21Mar

Tanja Pejić: Pitam se zašto su ugovori direktora nekih gradskih tvrtki tajni

Gradska vijećnica Tanja Pejić s liste Nezavsini zajedno, obratila se javnosti priopćenjem koje se tiče njenih upita o meneđrskim ugovorima direktora nekih gradskih tvrtki. Priopćenje objavljujemo i izvornom obliku, a prilažemo i zahtjev spomenute vijećnice, kao i žalbu koju je u srijedu 20. veljače uputila Povjereniku za informiranje RH.

"SPRDANJE SA GRAĐANIMA OD STRANE VISOKOPOZICIONIRANIH I UGLEDNIH OSOBA"

Ukazujem na jedan ''serijski film'', kako je gosp. Gradonačelnik doživio moja pitanja vezana za tajnost menadžerskih ugovora gradskih tvrtki, čiji je on glavni scenarist.

Prije obrazloženja želim izjaviti da Gradonačelnika i direktora Vodovoda može biti sram što se bespoštedno sprdaju sa svim građanima, tako jasno i glasno. Ne samo sa građanima, nego i sa direktorima ostale tri gradske tvrtke.

Radnja tog ''serijskog filma'' odvijala se na način da sam najprije tražila uvid u postojeće menadžerske ugovore. Gradonačelnik je govorio da se svi ti ugovori vode kao poslovna tajna. Nakon toga sam tražila pojašnjenja tj. razloge zbog kojih su takvi ugovori poslovna tajna. Da bi nakon deset mjeseci gradonačelnik izjavio da nisu nikada postojali menadžerski ugovori te da su samo neki poslovna tajna. Na pitanje razloga i opravdanja da se ugovori vežu na poslovnu tajnu nije nikada odgovorio.

Dana 31.1.2019.g. uputila sam tvrtkama 1. Maj Labin d.o.o., Labin stan d.o.o., Labin 2000 d.o.o. i Vodovod Labin d.o.o. zahtjev za uvid u ugovore temeljem kojih su odgovorne osobe gradskih tvrtki zasnovale radni odnos, od dana kada su počele obnašati tu funkciju.

Dana 18.2.2019.g. dobila sam traženu informaciju od tri gradske tvrtke, da bi 19.2.2019. dobila i od četvrte, od Vodovoda Labin d.o.o.

Od svih nabrojanih gradskih tvrtki, jedino je Vodovod Labin d.o.o. dostavio nepotpunu informaciju na način da je dostavio preslike ugovora o radu od 2016.g. i od 2018.g. Informacija je nepotpuna jer direktor Društva tu funkciju vrši od 1.9.2004.g.

Vodovod Labin d.o.o. jedini, pored ostale tri gradske tvrtke nije prikazao iznos plaće za ugovor koji je sklopljen prije sklapanja posljednjeg ugovora (koja je sastavni dio ugovora o radu).

Odnos visokopozicioniranih osoba u ovom slučaju bi u demokratskim civiliziranim sredinama bio strogo sankcioniran s obzirom da se radi o namjernom iznošenju netočnih informacija te namjernom obmanjivanju građana. Paradoks je veći što je viša funkcija te osobe jer se ista temelji na radu za opći interes.

Upućujem prijedlog svim gradskim tvrtkama da na svojim stranicama objave ugovore odgovornih osoba kao i kolektivne ugovore o radu (kroz prikaz koeficijenata i pripadajućih osnovica) kako bi se uštedjelo vrijeme na ovakve upite i dokazala transparentnost djelovanja.

S obzirom da je Gradonačelnik odlučio staviti ''sva jaja u istu košaricu'' (najriskantniji potez, oblatio je sve navedene gradske tvrtke), ipak je iz te košarice iskočilo samo jedno jaje i razbilo se. Inače bi se razbila cijela košarica, ali ovaj slučaj dokazuje suprotno. Radi jednog jajeta riskirati dignitet ostalih i sebe? Za koga? Radi čega? Za ''opći'' interes?

U idućem priopćenju (nakon odgovora Povjerenika za informiranje) ukazat ću na veličine plaća svih gradskih tvrtki kao i neke druge parametre kroz njihovu korelaciju sa osobama koje potpisuju takve ugovore u ime Društva, pored potpisa Direktora. A sve kako bi se ukazalo na stručnost tih osoba u obnašanju tako ''odgovornih'' funkcija, koje se tiču općeg interesa, barem bi trebale. Kao i na odgovornost odgovornih.

Na posljednjoj sam sjednici najavila da ću do kraja svog mandata raditi na transparentnosti, ali se bojim da je ne bi razradila ni da imam šešnajst mandata, ovim tempom. Ispričavam se svim građanima kojih se ovaj ''serijski film'' ne tiče, tj. svima vama kojih nije briga kako Društva upravljaju Vašom imovinom i Vašim novcem. Ovo su osnove transparentnog djelovanja, jer ukoliko niste informirani, ne možete znati da li je poslovanje u skladu sa ekonomičnošću ili nije.

Ususret Danu rudara, zapitajte se: ''Cegova je kova''?

SRETNO!

Tanja Pejić

Povjerenik za informiranje

Zahtjev prema gradskoj tvrtki

Labin - Odobreno osam potpora i subvencija za razvoj poduzetništva u 2019. - Prijavite se
Vijesti

Labin - Odobreno osam potpora i subvencija za razvoj poduzetništva u 2019. - Prijavite se

Povjerenstvo za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva odobrilo je prvih osam potpora i subvencija iz Javnog poziva poduzetnicima za dodjelu bespovratnih potpora i subvencija Grada Labina za 2

By: Vijesti | 21 Mar 2019 u 09:20
DKC Lamparna orzanizira antikorupcijski trening za aktiviste
Vijesti

DKC Lamparna orzanizira antikorupcijski trening za aktiviste

DKC Lamparna poziva sve zainteresirane na besplatne radionice; Prevencija korupcije, upravljanje sukobom interesa, transparentnost javnih nabava, pravo na pristup informacijama i test razmjernosti. P

By: Vijesti | 21 Mar 2019 u 07:59
Vikend akcija Jedinstva
Vijesti

Vikend akcija Jedinstva

Promo aktivnosti u periodu 21. ožujka 2019. - 24. ožujka 2019.U tijeku je nova vikend akcija – u svim prodavaonicama Jedinstva:Pivo Favorit 0,5 L boca – 4,99 knPasirana rajčica Belpomo

By: Vijesti | 21 Mar 2019 u 07:52
Udruženje upozorava na uplatnice koje niste dužni platiti
Vijesti

Udruženje upozorava na uplatnice koje niste dužni platiti

Udruženje obrtnika Labin još jednom upozorava na uplatnice koje obrtnici nisu dužni platiti. Nedavni primjer opisuju u nastavku: Obrt prijavljen u Obrtni registar 13.3. s početkom rada 15.3.

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 19:58
`Ljubavna pisma Staljinu` u Kinu Labin
Vijesti

`Ljubavna pisma Staljinu` u Kinu Labin

U ponedjeljak, 25.03.2019. u 20 sati u Kinu Labin imate priliku pogledati predstavu LJUBAVNA PISMA STALJINU, u produkciji kazališta Planet Art. Tekst je napisao španjolski dramatičar J

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 17:38
Općina Raša raspisala javni poziv za dodjelu poticaja za uklanjanje krovnih pokrova koji sadrže azbest
Vijesti

Općina Raša raspisala javni poziv za dodjelu poticaja za uklanjanje krovnih pokrova koji sadrže azbest

Općinska načelnica Općine Raša dana 20. ožujka 2019. godine objavila je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu poticaja za uklanjanje krovnih pokrova koji sadrže azbest na po

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 14:27
U funkciji novi kružni tok u Rapcu (VIDEO)
Vijesti

U funkciji novi kružni tok u Rapcu (VIDEO)

Rotor na ulazu u Rabac poprima svoje konture. Naime, opsežni radovi započeti u studenom prošle godine napreduju sukladno planu te se dovršava postavljanje rubnjaka i izrada tampona za

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 15:18
Golja:`Realizirana je građevinska dozvola i osigurano 85% sredstava za reciklažno dvorište Cere`
Vijesti

Golja:`Realizirana je građevinska dozvola i osigurano 85% sredstava za reciklažno dvorište Cere`

Početkom rada Županijskog centra Kaštijun stvoreni su uvjeti za integrirano gospodarenje otpadom na području Istarske županije, iznio je direktor komunalnog društva 1.Maj Labin, Alen

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 10:21
Književni susreti i radionice u Gradskoj knjižnici Labin povodom Međunarodnog dana dječje knjige
Vijesti

Književni susreti i radionice u Gradskoj knjižnici Labin povodom Međunarodnog dana dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine 2. travnja, na dan rođenja književnika Hansa Christiana Andersena, i na taj način istič

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 08:53
Ukupno vijesti 10825

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr