22Jul

Zdravlje treba zaslužiti

Kako razumjeti jednostavne stvari,   kao što je hrana bez koje se nemože, a koja u konačnici određuje kvalitetu i dužinu svačijeg života. Svijet se oduvijek divio onim osobama koje su s godinama stekle nevjerojatnu mudrost življenja. I  uglavnom bez ikakvih  zdravstvenih tegoba proživjele svoj život.

Čovječanstvo su uvijek zanimale jednostavne tajne. I jesu li one dostupne svakome? Ili nisu?

Tijelo kao najsavršeniji mehanizam, sposobno je samo sebe održavati, zacjeljivati, čistiti,  jer  sva ljekovita snaga svemira nalazi se u ljudskom tijelu. Priroda neće ravnotežu remetiti,  kao što to, čovjek čini.

A naše tijelo,  kao najsavršeniji mehanizam  prirode sposobno je puno više učiniti samo za sebe, nego što se može i zamisliti.Sva ljekovita snaga svemira nalazi se u čovjeku,  priroda je vrhunac savršenstva, i priroda je uvijek u pravu. Priroda ne remeti svoje savršenstvo vlastitim djelovanjem.

To čini čovjek kad ne poštuje prirodu i kad ne sluša svoje tijelo. Iako ima fantastično razvijenu sposobnost razmišljanja i dobro zna što za njega  je, a što nije dobro, bezbroj puta iz ovog ili onog razloga ne poštuje prirodne zakone života, niti sluša svoje tijelo. Ukoliko se olako predaje vanjskim pritiscima ili slijedi pomodne i k tome neutemeljene trendove, na svoju štetu.

A priroda je tako usavršila ljudsko tijelo da ono samostalno ulaže napor kako bi ga održalo zdravim, i kako bi ga čim više poštedilo utjecaja raznih štetnih tvari.

Uglavnom se svi rađaju zdravi i s jako dobrim predispozicijama za dobro zdravlje, kasnije se ispostavi da nastaju mnogi bolesnici i k tome teško bolesni. A koji sami sebe u takve pretvaraju.

Nije opasnost po čovjeka nuklearno oružje (iako objektivno gledano je) a niti je proizvodnja izolacijskog materijala od kamene vune u neposrednoj blizini, koliko je to pun tanjur za večeru, koja se upravo nalazi pred vama.

Zdravlje pojedinca važno je za zdravlje zajednice, a određuje ga sklad, harmonija u kojoj živi čovjek sa hranom koju jede, i kada ju jede.

Prirodni tjelesni ciklusi za uzimanje hrane garantiraju vam najbolju iskoristivost za energiju i vaše zdravlje, ukoliko se poštuje taj prirodni osmasatni ciklus. A vrijeme kad  se najbolje sjedinjuju  hrana i tijelo traje od podneva do osam sati navečer, potom nastupa drugi ciklus za vrijeme  kojega se ta probavljena hrana apsorbira u krv, i nakon četiri sata ujutro, pa sve do podneva, organizam se bavi eliminacijom svega nepotrebnoga, uklanjajući štetne tvari i ostatke iz tijela.

Ali,tko se toga još pridržava, ako se u sezoni ljeta, (a ozakonjeno je) masovno radi produženo, ako se dobre večere serviraju tek oko ponoći, pa se ne poštujući prirodne cikluse, jede kada tijelo ima druge veoma važne funkcije, a vi se pitate, zašto ujutro i bez previše pića od noći, osjećate mamurluk ili i glavobolju.

Ali ne jednom nego sve češće, ako ste poremetili prirodni osamsatni proces u vezi sa hranom.

Tijelo prirodno teži ka uzimanju hrane do rano navečer, jer potrebna su barem tri sata, da hrana napusti želudac, i da prirodni drugi ciklus, apsorpcije hrane u krv, započne na vrijeme. Ukoliko se jede kasno navečer, a jede se ako radne smjene traju do pola noći, ta hrana nije probavljena za vrijeme prirodnog ciklusa, i nije spremna za apsorpciju iz probavnog sustava u krv. Time što čovjek sam sebi mijenja ciklus uzimanja hrane, mijenja i probavu hrane za ono vrijeme kada bi tijelo prirodnim putem, trebalo iz sebe uklanjati otpad.

Najmanje što bi svatko trebao učiniti, je preuzeti kontrolu i odgovornost za svoje tijelo, da ono odstrani sav toksični otrov iz sebe, i  da vi ne dozvolite sebi, nepoštivanje prirodnih ciklusa, zbog čega vaše tijelo pati, jer ne odstranjuje štetne tvari i ostatke hrane, već se takvi toksični otrovi u tijelu skupljaju brže, no što se uklanjanju, i tada nastaju problemi. Zdravstveni.

I zato izgubljena radnička prava ne bi smjela biti tek puste predizborne fraze, već ozbiljno zalaganje za zdravlje nacije. Zdravlje valja zaslužiti, zdravim životom, a ne misliti da se možekupovati u bočicama.

Udahnite duboko
Katarina šoštarić Perković

Udahnite duboko

Život koji je postao sve više turbulentan, ne volim strane riječi, ali puno se stranoga k nama uvuklo, pa kao klin-klinom, i strano stranim se određuje. Udahnite duboko i obratite pažnju na

By: Katarina šoštarić Perković | 16 Jul 2019 u 07:29
Ne uzimajmo stvari zdravo za gotovo
Katarina šoštarić Perković

Ne uzimajmo stvari zdravo za gotovo

Pred lokalnom zajednicom veliki su izazovi, kvaliteta  političkog smjera najbolje se ocjenjuje po uređenosti života koji obuhvaća sve segmente društva. Što podrazumijeva da i za

By: Katarina šoštarić Perković | 02 Jul 2019 u 07:23
Nove privilegije
Katarina šoštarić Perković

Nove privilegije

U situaciji kad se poslovi i radnici traže unutar zemalja članica EU, lako se može dogoditi čak i vama, da baš onu vrstu radnika koju trebate za svoje poslovanje, ne nađete u neposrednoj b

By: Katarina šoštarić Perković | 18 Jun 2019 u 07:30
Pa nemam ja nikakav cilj, a zašto bih ga morao imati?
Katarina šoštarić Perković

Pa nemam ja nikakav cilj, a zašto bih ga morao imati?

Dobre poduzetničke klime nema bez razvijene komunalne infrastrukture, a da bi lokalna zajednica bila privlačna poduzetnicima, najprije mora osigurati dobre uvjete za poduzetnički entuzijazam. Cijen

By: Katarina šoštarić Perković | 11 Jun 2019 u 07:12
Velika prekretnica
Katarina šoštarić Perković

Velika prekretnica

Je li se jučer dogodila prekretnica u Općini Raša, koja ima svoju priču, kao da je veliki Grad. Bogat i slavan. A dobro znamo da nije ni Grad, a do slave tek treba dosegnuti. S pričom ipak

By: Katarina šoštarić Perković | 04 Jun 2019 u 07:23
Novinar prvi, novinar drugi
Katarina šoštarić Perković

Novinar prvi, novinar drugi

Zajedno smo jači, samo ako smo iskreni u djelatnostima i s ljudima, gdje je osnovno mjerilo vrijednosti riječ. Izrečena ili napisana.  Ne prakticiramo u našim sastajanjima utorkom, navo

By: Katarina šoštarić Perković | 28 May 2019 u 07:36
Sloboda jedne srijede
Katarina šoštarić Perković

Sloboda jedne srijede

I sunce je bilo na strani slobode, a toga dana bila je samo srijeda. Dan u sredini tjedna, ali dan slobode. Kad se nije radilo, već slavilo davne zasluge, stečene radom. Bio je međunarodni praznik

By: Katarina šoštarić Perković | 07 May 2019 u 07:16
Pogled na život
Katarina šoštarić Perković

Pogled na život

U turističkoj zemlji, kakva je Hrvatska,  a Istra k tome još prednjači, kao najosvještenija regija,  svake se godine upoznaju narodi i običaji, koje turisti donose sa sobom.

By: Katarina šoštarić Perković | 30 Apr 2019 u 07:03
I zemlja se čuva kako bi potrajala
Katarina šoštarić Perković

I zemlja se čuva kako bi potrajala

Novi kružni na ulazu u Rabac, uvelike je olakšao prometovanje u svim smjerovima. Na ovoj dionici od Labina predstoji još dosta posla, naime  zbog prekobrojnih vozila, a poglavito t

By: Katarina šoštarić Perković | 23 Apr 2019 u 07:24
Ukupno vijesti 287

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr