25Aug

Dan i noć na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu

5. travnja 2019. učenici trećih razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Blažine, koji slušaju fakultativni predmet „Eksperimentalna fizika“, posjetili su Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu na kojemu su održani Dani otvorenih vrata („Dan i noć na PMF-u“).  Uz njih PMF su posjetili i učenici škole koji su ove godine sudjelovali na Županijskom natjecanju iz fizike. U pratnji učenika bili su profesori Ticijana Šumberac i Nedeljko Mandić.
Na Geofizičkom odsjeku PMF-a je održan program „Geofizika uživo“. Učenici su  obišli Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića, znanstvenika rodom iz Voloskog, po kojem u Geofizički odsjek nosi ime. Upoznali  su se s životom i radom Andrije Mohorovičića. Vidjeli su i  originalne instrumente i opremu koja se koristila i koristi u seizmologiji pri detekciji potresa.
Potom su poslušali  predavanje  „Zašto je ove zime Ameriku zahvatila polarna hladnoća i je li to znak da globalno zatopljenje zapravo ne postoji?“  Ova je zima bila iznimno hladna u središnjem dijelu SAD-a gdje su na nekim mjestima izmjerene temperature čak i do -50 °C. Što je uzrokovalo pojavu ove ekstremne hladnoće? Je li to znak da posustaje globalno zatopljenje? Mogu li tako niske temperature zadesiti i Hrvatsku? Odgovore na postavljena pitanja učenici su dobili  u tom  predavanju.
U predavanju „Frekvencija koja ruši“ učenici su se upoznali s energijom seizmičkih valova te načina prijenosa energije s tla na objekt.  Najgore je kad dođe do rezonantnog prijenosa, kad su jednake frekvencije slobodnih oscilacija tla i zgrade koja je na tom tlu sagrađena.
Izvedeno je i nekoliko pokusa:


Seizmološki pokusi: "Potres – od izvora do posljedica" - Nizom pokusa prikazan je  nastanak potresa, rasprostiranje valova potresa i efekte potresa na površini Zemlje. Pokazan je  način na koji  seizmolozi proučavaju potrese, kako posljedice potresa utječu na ljude i što možemo učiniti kako bi ih ublažili.
U pokusu „Bura“  pokazano je kako bura  točno nastaje, o čemu ovisi njena snaga, zašto je Senj grad poznat po buri te još neke druge zanimljivosti.
Pokus „Prašinski vrag“ je odgovorio na pitanje  može li u pustinji nastati pojava po strukturi slična pijavicama? Može, i zove se "prašinski vrag". Kako on točno nastaje, treba li ga se bojati i još poneke zanimljivosti učenicima su prikazane u kratkom izlaganju i pokusu.
Učenicima je prikazan pokus u kojemu je prikazana zanimljiva pojava tzv. „Kelvin-Helmoltzova nestabilnost“.  Ova nestabilnost predstavlja jednu od granica između valova i turbulencije u fluidima. Prikazano je  kako ju prepoznati te gdje ju možete tražiti u prirodi.
Učenici su imali priliku upoznati zanimljive geofizičke pojave kroz nekoliko postera i kratkih izlaganja: Ekstrasolarni planeti, Polarna svjetlost, Tornado, Oluja veća od Zemlje i Nogometna i koncertna seizmologija.

Nakon Geofizičkog odsjeka na Fizičkom odsjeku PMF-a u sklopu programa „Fizika danas“ učenici su posjetili nekoliko laboratorija te poslušali zanimljiva predavanja iz raznih područja fizike.
Na predavanju „Kako tražimo nove materijale“ učenici su prezentirane metode rada fizičara pri istraživanju novih nepoznatih materijala.   U predavanju „Muzika atoma“ učenici su kroz nekoliko pokusa upoznali čudesni svijet atoma i kvantne fizike. Upoznali su i temelje rada kvantnih računala za koje se predviđa da će u slijedećih dvadesetak godina, a vjerojatno i ranije zamijeniti današnja „klasična“ računala.

U laboratorijima   „NMR -- pogled u svijet atoma“  te „Supravodiči i jaki magneti“ učenici su upoznali opremu i uređaje koji se na PMF-u koriste u istraživačkom radu.  Prikazani su pokusi sa supravodičima i tekućim dušikom kakvi s zbog skupe opreme ne mogu izvoditi u školskom laboratoriju.

Na matematičkom odsjeku PMF-a dio učenika je posjetio interaktivnu izložbu, a na predavanju „Matematika u bankarstvu“ saznali su što matematičari rade u bankama i moraju li baš svi nositi odijela.  Maturanti zainteresirani za studij matematike upoznali su se mogućnostima studiranja.

Bortulja u Sv. Bartolu: Gianvlado Klarić i Dea Načinović pobjednici tradicionalnog turnira u briškuli i trešeti
Vijesti

Bortulja u Sv. Bartolu: Gianvlado Klarić i Dea Načinović pobjednici tradicionalnog turnira u briškuli i trešeti

Pobjednici dvodnevnog turnira u kartaškoj igri briškule i trešete, u kojoj se natjecalo 36 parova iz Istre, a koja se odražava u sklopu tradicionalne narodne fešte Bortulj

By: Vijesti | 25 Aug 2019 u 15:05
Bortulja u Tupljaku u novootvorenom sportskom kompleksu
Vijesti

Bortulja u Tupljaku u novootvorenom sportskom kompleksu

Sinoć se uz proslavu Svetog Bortula u Tupljaku, slavilo i veliki uspjeh, izgrađen je sportski kompleks, Dom boćarskom klubu, rukometno igralište i spomen obilježje na rudarsko okno.  I

By: Vijesti | 25 Aug 2019 u 08:55
U Sv. Bortulu održana tradicionalna marenda „pod urehon“ po starinske užonce
Vijesti

U Sv. Bortulu održana tradicionalna marenda „pod urehon“ po starinske užonce

Okupljanje povodom blagdana Sv. Bartola počelo je u prijepodnevnim satima ispred istoimene crkvice, smještene na najvišem mjestu u istoimenom selu Sv. Bartol, s kojega pogled puca na sv

By: Vijesti | 25 Aug 2019 u 10:59
Uskoro započinje ova pedagoška godina u DV `Pjerina Verbanac`, uskoro sastanci za novoupisanu djecu
Vijesti

Uskoro započinje ova pedagoška godina u DV `Pjerina Verbanac`, uskoro sastanci za novoupisanu djecu

Pred vratima je nova pedagoška godina Dječjeg vrtića `Pjerina Verbanac`. Vrtić prestaje s ljetnim radom u ponedjeljak, 26. kolovoza te ponovno otvara svoja vrata u ponedjeljak, 2. rujna

By: Vijesti | 24 Aug 2019 u 14:29
Spektakularna završnica Rabac Open Air Festivala uz The Stonese
Vijesti

Spektakularna završnica Rabac Open Air Festivala uz The Stonese

Sinoć je žestokim nastupom Rolling Stones tribute benda The Stones u The Beat Beach Clubu završilo treće festivalsko ljeto uz Rabac Open Air. Članovi grupe na čelu s frontmenom Benjaminom

By: Vijesti | 24 Aug 2019 u 12:48
Prontiva se cetrta `Čakuloda na Turjone`
Vijesti

Prontiva se cetrta `Čakuloda na Turjone`

Četvrta po redu `Čakuloda na Turjone` održat će se 30.kolovoza 2019., a gdje drugdje nego na Turjonu u labinskom Starom Gradu. Početak manifestacije bit će u 19:00 sati, a organizator poručuje

By: Vijesti | 25 Aug 2019 u 11:00
Danas se nastavlja humanitarna akcija `Za Stefanov sluh`
Vijesti

Danas se nastavlja humanitarna akcija `Za Stefanov sluh`

Podržimo najiskreniju i najjaču ljubav - ljubav prema djetetu. Humanitarna akcija "Za Stefanov sluh" nastavlja se i  na Bortulji u Tupljaku, danas, 24.08. Organizator, Udruga žena Mendula Svet

By: Vijesti | 24 Aug 2019 u 07:16
Općina Sveta Nedelja i Turistička zajednica organiziraju izlet na 27. Jesenski međunarodni Bjelovarski sajam
Vijesti

Općina Sveta Nedelja i Turistička zajednica organiziraju izlet na 27. Jesenski međunarodni Bjelovarski sajam

S ciljem poticanja poduzetništva i edukacije postojećih poslovnih subjekata kao što su OPG-ovi i ostali zainteresirani dionici u turizmu i poduzetništvu Općina Sveta Nedelja i T

By: Vijesti | 25 Aug 2019 u 11:00
I ove godine Grad Labin izdvojio gotovo 300 tisuća kuna za kulturu
Vijesti

I ove godine Grad Labin izdvojio gotovo 300 tisuća kuna za kulturu

Grad Labin u 2019. godini  s 280 tisuća kuna financira ukupno  15 programa u kulturi koje su udruge, neprofitne organizacije i pojedinci koji nisu proračunski korisnici prijavili na Poziv

By: Vijesti | 23 Aug 2019 u 14:01
Ukupno vijesti 12061

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr