23Oct

Dani Općine Kršan: Održana svečana sjednica Općinskog Vijeća

KRŠAN (20/07. 2018.) Otvarajući Svečanu sjednicu Općinskog vijeća, predsjednik Zdravko Vidak, zaželio je dobrodošlicu svima koji su svojom nazočnošću uveličali proslavu Dana Općine Kršan i Dan njezinog zaštitnika, Sv. Jakova. Zahvalio je  svima koji su radom i zalaganjem pridonijeli razvoju i promoviranju Općine, od pojedinaca do općinskih, županijskih i državnih službenika. A posebno Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću, ministru državne imovine, Goranu Mariću i državnom tajniku Tomislavu Bobanu na pomoći u rješavanju problematike Poduzetničke zone, Kršan Istok.

Svečanoj sjednici prisustvovali su, zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar, saborski zastupnik Tulio Demetlika, gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić , svi načelnici općina Labinštine, načelnik Gračišća, te načelnici općina Lanišće, Cerovlje i drugi uvaženi gosti , među kojima načelnica  PP Labin, Đeni Bučić, predstavnici Vatrogasne postrojbe, obrazovnih ustanova, vjerski dostojanstvenici,  gospodarstvenici i pojedini vanjski poslovni suradnici.

Galerija fotografija - OVDJE

Ugođaj svečane sjednice uveličali su nastupom članovi KUD Ivan Fonović Zlatela, Zoran Karlić i Dalen Načinović, a Klapa Labin, otpjevala je državnu himnu, i Krasna zemljo Istro mila.

„Sa zadovoljstvom vam želim priopćiti da smo jučer primili rješenje od dodjeli državnog zemljišta, i time poboljšali uvjete za razvoj naše Općine kako u budućnosti, ne bi ovisili samo o prihodima TE Plomin. I na kraju od srca želim da nas, zajedništvo svjetskog nogometnog prvenstva, iz proteklih mjesec dana, i dalje vodi u našoj lokalnoj zajednici i sve nas u lijepoj Hrvatskoj“, rekao je Vidak.

1zdravko

Zdravko Vidak

„Otvorenje Dječjeg vrtića, u kojem smo zbrinuli sve mališane, naš je najvažniji događaj, rekao je načelnik Općine, Valdi Runko . „Pred kraj 2017. završeni su radovi na Kuli Kršan, u vrijednosti 1,2 milijuna kuna. Predali smo Vodovodu Labin investiciju od 2,5 milijuna kuna, sa uporabnom dozvolom, vodovod naselja Načinovići – Jurasi, rađen godinu dana.

Ishodovana je uporabna dozvola za parkiralište u Gradu Plominu, danas u uporabi. Započeta je gradnja priveza čamaca u Plomin luci, radovi traju, ali do 9 mjeseca bit će spremno za prihvat 150 plovila. Završena je I faza šetnice kroz Plominski zaljev, atrakcija dužine 2 kilometra za ljubitelje prirode, koja će u nastavku, biti spojena na luku Brestova.

U toku je ishodovanje lokacijske dozvole za Športsku dvoranu Potpićan, za  Dom umirovljenika ishodovana je lokacijska dozvola, a do kraja godine bit će ugovoren glavni projekt.  Dvojba za budućnost  projekta, koji mora živjeti na socijalnoj i ekonomskoj osnovi, ostaje, pa svi koji znanjem, iskustvom mogu pomoći, dobro su došli. Usvojili smo program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem,  zadnjih 5/8 godina Čepić polje vrlo je uređeno. Najjači smo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj županiji  i šire. Ima 1 500 goveda, značajna je proizvodnja mlijeka, vrhunskog sira i ostalih delicija. Socijala svake godine odnosi 4,5 milijuna kuna, za knjige, prijevoz, marende, stipendije, domove učenika, šport, kulturu.

1

Valdi Runko

Razveselila me vijest koju sam dobio od Vlade RH,  poslije višegodišnjeg rada pojedinaca iz uprave, Općinskog vijeća, da je konačno došlo do darovanja nekretnine vrijedne 13,4 milijuna kuna, našoj lokalnoj zajednici. Danas smo upriličili kratki  prijem za državnog tajnika, Tomislava Bobana koji nam je tu odluku donio.

Moram istaknuti da smo prije 4 godine počeli projektirati Zonu, sa svim dozvolama, od ekoloških, prometne infrastrukture, s vodovodom, prije godinu dana smo ishodovali potvrdu glavnog projekta, odnosno građevinsku dozvolu. Već sutra, sa uknjižbom vlasništva, možemo raspisati natječaj i oplemeniti Poslovnu zonu. Ali, da to nismo shvatili prije 4 godine, i počeli se tada pripremati, danas bi bili 4 godine unatrag. Postupak čekanja dokumenata je dug, ali kad se pribave, onda je čist i uredan. I ovom prilikom  se zahvaljujem Vladi RH,  državnom tajniku, Tomislavu Bobanu sa kojim sam češće nego sa ikim iz Vlade RH konaktirao. I sa saborskim  zastupnikom  Tuliom Demetlikom, hvala i  svima drugima  koji su imali strpljenja i razumjeli naše namjere, „rekao je Runko, u prigodnom obraćanju prisutnima.

2roman

Roman Carić

Potom je najavio kratki film, financiran od TZ Istarske županije, kao turističku promociju svih blagodati koje u Kršanu  može doživjeti turist, posjetitelj i dragi  gost.  

„Drago mi je biti s vama na obilježavanju Dana Općine Kršan, u ime župana Valtera Flege i mene osobno,. rekla je zamjenica župana, Istarske županije , Sandra Čakić Kuhar.

 „Veseli me što ste uspjeli realizirati ovako važne projekte. Veseli me što je Općinska uprava prepoznala mogućnost financiranja iz EU fondova iz kojih se financira i razvoj poljoprivrede, i čuva tradicijska baština, vaš specifični Vlaški i istrorumunjski jezik. Istarska županija namjerava  potaknuti značajna ulaganja u proizvodnju i preradu samoniklog i ljekovitog bilja, ponosni smo na vaš Festival, koji godinama razvijate. Vaša Općina ima potencijal za gospodarski, turistički i kulturni razvoj, na čemu će vam Istarska županija  biti pomoć i podrška.“

„Posebno me raduje što je danas Općina Kršan dobila od Države zemljište i da to neće biti izuzetak već pravilo,  da se naša RH prema nama ponaša kao mati, a ne kao maćeha. I nitko od njih „gore“ ne može pametnije raspolagati s prostorom od nas, koji smo ovdje i znamo probleme i prilike.

3valterr

Valter Glavičić

Koliko god je dobra suradnja sa HEP-om, puno je sigurnije  da se općina osloni na više privrednih subjekata i ovo je pravi put prema tome. Vjerujem da će na tih 10 hektara i puno mladih naći zaposlenje, i da naša deviza, „Dođite u Labin, a ne u Dablin, Dođite u Istru, a ne u Irsku“ovdje više zaživi.“ rekao je gradonačelnik Labina, Valter Glavičić.     

Zamjenik načelnika, Roman Carić, upoznao je nazočne s velikim projektom „Čuvar Istarskog razvoda“ za koji je Općina Kršan, samo za projektnu dokumentaciju dobila bespovratna sredstva iz EU fonda od gotovo milijun kuna. U rekordnom roku, manjem od godinu dana uspjela je pripremiti projektnu dokumentaciju i iskoristiti sva sredstva. Od 44 potpisana ugovora na području RH, Općina Kršan  je bila među prvih pet, što puno govori o dobroj ekipiranosti i efikasnosti rada. 

„U drugoj fazi projekta, „Čuvar Istarskog razvoda“planiraju se obnoviti  sva značajnija kulturna dobra u Općini Kršan, uz Kaštel Kršan, Stari Grad Plomin, i Stari Grad Kožljak.

1svi

Ukupna vrijednost budućeg projekta a za koji se namjeravamo javiti na natječaj za bespovratna sredstva iznosi 40 milijuna kuna. Očekujemo sufinanciranje u iznosu 85 posto, pa provedbom ovog projekta značajno obogaćujemo turističku  ponudu Općine, i pozitivno utječemo na razvoj Kršana.“

Carić je govorio, i o drugim vrijednim projektima kao što su  Žičara Učka, projekt Eko muzeja Vlaški puti, proširenje Groblja Kršan te Rekonstrukcija otvorenih odvodnih kanala na poljoprivrednom području Čepić polja, sadnja topola, izgradnja vjetrobranske zaštite.

Projekt „Čuvar Istarskog razvoda“ predstavio je voditelj Marko Franković , a o projektu „Eko muzej Vlaški puti“ prisutnima se kratko obratila, Viviana Brkarić. Program je modelirala Silvana Fable.  (Tekst: Katarina Šoštarić-Perković/ Foto: Adriano Šćulac) Galerije fotografija - OVDJE

Raspisan natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima Općine Raša
Vijesti

Raspisan natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima Općine Raša

Na temelju članka 38. Statuta Općine Raša, članka 7. stavka 1. Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima i studentima Općine Raša i Odluke o broju i visini mjesečnih stipendija u &

By: Vijesti | 23 Oct 2018 u 09:24
Osnovnoškolci uživali u druženju s književnicom Željkom Horvat-Vukelja
Vijesti

Osnovnoškolci uživali u druženju s književnicom Željkom Horvat-Vukelja

Gradska knjižnica Labin jučer je ugostila uvijek dragu gošću, književnicu i dramaturginju Željku Horvat-Vukelja, autoricu brojnih djela za djecu i mlade. `I ovoga nas je puta razigrana i m

By: Vijesti | 23 Oct 2018 u 09:20
 Završili `Info dani za udruge u Istri 2018.`
Vijesti

Završili `Info dani za udruge u Istri 2018.`

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva i ove je godine od 15. do 20. listopada organizirala Info dane za udruge. Info dani namijenjeni su svim udrugama s područja Istarske

By: Vijesti | 23 Oct 2018 u 07:49
Danas javno izlaganje Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Labina
Vijesti

Danas javno izlaganje Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Labina

Danas, 23. listopada s početkom u 17 sati u Gradskoj knjižnici Labin održat će se Javno izlaganje Prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Labina. Javna rasprava u trajanju od

By: Vijesti | 23 Oct 2018 u 06:53
Ovu nedjelju završava ljetno računanje vremena
Vijesti

Ovu nedjelju završava ljetno računanje vremena

Državni zavod za mjeriteljstvo priopćio je u ponedjeljak kako se ljetno računanje vremena, koje je ove godine počelo 25. ožujka, završava ovu nedjelju, 28. listopada. Računanje vremena p

By: Vijesti | 22 Oct 2018 u 18:02
Michael Goldgruber labinskoj publici predstavio kraške krajolike
Vijesti

Michael Goldgruber labinskoj publici predstavio kraške krajolike

U petak, 19. listopada, u Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba fotografija, austrijskog renomiranog, suvremenog autora Michaela Goldgrubera. Program je to kojim Gradska galerija La

By: Vijesti | 22 Oct 2018 u 11:41
`Moj pas Patrick` sutra u Kinu Labin
Vijesti

`Moj pas Patrick` sutra u Kinu Labin

U utorak, 23.10.2018. u Kinu Labin imate priliku pogledati obiteljsku komediju MOJ PAS PATRICK. Projekcija počinje u 20:00 h. Ovu obiteljsku komediju režirala je Mandie Fletcher na temelju scenarij

By: Vijesti | 22 Oct 2018 u 09:56
Započele likovne radionice Labin Zdravog grada
Vijesti

Započele likovne radionice Labin Zdravog grada

Likovne radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce u okviru projekta Labin Zdravi grad ponovno su započele s radom u školskoj 2018./2019. godini. Tim povodom održan je sastanak

By: Vijesti | 22 Oct 2018 u 08:51
Zimsko radno vrijeme reciklažnog dvorišta na Starcima
Vijesti

Zimsko radno vrijeme reciklažnog dvorišta na Starcima

Trgovačko društvo 1.Maj Labin obavještava korisnike da reciklažno dvorište na Starcima (Pulska b.b., u blizini Veterinarske stanice) od danas, 22. listopada 2018. godine, prelaz

By: Vijesti | 22 Oct 2018 u 08:44
Održan književni susret s Koranom Serdarević
Vijesti

Održan književni susret s Koranom Serdarević

U petak, 19. listopada u Gradskoj knjižnici Labin, u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige, ugostili su nagrađivanu književnicu Koranu Serdarević. `U razgovoru s moderatoricom susreta Mori

By: Vijesti | 22 Oct 2018 u 08:41
Ukupno vijesti 9793

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr