24May

Edukativnom turom za turističke agencije i vodiče Pazin prezentira nove itinerare

Tijekom prošle godine održano je više radionica u partnerskim gradovima na kojima su sudjelovali svi partneri projekta vođeni stručnjacima iz područja turizma. Održana su i dva zasebna ciklusa radionica na kojima su zainteresirani lokalni dionici iz javnog, privatnog i civilnog sektora definirali posebnosti Pazina i temeljem toga kreirali dva nova itinerara - HeART of Gastronomy i HeART of Adventure. U prosincu 2018. godine potpisan je i Sporazum o osnivanju klastera tematskog turističkog itinerara. Ovotjedna edukativna tura/pilot akcija završni je dio cjelokupnog projekta kada će ujedno i biti predstavljeno sve ono što je proteklih 12 mjeseci stvarano.

U svrhu prezentacije ponude kreiran je dvodnevni itinerar koji je baziran na gastronomskoj ponudi Pazina u smislu specifičnosti koje Pazin nudi u kombinaciji s razgledavanjem prirodne i kulturne baštine Pazina, a sve to začinjeno atraktivnim načinom prezentacije baštine kroz sve popularniji storytelling.

Na današnjoj završnoj konferenciji projekta I_Archeo.S. održanoj u Pazinu okupljenima su se obratili pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, predstavnica Turističke zajednice Istarske županije Cristina Vojić Krajcar, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti i voditeljica Projekta za Grad Pazin Ranka Šepić.

 

Itinerari bazirani na iskustvenom doživljaju

Edukativna tura, na kojoj sudjeluje 45 osoba iz redova turističkih vodiča, agencija, novinara i projektnih partnera, započela je konferencijom na kojoj je predstavljen projekt I_Archeo.S.

Gradonačelnik Grada Pazina pozdravio je sve nazočne sudionike konferencije koji su direktno ili indirektno sudjelovali u stvaranju pazinskih itinerara te se zahvalio i svim predstavnicima turističkih agencija i vodiča te medija. Upravo će oni odigrati glavnu ulogu u promociji i provedbi Projekta, odnosno novih pazinskih itinerara. „ Projekt I_Archeo.S. sufinanciran je sredstvima programa Interreg Italija-Hrvatska i svojevrstan je nastavak projekta Archeo.S koji je od 2011. do 2013. godine Grad Pazin provodio kao svoj prvi projekt financiran europskim sredstvima. Od tada do danas Grad Pazin proveo je i provodi čitav niz projekata sufinanciranih sredstvima europskim fondovima. Samo smo prošle godine u provedbi imali osam projekata iz različitih područja,“ istaknuo je Krulčić.

U ime Turističke zajednice Istarske županije obratila se Cristina Vojić Krajcar koja je naglasila koliko se povećao broj noćenja u unutrašnjoj Istri. Usporedila je 2003. godinu kada je ostvareno 150 000 noćenja s 2018. godinom kada je brojka dosegla 1,8 milijuna noćenja. Pozdravila je kreiranje novog pazinskog itinerara i naglasila njegovu važnost za daljnji razvoj turizma u unutrašnjosti Istre.

Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, istaknula je autentičnost kao vrlo važnu karakteristiku turističkog proizvoda Pazinštine. Kreiranje novog pazinskog itinerara predstavlja objedinjavanje trenutno najboljih, najvažnijih atraktivnih i autentičnih turističkih usluga i proizvoda koji se mogu uživati na ovom području.

Ranka Šepić, voditeljica projekta za Grad Pazin ispričala je sve o aktivnostima od početnih radionica kada su partneri dobili upute i smjernice kako osmisliti itinerare pa sve do radionica održanih u Pazinu s lokalnim dionicima. Osim toga prezentirala je izrađene promotivne materijale: mape, jumbo plakate, toteme, izloge u staroj gradskoj jezgri čija je svrha promocija, zajednička prezentacija i vidljivost itinerara na teritoriju.

O itinerarima govorila je Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre. Dva nova itinerara pod  nazivima Pazin HeART of Gastronomy i HeART of Adventure, osmišljeni su na način da svaki posjetitelj može samostalno kreirati svoj višednevni boravak u Pazinu, ali i kao itinerari koje turističke agencije mogu detaljno kreirati i ponuditi svojim korisnicima.

Gastronomskim itinerarom namjera je prezentirati posjetiteljima specifičnost gastronomske ponude Pazina, autentičnost i izvornost pojedinih namirnica poput pazinskog cukerančića, meda ili boškarina. Itinerar je orijentiran na doživljaj, iskustvo i interakciju sa domaćinima gdje se gosti mogu okušati u pripremi određenih namirnica ili obroka, branju plodova i slično.

Avanturistički itinerar pak prezentira kulturnu i prirodnu baštinu kroz aktivan odmor – pješačkim stazama okolnom prirodom i krajolikom Pazinčice, biciklističkim stazama, avanturom unutar i iznad Pazinske jame uz Kaštel i drugim aktivnostima na otvorenom.

 

Edukativna tura za agencije i vodiče

Nakon konferencije započela je edukativna tura/pilot akcija tijekom koje će prijavljeni sudionici autobusom i uz turističkog vodiča obići  Agroturizam Ograde na ručak povezan s pričom meda koji je glavni akter u sklopu Dana mednih delicija u Pazinu. Tijekom boravka na agroturizmu posjetitelji će obići imanje i naučiti raditi istarsku tradicionalnu tjesteninu.

U popodnevnim satima obići će gospodarstvo obitelji Anđelini koji će predstaviti svoje imanje, ali i predstaviti medare udruge „Lipa” i „Dane meda”. Za sve sudionike održat će se i degustacija domaćih proizvoda.

Nakon večere bazirane na istarskim specijalitetima, u Caffe baru Bunker, uz dobru glazbu i odličnu atmosferu, moći će se kušati pazinski cukerančić i pašareta ili pazinska malvazija.

U petak, dan započinje razgledom stare jezgre grada Pazina, a zanimljivu prošlost začinit će kušanje autohtonih proizvoda. Bit će prezentirana i adrenalinska ponuda odnosno zip line i speleoavantura, a onda se odlazi u posjet Muzeju Grada Pazina i Etnografskom muzeju Istre koji su smješteni u Kaštelu.

Kratka vožnja autobusom odvest će drugoga dana itenerara goste do Agencije za ruralni razvoj Istre. Tu će ih dočekati priča o istarskom govedu -  boškarinu, mala kulinarska škola o tome kako se pripremaju jela boškarina i na kraju ručak baziran na mesu od boškarina. Ukoliko vrijeme bude dopustilo, bit će moguće prošetati natrag do grada, odnosno dvorane gdje se održava manifestacija „Dani meda“. Sudionici itinerara moći će obići manifestaciju „Dani meda“ na kojem je ovogodišnji novitet „Sajam poljoprivrednih proizvoda“ kojim Pazin nadograđuje ovaj gastro itinerar. Na sajmu će biti organizirana i radionica izrade pazinskog cukerančića a sudionici će moći sudjelovati i u vođenoj turi te degustaciji istarskog meda. Večerom uz glazbeni program u prostorima sajma završava se dvodnevna edukativna tura/pilot akcija projekta.

Nit vodilja bila je ideja stvaranja konkretne, održive, međusobno povezane i vidljive odnosno prepoznatljive turističke ponude, pri čemu će svaki posjetitelj prema vlastitim interesima i raspoloživom vremenu moći kreirati svoj idealan boravak u Pazinu.  (pp)21.02.2019./14:12:29

Tulio Demetlika: Pred nama su najvažniji europski izbori u posljednjih nekoliko desetljeća
Vijesti

Tulio Demetlika: Pred nama su najvažniji europski izbori u posljednjih nekoliko desetljeća

  Drage prijateljice i prijatelji, pred nama su izbori za zastupnike u Europski parlament, i ja se usudim reći da su to najvažniji europski izbori u posljednjih nekoliko desetljeća, a najva

By: Vijesti | 24 May 2019 u 16:45
Udruga Vivamar educirala istarske kapetane o odgovornom promatranju dupina
Vijesti

Udruga Vivamar educirala istarske kapetane o odgovornom promatranju dupina

U sklopu partnerskog projekta udruge Vivamar i World Cetacean Alliancea (WCA) pod nazivom 'Dolphin Friendly Boat' danas je u porečkom Valamar Riviera Hotelu istarskim kapetanima održano uvodno preda

By: Vijesti | 24 May 2019 u 14:32
RKUD `Rudar` ovog vikenda sudjeluje na 29. međunarodnoj Smotri foklora `Čuvajmo običaje zavičaja`
Vijesti

RKUD `Rudar` ovog vikenda sudjeluje na 29. međunarodnoj Smotri foklora `Čuvajmo običaje zavičaja`

Članovi Radničko kulturno umjetničkog društva „Rudar“ iz Raše gostuju ovoga vikenda u Velikoj u Požeškoj dolini,  na tradicionalnoj 29. međunarodnoj Smotri f

By: Vijesti | 24 May 2019 u 16:30
Grad Labin predvodnik razvoja održivog društvenog poduzetništva na području Istarske županije
Vijesti

Grad Labin predvodnik razvoja održivog društvenog poduzetništva na području Istarske županije

Početkom 2018. Grad Labin je zajedno s partnerima započeo provedbu međunarodnog projekta pod nazivom BEGIN Boost Environmental Guadianship for Inclusion (Poticanje zaštite okoliša za

By: Vijesti | 24 May 2019 u 12:57
Glavičić:`Izađimo na izbore za Europski parlament`
Vijesti

Glavičić:`Izađimo na izbore za Europski parlament`

Ove nas nedjelje, 26. svibnja očekuju Izbori za Europski parlament. Izbori su to za mjesta zastupnika u parlament koji odlučuje o budućnosti svakog stanovnika Europe, o njih više o

By: Vijesti | 24 May 2019 u 11:57
Zbog održavanja `Festivala kvarnerskog škampa` obustavit će se promet na rabačkoj rivi
Vijesti

Zbog održavanja `Festivala kvarnerskog škampa` obustavit će se promet na rabačkoj rivi

Povodom održavanja manifestacije 4. Festival kvarnerskog škampa dana 25.svibnja 2019.godine u Rapcu na Rivi, zatvara se dio nerazvrstane ceste NC.18-Rabac Riva- Svjetionik – od prve ramp

By: Vijesti | 24 May 2019 u 09:19
Dio Zelenica (oko Erste banke) i Istarska ulica u Raši bez vode
Vijesti

Dio Zelenica (oko Erste banke) i Istarska ulica u Raši bez vode

Obavještava se stanovništvo da će zbog radova na  cjevovoda biti bez vode  dio Zelenica oko Erste banke.  DANA  24.05.2019.  od 09:00 do 12:00  SATI Obav

By: Vijesti | 24 May 2019 u 09:17
I iduće školske godine visoki standardi u labinskim školama
Vijesti

I iduće školske godine visoki standardi u labinskim školama

Nakon što je Grad Labin za tekuću školsku godinu po prvi put osigurao nabavku obaveznih školskih udžbenika za sve labinske osnovce - polaznike dviju gradskih osnovnih ško

By: Vijesti | 24 May 2019 u 08:56
Flego: Izađite na izbore i budite dio otvorene, moderne, tolerantne i jednostavno normalne Hrvatske
Vijesti

Flego: Izađite na izbore i budite dio otvorene, moderne, tolerantne i jednostavno normalne Hrvatske

„U nedjelju dižemo glas protiv domaćih i europskih fašista i populista, protiv svih Salvinija i Orbana, protiv žilet žice i ponovnog uvođenja granica i carina među zemljama EU&ldquo

By: Vijesti | 24 May 2019 u 08:26
Ukupno vijesti 11341

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr