24May

Tanja Herceg - povezuje mlade, daje im snagu pod motom `Mi ostajemo u Hrvatskoj`

Tanja Herceg, djevojka ili „stijena“, ostvaruje projekte koji se nižu. Povezuju mlade,  daje im snagu pod motom „mi ostajemo u Hrvatskoj“. Osnivačica Udruge Impress dovodi svijet u Daruvar. Preuzima rizik i stvara pozitivne promjene. Voditeljica je projekta Mladi u STEM-u (znanosti, tehnologiji, inženjerstvu, matematici) i gradi svijet pozitivne energije. Magistrica koja priprema doktorski rad, suosnivačica, suvlasnica i direktorica tvrtke , voditeljica investicija, sve je to Tanja Herceg.

Što je potrebno za uspjeh?

Za mene to znači ostati u svojoj zemlji,  «uhvatiti se u koštac» i mijenjati probleme za rješenja. Što god je uspjeh moraš ići prema njemu, iz dana u dan. Svi imamo svoje «životne cipele“,u kojima je važno rasti i razvijati se, tijelo ima granice, no um nema. Mnogi vjeruju u sreću, a ja u dobru pripremu. Za mene je uspjeh pomagati ljudima, i kroz puno volontiranja, stjecati iskustvo i znanje. I ustrajati unatoč preprekama.

2017-07-07 14.57.57_preview

Kakav je položaj mlade djevojke koja prije 20.-ih  kreće mijenjati svijet?

S 18 godina krenula sam entuzijastično stvarati dobre promjene u zajednici, s vjerom da će ih okolina podržati. Ali  političke stranke, nastoje te izmanipulirati, pa shvatiš da stariji pričaju jedno, a rade drugo. Okolina  nema razumijevanja, gura nas na marginu, i otežava položaj. Odgađa akcije za vrijeme kad mi, budemo stariji. Odgovaraju te od svega.

Rekli su „ne zalijeći se, premlada si, ti bi organizirala jedan humanitarni događaj?, postoje važnija pitanja, strpi se kada budeš koju godinu starija“.  Nerazmišljajućipolitičari, (jedna riječ!) ni tada,  ni sada, ne vide da se odgovor na «goruće» probleme krije u mladima. Okolina me odgovarala, od volontiranja koji nitko nikada neće cijeniti, a ja ću imati samo probleme.  Unatoč svemu krenula sam. Organizirala humanitarni događaj za djecu oboljelu od malignih bolesti. I dokazala da se može kad se jako želi. Iako su brojna vrata bila zatvorena. Bila sam  uporna i nisam se obazirala da « problemi mladih, nisu baš sada bitni». Jesu, jako su važni. I baš sada! Razbila sam predrasudu i kao premlada dokazala da možemo. Vodim firmu, vodim  neprofitni dio također, koji na pozitivno mijenja živote mladih. Zapošljavamo, volontiramo i stvaramo. Brojni su  mladi došli u dodir s udrugom Impress i doživjeli da su njihova mišljenja dobrodošla, da su oni važni i da je svaki projekt koji žele napraviti, moguć. Danas je udruga prerasla početnu viziju.

Rano ste uočili svijet nametnutih granica. Kako je kad su vrata zatvorena, a sugovornici gluhi, ne razumiju vašu ideju, ne vjeruju da možete?

Nastupamo za dobrobit djece, mladih, zajednice, pokrećemo inicijative. I  krećemo, pomogli nam, ili ne. Taj pristup znači neovisnost, puno rada, truda, inata da nastaviš unatoč preprekama. Ne čekamo da nam se otvore vrata, ni prepozna. Mi radimo, volontiramo, «blistamo», ispunjavamo svoj potencijal, ulažemo energiju i vjerujemo u naše ciljeve. Ako mi sami ne poduzmemo, zašto očekivati da će netko drugi?

Nakon godina, rada, došla su priznanja i podrške. Nacionalna, europska, najzad i lokalna.  Zato poručujem ne klonite, ako nemate podršku sredine, radite dalje. Mala je cijena dati svoje znanje, iskustvo i vrijeme za stvaranje bolje zajednice, neki ljudi su dali živote. Tu smo, radi općeg dobra, ne radi vanjskih priznanja.

Iz nekih sredina odlazi alarmantno puno mladih, slomi ih razočaranje, kada su htjeli nešto, i nisu mogli. Nisu bili pripremljeni prepoznati priliku za djelovanje, za ustrajnu borbu protiv političkih „vjetrenjača“. Ako nemate ogromnu samodisciplinu, vaše ciljeve će spriječiti sebični interesi različitih ljudi.

Snažite se, njegujte mentalno, jer ništa se ne stvara samo. Pojedinac mora pokrenuti promjenu. Lijepo je vidjeti, da ideju Impressa, zbog koje sam «gorila i sanjala,“  žive i uživaju u realizaciji te ideje, sadašnje generacije djece i mladih.

DSC_0447_preview

Pokrenuli ste najjaču silu u zemlji, mlade. To nije učinio još nitko od samostalne i suverene RH, jer jednostavno nije lako, mlade ne možete zatupljivati pustim obećanjima, a niti ih kupiti sa 100 kuna da glasaju. Da je lako već bi se mnogi proslavili u tome. Iz čega crpite snagu, odlučnost, smjelost za pokretanje ozbiljnih pitanja i radite pravu stvar sa kredibilitetom?

Snagu crpim iz osobnih prepreka i želje da drugi ne dožive isto. Kada idem prema nečemu većem, osjećam da imam značenje, a činjenica što smo živi, znači da smo odgovorni učiniti nešto veće od sebe. Projekti koje realiziram pomažu zajednici, ali ja sam ta osoba koja treba započeti promjenu. Ja moram učiniti puno više, iako stvaram za druge, ne samo radi sebe. 

Vjerujem da svaki čovjek nosi dobro, i da mogu učiti od njega. Vjerujem da su mladi bitni i da ih treba osvijestiti, da to znaju. Da cijene svoj život, koji može nekome, promijeniti život.

Udrugu vode mladi za mlade. Nije ih lako okupiti, a nije ni interes različitim strukturama društva, da mladi sustavno djeluju ,jer nisu disciplinirano glasačko tijelo, na čemu sam nažalost,  testirala moralnost političara.

Usudila bih se reći da ste vi onaj izuzetak koji potvrđuje pravilo, da se može sve, kad se dovoljno jako hoće?

Može se, no nije dovoljno htjeti, važno je raditi. Pokrenuli smo projekt, Kuća Mogućnosti ,u sklopu koje je Info centar, pod podrškom jednog Ministarstva, mlade besplatno savjetujemo o pozitivnim prilikama. U edukacijskim radionicama, koriste pomoć učenja,  računala, printanja, informiranja o aspektima života, jer vrlo često nisu svjesni mogućnosti koje imaju.

Budući društvo ne omogućava jednake prilike, razvijamo sustav besplatnih info centara, kako se talenti ne bi olako propuštali, ni ne znajući da mogu postići više.

Uz podršku EU i ERASMUS+ projekata, omogućujemo besplatne edukacije, u državama EU. Gdje naši mladi stječu nova znanja, iskustva i poznanstva. Učimo ih upravljati vremenom, preuzeti odgovornost, napraviti ako treba i pogrešku no iz nje naučiti gradivo.

mtm7_preview

Pokrenuli ste već dobar broj mladih u najosjetljivijoj životnoj dobi, koja područja RH ste uspjeli zahvatiti?

Udruga Impress sa sjedištem u Daruvaru, sa preko 135 projekata, ugostila je u Hrvatskoj mlade iz 23 države, predstavlja Hrvatsku na brojnim Erasmus plus projektima i EU. Okuplja mlade iz 40-ak  gradova i općina Hrvatske. Najveći i ujedno nagrađeni projekt je ljetni edukacijski kamp pod imenom Međunarodni tjedan mladih, koji okuplja svakog kolovoza  60-ak sudionika.  Info točke imamo u Daruvaru, Bjelovaru, Grubišnom Polju, a Udruga djeluje i u Zagrebu, Garešnici i Pakracu. I kroz Tjedan mladih i Tjedan zdravlja, okupljamo  mlade iz cijele zemlje. 

Udruga Impress, prepoznata je od Europskog parlamenta, projekt «International youth week» dobio je priznanje za najbolji nacionalni projekt, koji ohrabruje razumijevanje, promociju ljudskih prava, europski identitet i suživot nacija. Nagradu je uručio predsjednik EU parlamenta, tadašnji Martin Shultz, izvršnom direktoru Udruge, Dubravku Šoparu.

Kojom brzinom se oko vas stvara svijet drugačijih mladih, spremnih uhvatiti se u koštac s nedaćama i nerazumijevanjem establišmenta i pretvarati poteškoće u nove prilike za bolji život u Hrvatskoj?

Brzina ovisi od osobe do osobe, ovisi koliko je tko spreman učiti, ovisi  i o stupnju podrške drugih. Istraživanje provedeno na preko 350 mladih (Tarabić, Herceg i Šopar, 2017.) pokazuje da 75 posto mladih ne volontira, no shvaćaju to važnim. Samopouzdanje i samopoštovanje važno je razvijati, od najranije dobi i ne ide preko noći. Nekada imam osjećaj da nismo napravili značajnu promjenu, no često se zdravi odnos poštovanja, očituje kroz kasnije godine. Događa se da me mladi zovu nakon mnogo godina, sa željom da pomognu,  reagiraju na nepravdu koju su uočili, pokrenu inicijativu. To je znak da naš rad, nije uzaludan. Nekada je dovoljna samo riječ podrške. Ako potaknemo jednu osobu na pozitivnu promjenu, puno smo napravili. 

IMG_9350_preview[5196]

Čiju podršku ste vi imali i što bi vam pomoglo da učinite više?

Prije nego nas je itko prepoznao i pomogao nam, morali smo se dokazati. Okupljala sam mlade, na prve sastanke po igralištima, u kafićima, nismo imali svoj  prostor,  radili smo bez podrške. Kada smo napravili prve rezultate, mogli smo i aplicirati različite projekte, tako su djelovanje i rad udruge Impress do sada pomogla dva Ministarstva RH, Erasmus+ projekti, dvije Županije, jedna Policijska uprava, šest Gradova, Općine, Udruge, Društva, tvrtke i poduzetnici, obrtnici, partneri i suradnici, ustanove i institucije. Cijenimo pomoć svakoga koji se priključio ciljevima stvaranja bolje zajednice. Složni i raznovrsni tim udruge Impress učinio je puno, na povezivanju različitih sustava s našim dugoročnim smjernicama i strategijama.

Definirajte što su generalno mladima privlačni uvjeti za život u RH?

Uvažavanje mladih, na prvom mjestu.  Potrebna je edukacija „odraslih“ koji rade s mladima, da znaju s njima razgovarati kad im se prvi put obrate, jer imaju prijedlog, ideju,  za poboljšati život u zajednici. Da mladu osobu nastavnik, voditelj, onaj koji odlučuje ili dolazi u dodir s mladom osobom, ne obeshrabri na prvom koraku. Nego da ga svojim odgovorom motivira na doprinos zajednici. A ne da ga neppromišljenim odgovorom obeshrabri i potakne na odlazak iz države za boljim prilikama, tamo gdje se mlade više uvažava.

Mladima se mora omogućiti da se dokažu, uključivati ih u svaki segment društva, pomoći im da se osjećaju da su bitni. U stranim tvrtkama s kojima surađujemo, projekte vrijedne 50 milijuna kuna, vode mladi ljudi, a kod nas je to neuobičajeno i izuzetak, ne spremamo mlade na preuzimanje uloge na tržištu rada.  Kroz udrugu ih i prije izlaska na tržište rada potičemo da se što više angažiraju, rade, volontiraju, usavršavaju.

A da bismo mogli govoriti o generalno privlačnim uvjetima, nužno je provesti kvalitativno istraživanje koje bi odgovorilo na ova pitanja. Da riješimo problem moramo ga najprije definirati, i znanstveno pristupiti ovoj temi. Ono što bi meni bilo privlačno i okolini mladih, s kojima razgovaram, ne mora značiti isto na razini Hrvatske.

_AVI6574_preview

Što bi poručili vladajućim strukturama koje gube sliku stvarnog života u RH, da hitno mijenjaju dok ne postane prekasno?

Vladajuće strukture u Hrvatskoj trebaju imati na umu da im građani omogućuju primanja, i da su oni, prije svega, služba građanima. Državni službenici moraju postati ono, što sama riječ kaže: služba građanima.

Nužno je, mlade usmjeravati u područje STEM-a, motivirati  poduzetnike da ulažu više u Hrvatsku, da svakom obrtniku i poduzetniku budu potpora, koja će omogućiti da više stvaraju.

Poticati suradnju svih generacija, brže uvoditi mlade u svijet rada, davati im potporu i mentorstvo, ukazati im da su bitni, da društvo ne izgubi svoj najbogatiji resurs, poslovni i kreativni potencijal mladih. Fokus staviti na mlade, jer mladi žele biti korisni u društvu, uključeni, a ne da ih se sputava, ignorira, izostavlja iz važnih društvenih stvari. Mora prestati «političarenje» ,treba razlikovati primijenjenu od deklarativne brige za mlade. Sve više mladih odlazi, ostaju napuštene kuće, to morate shvatiti. O mladima ovisi budućnost i sadašnjost. Ukoliko zajednica teži napretku, mora potencijal mladih ljudi, staviti u središnju točku društva, ne marginaliziranu.

Razdoblje mladenaštva je razdoblje razvoja identiteta, pojma o sebi, razvoja stavova, a kasnije konkretnih akcija. Razvoj aktivnog građanina znači, onaj koji ima prava, ali i odgovornosti i obaveze. Ako ulažemo sada u taj koncept, imat ćemo mlade osobe koje žele u kasnijem životnom razdoblju doprinositi zajednici.

Društvene mreže su često privid da nešto radimo ili da komentiranjem možemo napraviti, međutim nije tako. Trebamo se pokrenuti i stvarati. Danas je taj dan. Moramo shvatiti svi mi građani, da nisu političari ti, o kojima ovise promjene, nego mi. Moramo biti svjesni da je rijetkost sresti političara koji će se boriti za pozitivne promjene i po cijenu gubitka izbora. Zalagati  se za dobrobit zajednice, neovisno o glasovima. Dakle, mi smo ti o kojima ovisi promjena. Ti si taj!

Treba paziti da se ne rade promjene radi promjena,  nekada je dovoljno poboljšati postojeće.

I mediji imaju ključnu ulogu, treba više prenositi pozitivne priče, a manje stavljati u središte političke razmirice.

(Katarina Šoštaić-Perković) 29.01.2018/10:33

2017-06-25 15.43.51_preview

Tanja Pejić: Da, buntovnica sam
Interview

Tanja Pejić: Da, buntovnica sam

Nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Labina, Tanja Pejić, poznata je kao jedna od aktivnijih, ako ne i najaktivnija u vijeću. Propituje i ispituje, traži odgovore, dokumente dopise, kratko i jas

By: Interview | 13 Mar 2019 u 14:18
Razgovor s Davorom Klimanom povodom izložbe u Labinu
Interview

Razgovor s Davorom Klimanom povodom izložbe u Labinu

U sklopu prigodnih manifestacija kojima se ovih dana obilježava 98. godina od slavne Labinske Republike u petak 1. ožujka u labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je samostalna izložba slika Davora K

By: Interview | 09 Mar 2019 u 16:28
Luka Stepančić: Imamo priliku pokazati jednu novu Hrvatsku
Interview

Luka Stepančić: Imamo priliku pokazati jednu novu Hrvatsku

U Poreču je krenula serija pripremnih rukometnih utakmica između Hrvatske, Italije i Crne Gore. U tri dana rukometna javnost Istre uživati će u majstorijama reprezentativaca iz tih država, a na&s

By: Interview | 06 Jan 2019 u 09:27
Ljubomir Vilić:`Bez konstantnog rada nema napretka`
Interview

Ljubomir Vilić:`Bez konstantnog rada nema napretka`

Kažu da je za novinarstvo vrlo važna objektivnost. Iako je današnjim istaknutim filozofima upitno postoji li ona uopće, u ovom je tekstu sigurno neće biti. Naime, čovjek koji je intervjuir

By: Interview | 07 Dec 2018 u 08:07
Radana Stanar: Šveđani su napredni, a djeluju skromno
Interview

Radana Stanar: Šveđani su napredni, a djeluju skromno

RADANA STANAR IZ LABINA U GÖTEBORGU IMA TRGOVINU ISTARSKIH PROIZVODAPiše Silvano Jelenić- Göteborg, Šveđani izgovaraju Joeteborg, smješten na zapadnoj obali regije V&a

By: Interview | 26 Nov 2018 u 13:38
Intervju Neel Rocco: `Prije sam živjela u blaženom neznanju`
Interview

Intervju Neel Rocco: `Prije sam živjela u blaženom neznanju`

Kako je biti vijećnik oporbe u Vijeću Grada Labina? To je zaista veliko iskustvo, kao da plivam protiv struje. Oporba je u manjini i što god se kaže Ili napravi, uvijek će biti većina koj

By: Interview | 13 Nov 2018 u 14:51
Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`
Interview

Alen Golja: `Zahvaljujući sve razvijenijoj svijesti korisnika, ali i sve boljoj infrastrukturi za odvajanje, u prvih osam mjeseci bilježimo jako dobre rezultate`

Kakva je situacija s novim načinom prikupljanja otpada , a koja je službeno startala 01.srpnja ove sezone? Najveća novost je da prikupljeni miješani komunalni otpad na pretovarnoj stanici

By: Interview | 04 Sep 2018 u 09:37
Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen
Interview

Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen

Razgovor s intrigantnom autoricom Ellen Semen. Objasnite molim Vas kako to da Vas je zaintrigirao Biedermeier, čije ste elemente uvrstili u Vaše slikarstvo. Ellen: Nakon jednog pospremanja pr

By: Interview | 12 Aug 2018 u 13:26
Najavljena reforma vodnog sektora - hoće li Istra biti jedno ili dva uslužna područja?
Interview

Najavljena reforma vodnog sektora - hoće li Istra biti jedno ili dva uslužna područja?

O kakvim se promjenama nagađa i što se to smjera učiniti s poduzećima koja suvereno vladaju veoma važnim djelatnošću - vodoopskrbom. Riječ je o životima ljudi, biljaka i životinj

By: Interview | 23 Jul 2018 u 08:31
Ukupno vijesti 106

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr