21Mar

Klub studenata Istre na ulici?

Prije tri dana, Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ (KSI Mate Balota) uputio je newsletterom svojim članovima poruku o novonastaloj, alarmantnoj situaciji u kojoj su se našli, piše Srednja.hr.

– Naš se Klub nalazi u prostorijama kojima je do nedavno upravljao Grad Zagreb. Sada se na prostorije uknjižila Republika Hrvatska, a Ministarstvo državne imovine nam je prije nekoliko dana reklo da se iz prostorija moramo iseliti. Da, dobro ste pročitali – država nas hoće izbaciti iz prostora u kojem smo više od 50 godina. Sada je na nama da pokažemo da nam je Ilica 13 drugi dom i da ju nećemo dati tako lako, stoji, između ostaloga, u poruci koju su uputili svojim članovima u nedjelju navečer.

Nitko ih nije službeno obavijestio o promjeni vlasništva nad prostorom u kojem se nalaze više od 50 godina

Prema informacijama kojima raspolažemo, istarski su studenti za promjenu vlasništva nad prostorijama Kluba saznali samoinicijativno krajem prosinca 2018.

Naime, 30. kolovoza 2018. KSI-ju je upućen dopis iz Ministarstva državne imovine u kojem stoji da je Republika Hrvatska vlasnik prostora u kojem se nalaze više od 50 godina. Iz Ministarstva su ih tada zatražili da dostave dokumentaciju na temelju kojeg pravnog osnova koriste prostor u Ilici 13.

Ovaj dopis iznenadio je studente iz Istarskog s obzirom na to da ih iz Grada Zagreba prethodno ni na koji način nisu obavijestili o promjeni vlasništva nad prostorom čiji su zakupci. Osim toga, Ministarstvo im u istom dopisu piše da su zaprimili pritužbu stanaraiz te zgrade da KSI neprimjereno koristi prostor u kojem se nalazi, tj. da glasno puštaju glazbu, galame, da gosti Kluba onečišćuju cijelu zgradu, čime je onemogućen normalan život ostalih stanara zgrade. Pritom ih je Ministarstvo zatražilo i očitovanje na pritužbu stanarate im poručilo da će ih nakon uvida u dokumentaciju obavijestiti o daljnjim postupcima vezano uz korištenje prostora.

Dodajmo na ovome mjesto kako nije posve jasno na koji je točno način Ministarstvo državne imovine zaprimalo pritužbe stanara o neprimjerenom korištenju prostora KSI-ja s obzirom da je uobičajena adresa za takve pritužbe – policija.

KSI je potom posjetio i inspektor Ministarstva državne imovine, nakon čega su iz Istarskog kontaktirali Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada i upitali što se dogodilo s vlasništvom nad prostorom u kojem djeluje KSI. Tek su im 20. prosinca 2018.odgovorili iz Gradskog ureda i u telefonskom razgovoru poručili da više nisu dužni plaćati zakupninu prostora jer Grad Zagreb više nije vlasnik prostora. Iz Gradskog ureda uputili su ih da se obrate Ministarstvu državne imovine za definiranje daljnjih procedura.

Od svibnja 2018. država je vlasnik prostora KSI-ja, tada je po sili zakona raskinut ugovor KSI-ja i Grada: Studenti to nisu znali

S obzirom na to da na cijelu situaciju nisu bili pravodobno niti službeno upozoreni, iz KSI-ja su zatražili službeno očitovanje Gradskog ureda, u sklopu kojeg su zatražili i eventualne promjene statusa Ugovora o korištenju prostora kojeg je KSI potpisao s Gradom Zagrebom. Očitovanje su zatražili i od Ministarstva državne imovine u kojem su izrazili spremnost za nastavkom izvršavanja ugovornih obveza, a pozvali su se i na Zakon o upravljanju državnom imovinom koji predviđa da se nekretninama može raspolagati neposrednom pogodbom uz naknadu ‘ako je riječ o osobi koja se na dan stupanja na snagu Zakona o upravljanju državnom imovinom (op.a. 14.6.2018.) nalazi u neprekinutom mirnom posjedu nekretnine duže od pet godina, uz uvjet da redovito podmiruje dospjele obveze za tu nekretninu‘.

Iz Gradskog ureda početkom siječnja 2019. KSI-ju stiže dopis u kojem im objašnjavaju kako se, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, nakon pravomoćnog okončanja postupka u svibnju 2018. Republika Hrvatska upisala kao vlasnik poslovnog prostora u kojem djeluje KSI. U tom je trenutku po sili zakona raskinut Ugovor o korištenju prostora kojeg je KSI imao sklopljenog s Gradom Zagrebom od 3. travnja 2017.

Iz Ministarstva im poručili da se moraju iseliti iz prostorija jer državnim tijelima fali smještaj u centru grada

Kako bi razriješili situaciju, početkom ožujka KSI je inicirao sastanak s Ministarstvom državne imovine. Neslužbeno smo doznali da je sastanku prisustvovalo dvoje predstavnika Ministarstva državne imovine, a studentima iz Istarskog rečeno je kako se moraju iseliti iz prostorija u kojima djeluju. Kao glavni razlog za iseljenje naveden je nedostatak prostora za smještaj državnih tijela u centru grada. Nije im ponuđen zamjenski prostor, no takvu opciju u Istarskom niti ne razmatraju s obzirom na to da se više od pet desetljeća nalaze na istoj adresi, uredno podmiruju sve ugovorne obveze, a uložili su i značajna sredstva u adaptaciju prostora (npr. stropna izolacija).

I iz Istarskog su zatečeni prijavama stanara Ministarstvu državne imovine s obzirom da su rad KSI-ja maksimalno prilagodili sustanarima iz zgrade, kao i s obzirom na to da su u nekoliko navrata molili stanare da ih obavijeste ako imaju bilo kakvih pritužbi na rad KSI-ja. Studenti iz Istarskog stoga se opravdano pitaju je li odluka o njihovu izbacivanju iz prostora unaprijed donesena, bez mogućnosti da o tome pregovaraju.

Duga i bogata povijest Istarskog: ‘Prvo su tu stariji igrali karte, no kasnije su studenti uzeli glavnu riječ’

Iz KSI-ja su svojim članovima, kojih je otprilike 220, najavili kako će u ovome slučaju tražiti pomoć Istarske županije, a sve kako bi ostali u prostoru u kojem Klub djeluje najmanje od 1966. Naime, Klub je u posjedu ugovora o zakupu iz te godine, no priča o okupljanju Istrijana u Zagrebu seže i dalje u prošlost. Kako nam je 2014. godine rekao tadašnji predsjednik Kluba Marin Onorato, povijest Kluba seže duboko do dvadesetih godina prošlog stoljeća kada su se u glavnom gradu više manje spontano počeli okupljati prvo istarski radnici, a potom i studenti.

– Nakon Drugog svjetskog rata oko 1950., nisam siguran kada točno, krenulo je druženje u ovom prostoru. Prvo su tu stariji igrali karte, no kasnije su studenti uzeli glavnu riječ i intenzivnije se počeli okupljati. Mate Balota, istarski književnik po kojem klub nosi ime, je pomogao da ovo mjesto dođe u ruke ljudi iz Istre, odnosno da ga grad Zagreb ustupi na korištenje. KSI je posljednjih 16 godina u službenom registru udruga, ali je prvi ugovor potpisam davne 1964. godine, ispričao nam je Onorato 2014.

Iz Ministarstva državne imovine zasad šute

O cijelom slučaju iz KSI ‘Mate Balota’ u ovom trenutku nisu htjeli ništa komentirati. Upit smo uputili Ministarstvu državne imovine. Zanimalo nas je hoće li Ministarstvo s Klubom sklopiti novi ugovor o korištenju prostora ili će Republika Hrvatska za svoje potrebe preuzeti navedeni prostor u kojem se nalazi udruga. Do zaključenja teksta, odgovor iz Ministarstva nismo dobili, a objavit ćemo ga čim pristigne, donosi Srednja.hr.  14.03.2019./07:03:45

Labin - Odobreno osam potpora i subvencija za razvoj poduzetništva u 2019. - Prijavite se
Vijesti

Labin - Odobreno osam potpora i subvencija za razvoj poduzetništva u 2019. - Prijavite se

Povjerenstvo za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva odobrilo je prvih osam potpora i subvencija iz Javnog poziva poduzetnicima za dodjelu bespovratnih potpora i subvencija Grada Labina za 2

By: Vijesti | 21 Mar 2019 u 09:20
DKC Lamparna orzanizira antikorupcijski trening za aktiviste
Vijesti

DKC Lamparna orzanizira antikorupcijski trening za aktiviste

DKC Lamparna poziva sve zainteresirane na besplatne radionice; Prevencija korupcije, upravljanje sukobom interesa, transparentnost javnih nabava, pravo na pristup informacijama i test razmjernosti. P

By: Vijesti | 21 Mar 2019 u 07:59
Vikend akcija Jedinstva
Vijesti

Vikend akcija Jedinstva

Promo aktivnosti u periodu 21. ožujka 2019. - 24. ožujka 2019.U tijeku je nova vikend akcija – u svim prodavaonicama Jedinstva:Pivo Favorit 0,5 L boca – 4,99 knPasirana rajčica Belpomo

By: Vijesti | 21 Mar 2019 u 07:52
Udruženje upozorava na uplatnice koje niste dužni platiti
Vijesti

Udruženje upozorava na uplatnice koje niste dužni platiti

Udruženje obrtnika Labin još jednom upozorava na uplatnice koje obrtnici nisu dužni platiti. Nedavni primjer opisuju u nastavku: Obrt prijavljen u Obrtni registar 13.3. s početkom rada 15.3.

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 19:58
`Ljubavna pisma Staljinu` u Kinu Labin
Vijesti

`Ljubavna pisma Staljinu` u Kinu Labin

U ponedjeljak, 25.03.2019. u 20 sati u Kinu Labin imate priliku pogledati predstavu LJUBAVNA PISMA STALJINU, u produkciji kazališta Planet Art. Tekst je napisao španjolski dramatičar J

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 17:38
Općina Raša raspisala javni poziv za dodjelu poticaja za uklanjanje krovnih pokrova koji sadrže azbest
Vijesti

Općina Raša raspisala javni poziv za dodjelu poticaja za uklanjanje krovnih pokrova koji sadrže azbest

Općinska načelnica Općine Raša dana 20. ožujka 2019. godine objavila je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu poticaja za uklanjanje krovnih pokrova koji sadrže azbest na po

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 14:27
U funkciji novi kružni tok u Rapcu (VIDEO)
Vijesti

U funkciji novi kružni tok u Rapcu (VIDEO)

Rotor na ulazu u Rabac poprima svoje konture. Naime, opsežni radovi započeti u studenom prošle godine napreduju sukladno planu te se dovršava postavljanje rubnjaka i izrada tampona za

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 15:18
Golja:`Realizirana je građevinska dozvola i osigurano 85% sredstava za reciklažno dvorište Cere`
Vijesti

Golja:`Realizirana je građevinska dozvola i osigurano 85% sredstava za reciklažno dvorište Cere`

Početkom rada Županijskog centra Kaštijun stvoreni su uvjeti za integrirano gospodarenje otpadom na području Istarske županije, iznio je direktor komunalnog društva 1.Maj Labin, Alen

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 10:21
Književni susreti i radionice u Gradskoj knjižnici Labin povodom Međunarodnog dana dječje knjige
Vijesti

Književni susreti i radionice u Gradskoj knjižnici Labin povodom Međunarodnog dana dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine 2. travnja, na dan rođenja književnika Hansa Christiana Andersena, i na taj način istič

By: Vijesti | 20 Mar 2019 u 08:53
Ukupno vijesti 10825

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr