21Jul

Obilježena 65 obljetnica rada labinske srednje škole

Srednja škola Mate Blažine jučer je proslavila 65. obljetnicu rada. U ovom svečanom trenutku, škola se, zamolbom obratila pokroviteljima, partnerima, potencijalnim donatorima i sponzorima za pomoć u realiziranje projekta poboljšanja uvjeta rada uvođenjem potrebne opreme u učionice u skladu s pedagoškim standardom.

U zamolbi stoji: Srednja škola Mate Blažine, kao nositelj obrazovnih programa u više područja rada i programa sa svojim tradicionalno kvalitetnim obrazovnim kadrom, uvijek je bila i ostala orijentirana prema potrebama društva i tržišta rada, surađujući s gospodarskom i društvenom infrastrukturom na svom području i šire, bez čije pomoći Škola ne bi postigla zacrtane ciljeve i iznjedrila nositelje našeg razvoja i budućnosti.

Prošlo je 65 godina od njezina osnutka i djelovanja na hrvatskom jeziku. Svojim kvalitetama Srednja se škola Mate Blažine želi čim prije uklopiti u europsku viziju Hrvatske. O tome govore brojna dosadašnja kao i recentna priznanja – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodijelilo je Školi Ministrovo priznanje za 2000. godinu za višegodišnji «uspješan, kvalitetan i kreativan rad», a Grad Labin 2007. Povodom 50. obljetnice rada Nagradu «za posebna dostignuća u javnom, kulturnom i pedagoškom djelovanju u zemlji i inozemstvu».

Mješovita je i polivalentna škola sa svojih 70-ak zaposlenika i 500-ak učenika u više obrazovnih programa i zanimanja: gimnaziji (opća), elektrotehnici (elektrotehničar i tehničar za mehatroniku, elektromehaničar), ugostiteljstvu (konobar, kuhar), strojarstvu (automehaničar, instalater grijanja i klimatizacije), ekonomiji i trgovini (ekonomist, prodavač).

Njezina cjelokupna djelatnost odvija se na dvije lokacije i u četiri zgrade (matična zgrada, sportska dvorana, školska radionica za područje strojarstva i elektrotehnike te učenički dom u sklopu škole) na ukupnoj površini od 10.826 m2 od čega je oko 7.500 m2 školskog prostora, uza sve teže tekuće održavanje zbog svojih ograničenih materijalno-financijskih mogućnosti.

Zbog sve lošijeg stanja školskih zgrada sve više se nameće nužnost sanacije i njihove obnove kao i pripadajućih školskih prostora – sanacija stropova i parketa učionica, zamjena dotrajalog školskog namještaja i školskih ploča, zamjena dotrajale instalacije i radijatora centralnog grijanje, zamjena vanjske stolarije…

To je jedan od glavnih razloga što Vam se obraćamo ovom zamolbom.

Naši prioriteti u razvojnom planu, kojeg smo sačinili s našim učenicima i njihovim roditeljima, potpuno su usmjereni na poboljšanje osnovnih i specifičnih uvjeta rada u školi – postupnim uvođenjem nastave u specijaliziranim učionicama (tzv. „kabinetska nastava“), nabavkom potrebne informatičke opreme kako bi se osuvremenile metode rada s učenicima, koji inače pod vodstvom svojim profesora i mentora postižu zavidne rezultate na raznim županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima, susretima i smotrama kao i na ispitima državne mature gdje većina njih zahvaljujući zapaženom uspjehu upiše željene fakultete.

Obzirom da takav zahtjevan projekt ne možemo ostvariti redovnim godišnjim investicijskim održavanjima, kapitalnim ulaganjima i hitnim intervencijama preko našeg osnivača - županije i Ministarstva znanosti, obrazovanje i sporta, jer su financijska sredstva sve oskudnija, obraćamo se i Vama, kao i dosad, cijenjeni partneru – sponzoru i donatoru, predmetnom zamolbom jer nam je neophodna Vaša materijalna i financijska potpora, naravno, u granicama Vaših mogućnosti i na način kako bi Vama najviše odgovaralo.

Srednja škola Mate Blažina je dosad, obilježavajući 50. obljetnicu objavila Spomen knjigu i tiskanom obliku. 60. obljetnicu obilježila je Spomen DVD-om. 

Obilježavajući 65. obljetnicu nastavit ćemo sa prikupljanjem vrijednog materijala kako ne bi pao u zaborav, a samoprijegoran rad i brojne aktivnosti učenika i profesora Srednje škole Mate Blažine promovirat će se mrežnih stranica Škole www.ssmb.hr svojevrsnom e-monografijom (digitalnom monografijom), koja će putem interneta svima biti dostupna. Virtualno ćemo približiti povijest i sadašnjost Škole svim zainteresiranima, a na pritom će u njoj kao i u lokalnim tiskanim i ostalim medijima biti istaknuto Vaše ime kao pokrovitelja, donatora ili sponzora našeg projekta „Kabinetske nastave“, na svečanom otvaranju školskog restorana po završetku akcije (u proljeće 2013.)

Vaša spremnost na potporu projektu i nazočnost na svečanom otvaranju konačno opremljenih školskih praktikuma bila bi najveća nagrada za sve sadašnje i buduće naraštaje, jer bi se stvorili toliko traženi uvjeti za kvalitetniji i sigurniji rad u Školi.

Očekujući Vaše pozitivno očitovanje, upućujemo Vam našu zahvalnost za dosadašnju, a nadamo se i buduću suradnju i pomoć.

Zahvaljujem u ime učenika, profesora i djelatnika Škole, u svoje osobno ime na razumijevanju i pozivam Vas da nam se s Vašim prilogom bilo novčanim bilo materijalnim omogućite realiziranje naših gore navedenih prioriteta.
Zahvaljujemo se svima koji će na bilo koji način pridonijeli kvalitetnijem radu naše renomirane ustanove, svima koji će znanjem i umješnošću doprinijeli uspješnom odrastanju i školovanju naše mladeži.

Ravnatelj: čedomir Ružić, prof.
 

Turistička zajednica Općine Kršan predstavila novi promotivni spot
Vijesti

Turistička zajednica Općine Kršan predstavila novi promotivni spot

Turistička zajednica Općine Kršan danas ima čast predstaviti novi promotivni spot Općine Kršan koji prikazuje prirodne ljepote kraja, materijalnu i nematerijalnu kulturnu ba&scaron

By: Vijesti | 21 Jul 2018 u 21:21
Obilježen završetak izgradnje mrtvačnice u Sv. Lovreču
Vijesti

Obilježen završetak izgradnje mrtvačnice u Sv. Lovreču

Na mjesnom groblju u Sv. Lovreču danas je obilježen završetak izgradnje mrtvačnice, uz prisustvo građana, predstavnika Općine Raša, labinskog komunalnog društva 1. Maj d.o.o.

By: Vijesti | 21 Jul 2018 u 12:11
Na Kaštelu i Plovaniji kolona duga oko 4 kilometra, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon
Vijesti

Na Kaštelu i Plovaniji kolona duga oko 4 kilometra, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon

Promet je vrlo gust na većini cesta u smjeru mora, duž Jadranske magistrale (D8), zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, u trajektnim lukama kao i na graničnim prijelazima, izvijestio je

By: Vijesti | 21 Jul 2018 u 09:58
Dani Općine Kršan: Održana svečana sjednica Općinskog Vijeća
Vijesti

Dani Općine Kršan: Održana svečana sjednica Općinskog Vijeća

KRŠAN (20/07. 2018.) Otvarajući Svečanu sjednicu Općinskog vijeća, predsjednik Zdravko Vidak, zaželio je dobrodošlicu svima koji su svojom nazočnošću uveličali proslavu Da

By: Vijesti | 21 Jul 2018 u 08:28
Jučer je otvoreno četvrto izdanje festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX.
Vijesti

Jučer je otvoreno četvrto izdanje festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX.

Film koji je ove godine imao čast otvoriti festival je film „Tvornica je naša!“ redateljice Vedrane Pribačić. Kako se obraniti od nesposobnih, preko noći licenciranih stečajnih

By: Vijesti | 20 Jul 2018 u 15:35
Država darovala zemljište za Poslovnu zonu Kršan
Vijesti

Država darovala zemljište za Poslovnu zonu Kršan

Na izvanrednoj konferenciji za novinare, održanoj u petak 20. srpnja, u vijećnici Općine Kršan, državni tajnik iz Ministarstva državne imovine, Tomislav Boban, rekao  je, `Vlada RH is

By: Vijesti | 20 Jul 2018 u 13:49
U prve razrede labinske srednje škole upisano 98 učenika
Vijesti

U prve razrede labinske srednje škole upisano 98 učenika

Istekao je krajnji rok za dostavu upisnica i dokumentacije potrebne za upis. Nakon ljetnog upisnog roka u Srednju školu Mate Blažine Labin upisano je 98 učenika od 142 koliko ih je ove g

By: Vijesti | 20 Jul 2018 u 08:21
Zbog kvara autobusa prometni čep u Labinu
Vijesti

Zbog kvara autobusa prometni čep u Labinu

Veliki prometni čep stvorio e u Labinu. Na kružnom toku kod skretanja za stari grad Labin i Rabac, u kvaru je ostao Autotransov autobus. Djelatnici labinske policijske postaje reguliraju promet, jer

By: Vijesti | 19 Jul 2018 u 20:49
Pogledajte emisiju pulske TV Nove, `Labinska kronika`
Vijesti

Pogledajte emisiju pulske TV Nove, `Labinska kronika`

U Labinskoj kronici od mjeseca srpnja, koja se emitira na pulskoj TV Novi, najavljuje se investicija na vodovodnoj mreži prema selima Bartići, Junac i Gora Glušići, kandidatura labinske sred

By: Vijesti | 19 Jul 2018 u 14:36
Valamar Riviera nagrađuje zaposlenike zbog dobrih poslovnih rezultata i početka sezone
Vijesti

Valamar Riviera nagrađuje zaposlenike zbog dobrih poslovnih rezultata i početka sezone

Valamar Riviera ovaj je mjesec odlučila novčano nagraditi svoje zaposlenike za ostvarene dobre rezultate poslovanja i dobar početak sezone te će im se s isplatom plaće za srpanj isplatiti dodatni

By: Vijesti | 19 Jul 2018 u 14:31
Ukupno vijesti 9119

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr