22Feb

Najčešća pitanja i odgovori o novom sustavu gospodarenja otpadom

Nakon održanih prvih prezentacija novog sustava gospodarenja otpadom izdvajamo najčešća pitanja i odgovore na njih. Podsjećamo, za sva pitanja građani nam se uvijek mogu obratiti, a nadamo se da ćemo ovim pitanjima i odgovorima olakšati shvaćanje novoga sustava.

 

Kako ću odlučiti koja mi je veličina posude potrebna?

Svaki korisnik trebao bi racionalno i objektivno procijeniti koliko miješanog komunalnog otpada stvara. 1.MAJ preporuča posude od 80 litara za kućanstva sa do dvoje članova, od 120 litara za kućanstva sa troje ili četvero članova, a 240 litara za kućanstva sa pet ili više članova. Pritom svaki korisnik može jednom godišnje tražiti posudu druge veličine i tako se prilagoditi svojim potrebama.

Kako će se vršiti obračun cijene odvoza miješanog komunalnog otpada?

Prva stavka obračuna je cijena obvezne minimalne javne usluge. Radi se zapravo o fiksnom dijelu računa, a ovisi o volumenu posude kojega je korisnik zadužio. Sljedeća je stavka cijena za količinu predanog otpada, a ovisi o broju odvoza u mjesecu. 1.MAJ dužan je pružiti odvoz jednom tjedno, a svaki se odvoz evidentira i naplaćuje. Korisnik  ovom stavkom može upravljati i tako utjecati na ukupni iznos računa jer, ukoliko ne napuni posudu (i želi preskočiti odvoz), može smanjiti broj odvoza u obračunskom razdoblju. Posude su čipirane i 1.MAJ evidentira samo stvarna pražnjenja posuda. Primjer: korisnik svaki tjedan ostavlja posudu na javnoj površini gdje kamioni 1.MAJ-a uobičajeno vrše pražnjenje. Ukoliko želi određeni tjedan preskočiti odvoz, korisnik može posudu zadržati kod kuće, u garaži i sl., a 1.MAJ neće isprazniti posudu i naplatiti odvoz za taj tjedan. Na prve dvije stavke računa obračunava se PDV od 13%. Treća stavka računa je namjenski dodatak za sanaciju deponija Cere koji 1.MAJ prikuplja u ime i za račun jedinica lokalne samouprave. Radi se o neoporezivom dodatku u iznosu od 10 lipa po m2 stambenog prostora. Primjerice, za stan od 50 m2 obračunava se pet kuna namjenskog dodatka mjesečno.

Kako će se raspodijeliti troškovi između stanara višestambene zgrade?

U načelu, višestambena zgrada je ona sa četiri ili više kućanstva. Ondje gdje postoje uvjeti stanari mogu čak i koristiti zasebne posude (primjerice, zgrade sa četiri stanova koje imaju dovoljno okućnice) ili stanari po dvoje kućanstva zajedno. Ipak, ohrabrujemo korisnike da se zajedno sa predstavnikom stanara dogovore oko zajedničkog rješenja. 1.MAJ koristi prosječne količine prikupljenog otpada za procjenu potrebnog volumena posude za pojedinu zgradu i u skladu s tim preporučiti će volumen posude. Također, 1.MAJ preporuča da se koeficijent udjela pojedinog kućanstva u zajedničkoj posudi računa udjelom broja stanara svakog domaćinstva u ukupnom broju stanara zgrade. U svakom slučaju, 1.MAJ ponajprije sugerira zajednički dogovor stanara, a u tome će spremno pomoći. Idućih godina cilj je postavljanje polupodzemnih kontejnera za višestambene zgrade koji bi imali mogućnost zaključavanja i mjerenja količine otpada zbog čega bi cijeli taj proces znatno pojednostavio. Na taj način se odvoz otpada stvarno individualizira i za korisnike iz višestambenih zgrada.

Što je sa iznajmljivačima i kako će oni plaćati odvoz otpada?

Cijeli sustav zbrinjavanja otpada kapacitiran je da zadovolji potrebe na vrhuncu turističke sezone. Upravo zbog velikih oscilacija proizvodnje otpada u mjesecima turističke sezone i većeg broja „proizvođača“ otpada na našem području, zakonodavac je odredio da se uvede fiksni dio koji plaćaju svi korisnici kako ne bi teret sustava pao isključivo na lokalno stanovništvo koji na našem području borave svih 12 mjeseci u godini. Zbog opterećenosti sustava u turističkoj sezoni iznajmljivači će, ovisno o broju ležajeva, zaduživati dodatni volumen posuda (primjerice, za jedan do četiri ležajeva 80 litara, za pet do osam 120 litara, a za devet ili više 240 litara) za šest mjeseci godišnje. Napominjemo da je iznajmljivanje gospodarska djelatnost i da mora adekvatno sudjelovati u podmirivanju troškova sustava.

Kako će se naplaćivati odvoz gospodarskim subjektima?

Gospodarski subjekti mogu birati između raspoloživih standardnih veličina spremnika, kombinacije više spremnika ili posebnog spremnika temeljem zasebnog ugovora. 1.MAJ je i za gospodarske subjekte pripremio preporuke oko potrebnog volumena posude, već prema kojoj od sedam grupa djelatnosti se subjekt nalazi. Preporučeni spremnici veličina su 80, 120, 240, 660, 1.100, 2.200 i 5.500 litara.

Kako pravilno puniti posude za miješani komunalni otpad?

Pravilno punjenje posuda za miješani komunalni otpad podrazumijeva da se otpad ne sabija u posudu, da se u nj ne odlažu posebne i opasne kategorije otpada, pa tako i neadekvatne poput građevinskog otpada. Nije prihvatljivo posude napuniti izvan gabarita (primjerice, da se poklopac posude ne može zatvoriti ili da se višak otpada odlaže oko posude). U takvim slučajevima 1.MAJ biti će prisiljen naplatiti dodatni odvoz izvan redovnog, a takvi su i skuplji od redovnih.

Zašto 1.MAJ ne osigura bravice za posude kako ne bi svatko mogao bacati otpad u tuđe posude?
Na žalost, takvo rješenje je vrlo skupo. Cijena pojedine bravice je oko 200 kuna i 1.MAJ nije u mogućnosti snositi trošak koji bi iznosio i više od milijun kuna kada bi se bravice nabavile za sve korisnike. Tražimo jeftinije rješenje i ukoliko bude prihvatljivo omogućiti ćemo ga korisnicima. U svakom slučaju, korisnici mogu samostalno nabaviti bravice i time zaštititi svoje posude od zloupotrebe, a posude otključavati u vrijeme ili dan odvoza (što mogu pratiti putem terminskog plana odvoza objavljenog na našim web stranicama).

Zašto 1.MAJ ne naplaćuje odvoz prema vrećicama koje bi si korisnici nabavljali na kioscima?

U nekim državama poput Švicarske i Belgije doista postoji sustav da korisnici kupe vrećice po potrebi, napune ih i odlože pokraj ceste. Kod nas zakonodavac nije predvidio takav način gospodarenja otpadom. Treba međutim napomenuti da u Švicarskoj i Belgiji građani plaćaju lokalni porez na ekologiju koji je ekvivalent cijene minimalne javne usluge kod nas (odnosno fiksni dio cijene), a iznos poreza određuje se svake godine prema troškovima održavanja sustava. Vrećice su ustvari ondje ekvivalent naše cijene za količinu predanog otpada (odnosno varijabilnog dijela). Radi se, u suštini, o sličnim sustavima, a u Hrvatskoj predviđen je model posuda. Jedinice lokalne samouprave ne mogu samostalno donositi zakonske odredbe te se moramo pridržavati važeće zakonske regulative.

Da li će se odmah primjenjivati naplata po odvozu s obzirom da je prema zakonu rok usklađenja godinu dana?

1.MAJ već više od godinu i pol dana implementira sustav potreban za naplatu po volumenu. Na sva vozila je montirana oprema. Sustav je proteklih šest mjeseci testiran i na svim posudama postavljeni su čipovi. Na računima za srpanj korisnici usluga dobit će ispis o količini preuzetog otpada na mjesečnoj razini.

Količinu miješanog otpada možemo smanjiti odvajanjem iskoristivog otpada, no kako da ga odvajamo?

Nabava infrastrukture za odvajanje otpada je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, stoga nije ujednačena na cijeloj Labinštini. Cjeloviti sustav zamišljen je tako da korisnici u obiteljskim kućama imaju posebne vlastite posude za odvajanje papira i kartona te plastične i metalne ambalaže, a da koriste namjenske vrećice za odvajanje stakla. Radi se o sustavu kojeg popularno nazivamo „od vrata do vrata“. Građani te posude i vrećice, kao ni odvoz, ne plaćaju. Zapravo, odvajanjem korisnog otpada smanjuju količinu miješanog komunalnog otpada i time sami sebi stvaraju preduvjete da osiguraju manje iznose računa za odvoz miješanog komunalnog otpada. Ondje gdje nije uveden sustav „od vrata do vrata“ (naročito u urbanim dijelovima gdje su višestambene zgrade te bi takvo što bilo neracionalno) osigurava se mreža tzv. „zelenih otoka“. Na javnu površinu postavljaju se veći kontejneri za odvajanje otpada, a namijenjeni su za jednu ili više zgrada. Na taj način svi korisnici imaju priliku odvajati otpad i tako proizvoditi manje količine miješanog komunalnog otpada. Osim toga, korisnicima će biti omogućeno da zatraže kompostere ukoliko žele odvajati kompost.

Što je sa biootpadom?

Treba znati da nije sav otpad organskog podrijetla isti. Jedan dio može se kompostirati, dok za drugi dio to nije moguće (primjerice, ostaci hrane) i on se zbrinjava zajedno sa miješanim komunalnim otpadom. Korisnici iz obiteljskih kuća mogu zatražiti kompostere, a za višestambene zgrade planiramo provođenje pilot projekt kojim želimo iznaći odgovarajući način kompostiranja i za takve korisnike. Svako pravilno kompostiranje je dobrodošlo. U budućnosti planiramo izgraditi kompostanu na lokaciji Cere, a usporedo s time bi korisnicima omogućili odvojeno prikupljanje biootpada.

Gdje odlagati glomazni otpad i posebne kategorije otpada?

Svaki korisnik iz kategorije građanstva ima pravo na besplatno zbrinjavanje 1 m3 glomaznog otpada godišnje. Potrebno je kontaktirati 1.MAJ, a 1.MAJ će u razumnom roku preuzeti otpad. Napominjemo da građani imaju pravo sami dovesti glomazni otpad na reciklažno dvorište (Pulska bb, na Starcima u Labinu) i u željenim količinama. Na reciklažno dvorište građani također mogu donijeti veće količine zelenog otpada, električni i elektronički otpad, tekstil, stakla, jestiva i motorna ulja, gume, baterije, akumulatore, drugi krupni otpad…

`Vice - čovjek iz sjene` i `Lego movie 2` u Kinu Labin
Vijesti

`Vice - čovjek iz sjene` i `Lego movie 2` u Kinu Labin

Danas i sutra, s početkom u 20:00h, u Kinu Labin prikazuje se biografska drama `Vice - čovjek iz sjene`. U subotu je također na rasporedu animirani film `Lego movie 2` čija je projekcija zakazana

By: Vijesti | 22 Feb 2019 u 09:15
Zima nam se vraća samo za vikend, već od ponedjeljka osjetno toplije
Vijesti

Zima nam se vraća samo za vikend, već od ponedjeljka osjetno toplije

Nakon perioda toplijeg i stabilnog vremena uz vrlo visok tlak zrak i morske magle, u noći na subotu stiže bura i osjetno zahladnjenje. Tijekom petka s jačanjem sjeverozapadnjaka i bure magla će se

By: Vijesti | 22 Feb 2019 u 09:09
Održana Izvještajna skupština Hrvatske mreže Zdravih gradova
Vijesti

Održana Izvještajna skupština Hrvatske mreže Zdravih gradova

U Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održana je u utorak, 19. veljače Izvještajna skupština Hrvats

By: Vijesti | 22 Feb 2019 u 08:44
Traže se promotori i hostese za rad u Rapcu
Vijesti

Traže se promotori i hostese za rad u Rapcu

Traže se vesele, otvorene i komunikativne osobe spremne na timski rad na poziciji hostesa/promotor (M/Ž). Mjesto rada je Rabac, a uključuje rad na Rabac Open Air Festivalu, u vremenskom periodu od

By: Vijesti | 22 Feb 2019 u 08:39
Župan Flego u posjetu Šibensko-kninskoj županiji
Vijesti

Župan Flego u posjetu Šibensko-kninskoj županiji

Istarski župan Valter Flego, u pratnji predsjednika Skupštine Istarske županije i predsjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Valtera Drandića i vatrogasnog zapovjednika Vatrogasne

By: Vijesti | 22 Feb 2019 u 06:47
Demetlika: Vladi je jedino bitno „štancati“ zakone
Vijesti

Demetlika: Vladi je jedino bitno „štancati“ zakone

U današnjem iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a, IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika upozorio je na neprovedivost zakona u državi. - Ponovno skrećem pozornos

By: Vijesti | 21 Feb 2019 u 15:19
Edukativnom turom za turističke agencije i vodiče  Pazin prezentira nove itinerare
Vijesti

Edukativnom turom za turističke agencije i vodiče Pazin prezentira nove itinerare

Tijekom prošle godine održano je više radionica u partnerskim gradovima na kojima su sudjelovali svi partneri projekta vođeni stručnjacima iz područja turizma. Održana su i dva zase

By: Vijesti | 21 Feb 2019 u 14:12
Profesorica matematike Ticijana Šumberac promovirana u zvanje mentora
Vijesti

Profesorica matematike Ticijana Šumberac promovirana u zvanje mentora

Svečana promocija 480 mentora i savjetnika Svečana promocija najboljih i najkvalitetnijih odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika održana je  8.

By: Vijesti | 21 Feb 2019 u 13:22
Rijeka naš prvi grad koji je dobio 'ženski' semafor
Vijesti

Rijeka naš prvi grad koji je dobio 'ženski' semafor

Jesi li ikada uočio da je većini semafora u crvenoj ili zelenoj boji uvijek svijetli simbol muškog lika? Možda nisi obraćao pažnju, ali to je doista tako. Diskriminacija koje nikada nismo

By: Vijesti | 21 Feb 2019 u 18:06
Za ukidanje polugodišnjeg pomicanja bit ćemo spremni 2020.
Vijesti

Za ukidanje polugodišnjeg pomicanja bit ćemo spremni 2020.

Europska komisija predložila da posljednje zajedničko pomicanje sata država Unije bude 31. ožujka ove godine, no Odbor je usvojio amandman zastupnika Davora Škrleca, izvjestitelja u sjeni k

By: Vijesti | 21 Feb 2019 u 08:56
Ukupno vijesti 10615

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr