22May

Dan i noć na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu

5. travnja 2019. učenici trećih razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Blažine, koji slušaju fakultativni predmet „Eksperimentalna fizika“, posjetili su Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu na kojemu su održani Dani otvorenih vrata („Dan i noć na PMF-u“).  Uz njih PMF su posjetili i učenici škole koji su ove godine sudjelovali na Županijskom natjecanju iz fizike. U pratnji učenika bili su profesori Ticijana Šumberac i Nedeljko Mandić.
Na Geofizičkom odsjeku PMF-a je održan program „Geofizika uživo“. Učenici su  obišli Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića, znanstvenika rodom iz Voloskog, po kojem u Geofizički odsjek nosi ime. Upoznali  su se s životom i radom Andrije Mohorovičića. Vidjeli su i  originalne instrumente i opremu koja se koristila i koristi u seizmologiji pri detekciji potresa.
Potom su poslušali  predavanje  „Zašto je ove zime Ameriku zahvatila polarna hladnoća i je li to znak da globalno zatopljenje zapravo ne postoji?“  Ova je zima bila iznimno hladna u središnjem dijelu SAD-a gdje su na nekim mjestima izmjerene temperature čak i do -50 °C. Što je uzrokovalo pojavu ove ekstremne hladnoće? Je li to znak da posustaje globalno zatopljenje? Mogu li tako niske temperature zadesiti i Hrvatsku? Odgovore na postavljena pitanja učenici su dobili  u tom  predavanju.
U predavanju „Frekvencija koja ruši“ učenici su se upoznali s energijom seizmičkih valova te načina prijenosa energije s tla na objekt.  Najgore je kad dođe do rezonantnog prijenosa, kad su jednake frekvencije slobodnih oscilacija tla i zgrade koja je na tom tlu sagrađena.
Izvedeno je i nekoliko pokusa:


Seizmološki pokusi: "Potres – od izvora do posljedica" - Nizom pokusa prikazan je  nastanak potresa, rasprostiranje valova potresa i efekte potresa na površini Zemlje. Pokazan je  način na koji  seizmolozi proučavaju potrese, kako posljedice potresa utječu na ljude i što možemo učiniti kako bi ih ublažili.
U pokusu „Bura“  pokazano je kako bura  točno nastaje, o čemu ovisi njena snaga, zašto je Senj grad poznat po buri te još neke druge zanimljivosti.
Pokus „Prašinski vrag“ je odgovorio na pitanje  može li u pustinji nastati pojava po strukturi slična pijavicama? Može, i zove se "prašinski vrag". Kako on točno nastaje, treba li ga se bojati i još poneke zanimljivosti učenicima su prikazane u kratkom izlaganju i pokusu.
Učenicima je prikazan pokus u kojemu je prikazana zanimljiva pojava tzv. „Kelvin-Helmoltzova nestabilnost“.  Ova nestabilnost predstavlja jednu od granica između valova i turbulencije u fluidima. Prikazano je  kako ju prepoznati te gdje ju možete tražiti u prirodi.
Učenici su imali priliku upoznati zanimljive geofizičke pojave kroz nekoliko postera i kratkih izlaganja: Ekstrasolarni planeti, Polarna svjetlost, Tornado, Oluja veća od Zemlje i Nogometna i koncertna seizmologija.

Nakon Geofizičkog odsjeka na Fizičkom odsjeku PMF-a u sklopu programa „Fizika danas“ učenici su posjetili nekoliko laboratorija te poslušali zanimljiva predavanja iz raznih područja fizike.
Na predavanju „Kako tražimo nove materijale“ učenici su prezentirane metode rada fizičara pri istraživanju novih nepoznatih materijala.   U predavanju „Muzika atoma“ učenici su kroz nekoliko pokusa upoznali čudesni svijet atoma i kvantne fizike. Upoznali su i temelje rada kvantnih računala za koje se predviđa da će u slijedećih dvadesetak godina, a vjerojatno i ranije zamijeniti današnja „klasična“ računala.

U laboratorijima   „NMR -- pogled u svijet atoma“  te „Supravodiči i jaki magneti“ učenici su upoznali opremu i uređaje koji se na PMF-u koriste u istraživačkom radu.  Prikazani su pokusi sa supravodičima i tekućim dušikom kakvi s zbog skupe opreme ne mogu izvoditi u školskom laboratoriju.

Na matematičkom odsjeku PMF-a dio učenika je posjetio interaktivnu izložbu, a na predavanju „Matematika u bankarstvu“ saznali su što matematičari rade u bankama i moraju li baš svi nositi odijela.  Maturanti zainteresirani za studij matematike upoznali su se mogućnostima studiranja.

Pučko otvoreno učilište Labin uspješno privelo kraju još jedan program
Vijesti

Pučko otvoreno učilište Labin uspješno privelo kraju još jedan program

U Pučkom otvorenom učilištu Labin, nakon uspješno završenih tečajeva stranih jezika za nezaposlene osobe,  financiranih iz sredstava  EU fondova, danas su  dodij

By: Vijesti | 22 May 2019 u 17:32
Javnosti predstavljen promotivni film `Oda moru`
Vijesti

Javnosti predstavljen promotivni film `Oda moru`

 „I moj je otac bio ribar, a sve što znam od njega sam naučio, i kad je teško, i kad je važno, kako izvući samo živu glavu“, govori u filmu ribar, dok baca ribarsku

By: Vijesti | 22 May 2019 u 15:28
Tvrtka De Conte nije odgovorna za urušavanje teniskih terena u Rapcu
Vijesti

Tvrtka De Conte nije odgovorna za urušavanje teniskih terena u Rapcu

Jučer je na našim stranicama objavljen tekst pod nazivom `Izgradnjom parkirališta uništen teniski teren`. U tekstu je navedeno da je izvođač radova tvrtka De Conte, što

By: Vijesti | 22 May 2019 u 15:40
Još jedna generacija labinskih maturanata završila srednjoškolsko obrazovanje (VIDEO)
Vijesti

Još jedna generacija labinskih maturanata završila srednjoškolsko obrazovanje (VIDEO)

`Gotovo je, gotovo!`, uzvikivali su danas labinski maturanti ulicama, na putu od srednje škole do Titovog trga, gdje ih je tradicionalno pozdravio labinski gradonačelnik, Valter Glavičić. U

By: Vijesti | 22 May 2019 u 13:04
Festival povijesti Kliofest održao se i u Srednjoj školi Mate Blažine
Vijesti

Festival povijesti Kliofest održao se i u Srednjoj školi Mate Blažine

Šesti Festival povijesti "Kliofest" održao se od 14. do 17. svibnja 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i na drugim lokacijama u Zagrebu, a kroz "Dane povijesti" i u mnogim g

By: Vijesti | 22 May 2019 u 11:05
Labinsko ljeto u tonovima regionalnih glazbenih zvijezda
Vijesti

Labinsko ljeto u tonovima regionalnih glazbenih zvijezda

Iako vremenske prilike to ni na koji način ne ukazuju, bliži nam se ljeto i sezona kulturnih i umjetničkih događanja na otvorenom. Kao i prethodnih 16 godina, i ove će godine centralni ljetni dog

By: Vijesti | 22 May 2019 u 12:21
Istarska županija potpisala Pismo namjere s Čakavskim saborom
Vijesti

Istarska županija potpisala Pismo namjere s Čakavskim saborom

Istarski župan Valter Flego i predsjednik Čakavskog sabora prof.dr.sc. Robert Matijašić potpisali su danas u sjedištu Istarske županije, u Puli, Pismo namjere u cilju realizacije pro

By: Vijesti | 22 May 2019 u 08:12
Dječji vrtić `Pjerina Verbanac` predstavio se na Državnoj smotri projekata građanskog odgoja i obrazovanja
Vijesti

Dječji vrtić `Pjerina Verbanac` predstavio se na Državnoj smotri projekata građanskog odgoja i obrazovanja

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje od 15. – 17. svibnja 2019. godine u Zadru je održana Državna smotra projekata u području Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska pr

By: Vijesti | 22 May 2019 u 07:47
GLOBE ekipa SŠMB-a postigla zapažen uspjeh na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola
Vijesti

GLOBE ekipa SŠMB-a postigla zapažen uspjeh na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola

Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2019. održana je od 15. do 17. svibnja 2019. u Zagrebu.  Domaćin je bila Osnovna škola Marije Jurić Zagorke. Na smotri i natjec

By: Vijesti | 22 May 2019 u 07:42
Ukupno vijesti 11321

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr