25Apr

Dani Općine Kršan: Održana svečana sjednica Općinskog Vijeća

KRŠAN (20/07. 2018.) Otvarajući Svečanu sjednicu Općinskog vijeća, predsjednik Zdravko Vidak, zaželio je dobrodošlicu svima koji su svojom nazočnošću uveličali proslavu Dana Općine Kršan i Dan njezinog zaštitnika, Sv. Jakova. Zahvalio je  svima koji su radom i zalaganjem pridonijeli razvoju i promoviranju Općine, od pojedinaca do općinskih, županijskih i državnih službenika. A posebno Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću, ministru državne imovine, Goranu Mariću i državnom tajniku Tomislavu Bobanu na pomoći u rješavanju problematike Poduzetničke zone, Kršan Istok.

Svečanoj sjednici prisustvovali su, zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar, saborski zastupnik Tulio Demetlika, gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić , svi načelnici općina Labinštine, načelnik Gračišća, te načelnici općina Lanišće, Cerovlje i drugi uvaženi gosti , među kojima načelnica  PP Labin, Đeni Bučić, predstavnici Vatrogasne postrojbe, obrazovnih ustanova, vjerski dostojanstvenici,  gospodarstvenici i pojedini vanjski poslovni suradnici.

Galerija fotografija - OVDJE

Ugođaj svečane sjednice uveličali su nastupom članovi KUD Ivan Fonović Zlatela, Zoran Karlić i Dalen Načinović, a Klapa Labin, otpjevala je državnu himnu, i Krasna zemljo Istro mila.

„Sa zadovoljstvom vam želim priopćiti da smo jučer primili rješenje od dodjeli državnog zemljišta, i time poboljšali uvjete za razvoj naše Općine kako u budućnosti, ne bi ovisili samo o prihodima TE Plomin. I na kraju od srca želim da nas, zajedništvo svjetskog nogometnog prvenstva, iz proteklih mjesec dana, i dalje vodi u našoj lokalnoj zajednici i sve nas u lijepoj Hrvatskoj“, rekao je Vidak.

1zdravko

Zdravko Vidak

„Otvorenje Dječjeg vrtića, u kojem smo zbrinuli sve mališane, naš je najvažniji događaj, rekao je načelnik Općine, Valdi Runko . „Pred kraj 2017. završeni su radovi na Kuli Kršan, u vrijednosti 1,2 milijuna kuna. Predali smo Vodovodu Labin investiciju od 2,5 milijuna kuna, sa uporabnom dozvolom, vodovod naselja Načinovići – Jurasi, rađen godinu dana.

Ishodovana je uporabna dozvola za parkiralište u Gradu Plominu, danas u uporabi. Započeta je gradnja priveza čamaca u Plomin luci, radovi traju, ali do 9 mjeseca bit će spremno za prihvat 150 plovila. Završena je I faza šetnice kroz Plominski zaljev, atrakcija dužine 2 kilometra za ljubitelje prirode, koja će u nastavku, biti spojena na luku Brestova.

U toku je ishodovanje lokacijske dozvole za Športsku dvoranu Potpićan, za  Dom umirovljenika ishodovana je lokacijska dozvola, a do kraja godine bit će ugovoren glavni projekt.  Dvojba za budućnost  projekta, koji mora živjeti na socijalnoj i ekonomskoj osnovi, ostaje, pa svi koji znanjem, iskustvom mogu pomoći, dobro su došli. Usvojili smo program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem,  zadnjih 5/8 godina Čepić polje vrlo je uređeno. Najjači smo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj županiji  i šire. Ima 1 500 goveda, značajna je proizvodnja mlijeka, vrhunskog sira i ostalih delicija. Socijala svake godine odnosi 4,5 milijuna kuna, za knjige, prijevoz, marende, stipendije, domove učenika, šport, kulturu.

1

Valdi Runko

Razveselila me vijest koju sam dobio od Vlade RH,  poslije višegodišnjeg rada pojedinaca iz uprave, Općinskog vijeća, da je konačno došlo do darovanja nekretnine vrijedne 13,4 milijuna kuna, našoj lokalnoj zajednici. Danas smo upriličili kratki  prijem za državnog tajnika, Tomislava Bobana koji nam je tu odluku donio.

Moram istaknuti da smo prije 4 godine počeli projektirati Zonu, sa svim dozvolama, od ekoloških, prometne infrastrukture, s vodovodom, prije godinu dana smo ishodovali potvrdu glavnog projekta, odnosno građevinsku dozvolu. Već sutra, sa uknjižbom vlasništva, možemo raspisati natječaj i oplemeniti Poslovnu zonu. Ali, da to nismo shvatili prije 4 godine, i počeli se tada pripremati, danas bi bili 4 godine unatrag. Postupak čekanja dokumenata je dug, ali kad se pribave, onda je čist i uredan. I ovom prilikom  se zahvaljujem Vladi RH,  državnom tajniku, Tomislavu Bobanu sa kojim sam češće nego sa ikim iz Vlade RH konaktirao. I sa saborskim  zastupnikom  Tuliom Demetlikom, hvala i  svima drugima  koji su imali strpljenja i razumjeli naše namjere, „rekao je Runko, u prigodnom obraćanju prisutnima.

2roman

Roman Carić

Potom je najavio kratki film, financiran od TZ Istarske županije, kao turističku promociju svih blagodati koje u Kršanu  može doživjeti turist, posjetitelj i dragi  gost.  

„Drago mi je biti s vama na obilježavanju Dana Općine Kršan, u ime župana Valtera Flege i mene osobno,. rekla je zamjenica župana, Istarske županije , Sandra Čakić Kuhar.

 „Veseli me što ste uspjeli realizirati ovako važne projekte. Veseli me što je Općinska uprava prepoznala mogućnost financiranja iz EU fondova iz kojih se financira i razvoj poljoprivrede, i čuva tradicijska baština, vaš specifični Vlaški i istrorumunjski jezik. Istarska županija namjerava  potaknuti značajna ulaganja u proizvodnju i preradu samoniklog i ljekovitog bilja, ponosni smo na vaš Festival, koji godinama razvijate. Vaša Općina ima potencijal za gospodarski, turistički i kulturni razvoj, na čemu će vam Istarska županija  biti pomoć i podrška.“

„Posebno me raduje što je danas Općina Kršan dobila od Države zemljište i da to neće biti izuzetak već pravilo,  da se naša RH prema nama ponaša kao mati, a ne kao maćeha. I nitko od njih „gore“ ne može pametnije raspolagati s prostorom od nas, koji smo ovdje i znamo probleme i prilike.

3valterr

Valter Glavičić

Koliko god je dobra suradnja sa HEP-om, puno je sigurnije  da se općina osloni na više privrednih subjekata i ovo je pravi put prema tome. Vjerujem da će na tih 10 hektara i puno mladih naći zaposlenje, i da naša deviza, „Dođite u Labin, a ne u Dablin, Dođite u Istru, a ne u Irsku“ovdje više zaživi.“ rekao je gradonačelnik Labina, Valter Glavičić.     

Zamjenik načelnika, Roman Carić, upoznao je nazočne s velikim projektom „Čuvar Istarskog razvoda“ za koji je Općina Kršan, samo za projektnu dokumentaciju dobila bespovratna sredstva iz EU fonda od gotovo milijun kuna. U rekordnom roku, manjem od godinu dana uspjela je pripremiti projektnu dokumentaciju i iskoristiti sva sredstva. Od 44 potpisana ugovora na području RH, Općina Kršan  je bila među prvih pet, što puno govori o dobroj ekipiranosti i efikasnosti rada. 

„U drugoj fazi projekta, „Čuvar Istarskog razvoda“planiraju se obnoviti  sva značajnija kulturna dobra u Općini Kršan, uz Kaštel Kršan, Stari Grad Plomin, i Stari Grad Kožljak.

1svi

Ukupna vrijednost budućeg projekta a za koji se namjeravamo javiti na natječaj za bespovratna sredstva iznosi 40 milijuna kuna. Očekujemo sufinanciranje u iznosu 85 posto, pa provedbom ovog projekta značajno obogaćujemo turističku  ponudu Općine, i pozitivno utječemo na razvoj Kršana.“

Carić je govorio, i o drugim vrijednim projektima kao što su  Žičara Učka, projekt Eko muzeja Vlaški puti, proširenje Groblja Kršan te Rekonstrukcija otvorenih odvodnih kanala na poljoprivrednom području Čepić polja, sadnja topola, izgradnja vjetrobranske zaštite.

Projekt „Čuvar Istarskog razvoda“ predstavio je voditelj Marko Franković , a o projektu „Eko muzej Vlaški puti“ prisutnima se kratko obratila, Viviana Brkarić. Program je modelirala Silvana Fable.  (Tekst: Katarina Šoštarić-Perković/ Foto: Adriano Šćulac) Galerije fotografija - OVDJE

Članovi labinskog Crvenog križa odradili pet treninga nordijskog hodanja ` Korak za srce`
Vijesti

Članovi labinskog Crvenog križa odradili pet treninga nordijskog hodanja ` Korak za srce`

Kako je jedan od Javnozdravstvenih prioriteta u Istarskoj županiji „Prevencija i rehabilitacija kardiovaskularnih bolesti u Istarskoj županiji“ Društvo Crvenog križa Istarske žu

By: Vijesti | 25 Apr 2019 u 07:40
Mobilno reciklažno dvorište na raspolaganju mještanima Vineža i Marciljani
Vijesti

Mobilno reciklažno dvorište na raspolaganju mještanima Vineža i Marciljani

Mobilno reciklažno dvorište (MRD) biti će ovaj četvrtak i petak na raspolaganju mještanima Vineža i Marciljani. Tako će u četvrtak (25. travanj) biti postavljeno Krvovoj placi, dok

By: Vijesti | 25 Apr 2019 u 07:33
Vikend obavijest iz Jedinstva!
Vijesti

Vikend obavijest iz Jedinstva!

Promo aktivnosti u periodu 25. travnja 2019. - 28. travnja  2019.  U tijeku je nova vikend akcija – u svim prodavaonicama Jedinstva:  Nutella 750 g – 35,99 kn Keks Hit ka

By: Vijesti | 25 Apr 2019 u 07:29
Za udruge i sportaše Grad Labin izdvojio 3,4 milijuna kuna
Vijesti

Za udruge i sportaše Grad Labin izdvojio 3,4 milijuna kuna

Tradicionalno godišnje potpisivanje ugovora o sufinanciranju rada udruga održano je danas u Velikoj vijećnici Grada Labina. Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i njegovi suradnici p

By: Vijesti | 24 Apr 2019 u 16:10
U Tunarica Sunny Campingu besplatan grah za Prvi maj
Vijesti

U Tunarica Sunny Campingu besplatan grah za Prvi maj

Za prvomajske praznike, u srijedu, 1. svibnja u Tunarica Sunny Campingu, svim posjetiocima kampa će od 13 sati u restoranu Tuna Bay biti poslužen besplatan grah, a kao posebna ponuda u restoranu će

By: Vijesti | 24 Apr 2019 u 14:41
Alfa Albona dobitnica prestižne nagrade Eurodesk-a
Vijesti

Alfa Albona dobitnica prestižne nagrade Eurodesk-a

 „Treasure hunt: pronađi ruksak“ osvojio je najprestižniju nagradu infoservisa Eurodesk za 2019. godinu – nagradu Eurodesk mreže – Network Prize Winner. Udruga za mlade

By: Vijesti | 24 Apr 2019 u 14:13
Simulator prevrtanja vozila Hrvatskog autokluba sutra u Šumberu i Labinu
Vijesti

Simulator prevrtanja vozila Hrvatskog autokluba sutra u Šumberu i Labinu

Povodom Međunarodnog dana zaštite na radu koji se obilježava 28. travnja, Holcim je s Hrvatskim autoklubom organizirao dolazak simulatora prevrtanja vozila.  S ciljem povećanja sigurno

By: Vijesti | 24 Apr 2019 u 12:36
Pučko otvoreno učilište Labin započinje s realizacijom EU projekta Rudnici baštine
Vijesti

Pučko otvoreno učilište Labin započinje s realizacijom EU projekta Rudnici baštine

Pučko otvoreno učilište Labin započinje s realizacijom EU projekta Rudnici baštine, nakon što je jučer u Zagrebu ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin , Daniel

By: Vijesti | 24 Apr 2019 u 12:29
U subotu na pojedinim prometnicama privremena regulacija prometa zbog održavanja MTB maratona `Helter Skelter`
Vijesti

U subotu na pojedinim prometnicama privremena regulacija prometa zbog održavanja MTB maratona `Helter Skelter`

Adria Bike obavještava lokalno stanovništvo Grada Labina te općina Raša i Sveta Nedelja da će se u subotu 27.04.2019. u terminu od 10:00 – 18:00h održavati MTB maraton &b

By: Vijesti | 24 Apr 2019 u 10:56
Ukupno vijesti 11095

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr