere iz Njemačke

Mogu se pohvaliti činjenicom da sam u životu ispratio (i dočekao) već tri generacije gastarbajtera. Prva generacija su bili očevi mojih prijatelja (opisano u mojoj knjizi "Svi moji ratovi"). Druga generacija bila je početkom devedesetih, a treća unazad nekoliko godina.

Nema tih priča kojih se ja nisam naslušao, niti događanja koje su mi ispričali, a da ih ja nisam memorirao. S toga se smatram dovoljno kompetentnim da (iz svog ugla gledanja) napišem ovu kolumnu kao vodič za gastarbajtere (u bukvalnom prijevodu gastarbajteri: gosti-radnici).

No taj bukvalni prijevod i nije uvijek bio stvarni odraz stanja. Šezdesetih godina, kada su očevi mojih prijatelja trbuhom za kruhom odlazili za Njemačku na rad bili su jedini istinski gastarbajteri. Za njih se znalo da oni odlaze na rad da bi se vratili.Bili su gosti-radnici.
Oni koji su odlazili početkom devedesetih, rijetki su odlazili na arbajt. Više njih je odlazilo da bi ubrali izbjegličku pomoć u vidu dojč maraka. Oni su kratko ostajali. Čim su Nijemci ukinuli donacije.
Ovi zadnji, ti su po meni najmanje Gast. Oni su otišli, ali čisto sumnjam u njihov povratak.

Svaki onaj tko je otišao na rad u Njemačku morao je odmah prihvatiti način Njemačkog života i običaja, te prihvatiti sistem življenje što im i nije bilo teško. Dobra i redovita plaća. Pristojan život, sve se to brzo usvoji, a posao, pa bože moj, raditi se mora.

U jednoj dobro organiziranoj državi sve je unaprijed pomno isplanirano. Lako je tako živjeti kada stigneš iz jednog kaosa koji se zove naša Domovina.

Sve su ovi naši brzo naučili u dojčlandu, ali nisu naučili kako se ponašati kada budu dolazili na urlaub. A upravo ovih dana kreće povratnički val koji stiže za predstojeće blagdane, a pošto sam ja kroničar jednog vremena s 50 godina gastarbajterskog promatranja dolazaka i odlazaka, odlučio sam im pomoći i napisati ovaj:

VODIČ ZA GASTARBAJTERE IZ NJEMAČKE

Prilikom planiranja dolaska u goste (vi ste sada gosti), vrlo je važno isplanirati kojim prijevoznim sredstvom dolazite. Vlak, autobus, automobil ili avion.

Po tom pitanju svako prijevozno sredstvo ima svojih dobrih i loših strana.

VLAK ILI AUTOBUS

Bilo koje od ova dva prijevoza kojim dođete, izazvat će podozrive komentare tipa: "Jado, kako ošo tako došo". Bit će to prvi znak da vam u Dojčlandu baš i ne cvjetaju ruže.
Za one najmilije ne brinite. Oni će nalaziti opravdanja tipa: "Došla djeca autobusom (vlakom), daleko je to, da se ne maltretiraju, a u kući imamo Golfa dvojku ".
Ćaća će odmah provjeriti "crni štek" ima li dovoljno Ojra da vam da za povratnu kartu. Zato odmah na dolasku kažite da ste kupili povratnu kartu da se izbjegne stres.
Autobus i vlak su dobri zbog povratka. Prtljaga nije ograničena (kao kod aviona) pa možete ponijeti suhovine, graha, zelja, krumpira i luka do mile volje. Šefu svakako ponesite jednu domaću kobasu i vijenac češnjaka (bijelog luka). Švabe jako vole da sve vonja po češnjaku.

AUTOMOBIL

Dolazak s automobilom koji ste kupili u Dojčlandu izazvat će podozrivost cijelog naselja. Upamtite. Nikako ne smije biti stariji od 10 godina i nikao marke Opel i Golf, jerbo takvih u vašem naselju, pogotovo ako ste iz Slavonije, ima gotovo svaka kuća. I ako kupujete obavezno neka bude automatik. Ta činjenica će vam se isplatiti, pošto automatik skreće pažnju s nekih, za vas, neugodnih tema.
Nikako ne smijete zaboraviti na krov montirati paktreger i onaj kofer-sanduk. To sve će vam dobro doći u povratku. U njega puno toga stane.

AVION

Avion je elegantno prijevozno sredstvo. Brzo, udobno, a i elegantno. -"Kak ste došli"? -"Avionom"! -"Auuu, sigurno skupo"? -"A je, al' može se".
E tu je zamka!!!
Dolazak avionom može biti puno jeftiniji nego bilo kojim drugim prijevozom. Ako se karta kupi puno prije leta, može se letjeti i za 10-20 €. Ali zašto je to zamka? Pa zbog poklona. Ako se ima za avion, ima se i za skuplje poklone.

PONAŠANJE NA GRANICI

Čim stignete na granicu sjetite se pokojnog dide (baba je još živa, one uvijek duže žive). Pomisao na djeda i njegovu preranu smrt treba da u vama izazove sjetu i tugu. A upravo je to stanje koje od vas očekuje policajac i carinik na granici. Nikako sreću i veselje. Sjetite se da on radi za tisuću € mjesečno manje od vas. Kako onda očekivati da on bude sretan ako vas vidi sretne. Znači tužnu facu. Ako putujete s djecom njih pred granicom po mogućnosti malo našamarajte da im se još vide suze od plača. Kada vas vide onako jadne samo će mahnuti rukom. DALJE!!!

POKLONI

Zapamtite. Domovina od vas očekuje da spizdite sve pare koje ste ponijeli. Nikakvih jeftinih poklona. Oni neće zadovoljiti ni rodbinu, ni Domovinu. Par sitnica, čisto da ne dođete praznih ruku, a onda ruku u novčanik i dijeli.
Obavezno materi dajte barem 50€. To je pola njene penzije, a ona će svim drugaricama reći da ste dali 500€. Ćaći ništa manje. Sve manje od 50€ on će shvatiti da ste još veći goljo nego kada ste odlazili, a upravo vam je on, da mater ne zna, toliko tutnuo u džep neka vam se nađe za prvu ruku, tamo negdje u stranjskom svijetu o kojem je on u vijestima samo slušao grozote.
Babu nikako ne smijete zaboraviti.Ona je bila vaš nepresušni bankomat cijeloga vašeg života. Koliko ona ima para "zašuškano" među plahtama i gaćama samo bog dragi zna. Ona će vam uvijek biti beskamatni i bespovratni kreditor, dok god živi. Njoj je dosta i 20€. Neka joj se nađe. Za lemozinu na misi.

ŽIVOT U DOJČLANDU

Cijenite to što je mater počela peći kolače još prije mjesec dana. Danas je na stolu svatovski ručak. Nikako nemojte pričati o zdravom načinu života i prehrane, dijeti i takvim glupostima. Mater je vaš saveznik. Nju hvalite na sva usta i pričajte protiv onih Švabica kako pojma nemaju o kuhanju i kako sve već gotovo kupuju u velikim trgovinama.
Mater će se križati i komentirati. -"Kakva je to žena koja ne kuha". To što niti vaša žena nije skuhala pošteni ručak od kada ste tamo, nikako ne spominjite. Vaše je samo da hvalite majku i njenu kuhinju.
Nakon toga ona će se sjetiti još barem 12 vrsta kolača koje nije ispekla. U dvorištu će nastati panika među kokošima, guskama, patkama i puricama, a ćaća će dobiti zadatak da za glavu skrati barem jednog odojka.

Što se vašeg posla tiče tu morate biti jako oprezni i držati se priče koje ste pričali preko telefona i skajpa. Nikako ne smijete reći, ako radite na baušteli, da to stvarno i radite. Ćaća će odmah popizditi i reći vam da ste to mogli nastaviti raditi i kod Mehe, lokalnog poduzetnika. Je da je manja lova nego u Dojčlandu ali ima se vremena i za neki fuš i na kraju kod kuće si. S toga je najbolje reći da radite posao na kompjuteru. Oni o tome puno ne znaju, pa će te izbjeći dodatna pitanja.

POLITIKA

Nikako, al' nikako se ne upuštajte u razgovore o politici. Tu ste u startu izgubili. Posebno je zabranjeno komentirati Parlamentarne izbore u Austriji i pohvaliti njihov izbor mladog premijera Kurca. E tu bi baba mogla dobiti srčani udar. Za stolom spominjati nešto što ona nije vidjela već 40 godina. To zahtjeva hitni odlazak kod velečasnog i uplata nedjeljne mise. Jes da onih 20€ neće biti dovoljno, ali baba će nadodati i više jer je velečasni na prošlonedjeljnoj misi zamolio da se malo pojačaju lemozine pošto je njegov Passat automatik već star 5 godina i da mu treba novi auto.

VEČERNJA DRUŽENJA

Nemojte kao zadnji seljo-beljo odmah sakupiti ekipu i otiči u birtiju gdje se sviraju narodnjaci. Takvih birtija imate u Dojčlandu koliko vam srce poželi. Ovdje pokažite skromnost. Pokažite da ste štedljivi i da štedite za povratak (koji se vjerojatno nikada neće dogoditi). To će umiriti vaše roditelje i babu. Ostatak svoga života živjet će u nadi vašeg povratka na djedovinu (pokoj mu duši, sredila ga baba).

POVRATAK U DOJČLAND

Budite spremni da će te se vratiti s nekoliko kila više no što ste došli. Svugdje su vas hranili kao da ste stigli iz Kambodže. Ali neka. Domaće je domaće. To će vas držati sve do Uskrsa.
Nikako ne zaboravite Oberu (šefu) ponijeti litru-dvije domaće šljive. On to voli i očekuje od vas. Guzica je to Švapska, voli sve mukte. Uz to ubacite i koji struk domaće ljute kobasice. Neka mu se zažari guza.
Roditeljima i babi obećajte da će te svakako doći za Uskrs i neka dobro prosuše šunku. Ćaći tutnite još 20€ da mater ne zna. Neka mu se nađe za gajbu pive.
Na odlasku ubacite i pokoju Njemačku riječ da ne bi ispalo da ste totalni mulac i da ne znate još njemački, a onaj glupi Anto koji je tek tri mjeseca gore već je zaboravio hrvatski.
E da, ako pušite svakako nabavite koju kilu škije. U Dojčlandu su cigarete skupe, a ubacite i koju kilu za šveru, čisto da se isplati barem dio puta ili babin milodar velečasnom.

Za sada toliko od mene. Nadam se da sam vam pomogao u snalaženju. Ipak sam ja ispratio i dočekao tri generacije gastarbajtera.

 Ljubi vas majka, vratite se vazelinu
Sabotaža

Ljubi vas majka, vratite se vazelinu

Već godinama ciljano ne gledam informativne emisije na tv-u, izuzev ako ova moja prešteka da vidi kakva će biti vremenska prognoza (kao da joj život ovisi o tome). Večeras, kao za v

By: Sabotaža | 16 Dec 2018 u 07:55
Ljubav se na svim jezicima kaže ljubav
Sabotaža

Ljubav se na svim jezicima kaže ljubav

-„Ti i ja, uvijek ćemo biti jedno, jedan dah, jedan otkucaj srca, jedna duša. Znaš, jednom kada se ovaj rat  završi otići ćemo negdje daleko, a ja ću ti roditi sina

By: Sabotaža | 24 Nov 2018 u 08:00
Drž se ti Kurza
Sabotaža

Drž se ti Kurza

Ova južina me 'pere' već danima. Ma nisam vam ja neki meteoropata nego mislim da mi se sve pomalo skupilo. Do penzije još barem tjedan dana. U autu gore crvena svijetla kao da sam u diskoteci

By: Sabotaža | 03 Nov 2018 u 08:50
Tko o čemu - on o sexu
Sabotaža

Tko o čemu - on o sexu

Nekako svakim danom što sam stariji držim se svojih uhodanih rituala. Negdje sam pročitao da je to u mojim godinama jako važno. Čisto ono, sve znaš unaprijed. Svaki ti je pokret uvje

By: Sabotaža | 05 Oct 2018 u 07:59
Zvao sam je Emily
Sabotaža

Zvao sam je Emily

Prvo proljetno sunce izmamilo je osmjehe na sve one zimogrozne. Uživao sam i ja sjedeći na klupi uz Promenadu, koja se kilometrima proteže uz rijeku našeg najljepšeg kontinentalnog gr

By: Sabotaža | 12 Sep 2018 u 07:45
Kolumna Sabotaža: Na Peričin prvi dan škole `nastradala` baka
Sabotaža

Kolumna Sabotaža: Na Peričin prvi dan škole `nastradala` baka

Jutro, tek pokoji sat nakon svitanja probudi me krik koji je uz kuknjavu prerastao u žestoki plač. Inače ne volim nasilna buđenja. Nekako mi je prirodnije kada se sam od sebe probudim ranom zorom

By: Sabotaža | 08 Sep 2018 u 08:58
Sva sreća pa sam bio urokan
Sabotaža

Sva sreća pa sam bio urokan

Obično kada odem nekom liječniku specijalisti on mi kaže 'molim vas da terapiju uzimate redovno svaki dan, po mogućnosti u isto vrijeme'.Ja kao prvi Titov pionir koji je položio zakletvu o bla bl

By: Sabotaža | 31 Aug 2018 u 10:30
Kako da se uda kada joj je svaka subota radna
Sabotaža

Kako da se uda kada joj je svaka subota radna

Upravo sam odgledao jedan romantičan film i jednostavno nisam izdržao. Na kraju sam zaplakao. Zapravo o čemu se radi? Sjedi jedan macho mladić sam u kući koja ima dvadesetak soba. Ispred kuće (v

By: Sabotaža | 25 Aug 2018 u 07:30
U našem gradu svi se znadu
Sabotaža

U našem gradu svi se znadu

Da ja živim u najdosadnijem naselju na svijetu to je već opće poznata stvar. Tu se ništa nikada ne događa. A kada se i dogodi to je toliko mizerno da niti kere ne zalaju. Kad smo već kod

By: Sabotaža | 16 Aug 2018 u 07:21
Ideali su za budale
Sabotaža

Ideali su za budale

Biti na vlasti, ili obnašati bilo kakav oblik vlasti nije lagan posao, ali svi mi volimo vladati na neki način. Neki u državi, neki u gradu, a večina nas smrtnoka u vlastitoj kući. Nekima j

By: Sabotaža | 07 Jul 2018 u 10:36
Ukupno vijesti 250

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr