26Apr

Bastijanić, Vidas, Mohorović i Pejić:`Kožljak – izvor kojeg se otpisuje šutnjom`

Mladen Bastijanić, Mladenka Vidas, Ivan Mohorović i Tanja Pejić obratili su nam se priopćenjem koje prenosimo u izvornom obliku:

Nakon poslanog upita svim članovima Skupštine Vodovoda Labin, dajemo priopćenje u vezi prispjelih odgovora.

Ispodpolovične odgovore dobili smo od Grada Labina i Općine Raša, dok se iz ostalih općina (Pićan, Kršan, Sv. Nedelja) nisu odazvali.

Upit je poslan 25.3., te nakon zakonskog roka na dobivanje informacija, dajemo ovo priopćenje.

Priopćenje potpisuju prisutni sa tiskovne konferencije: Mladen Bastijanić, Mladenka Vidas, Ivan Mohorović i ja.

 

KOŽLJAK – IZVOR KOJEG SE OTPISUJE ŠUTNJOM

Temeljem održane tiskovne konferencije pored izvora Kožljak (15.3.) i upućenog poziva za odgovorom Skupštini Vodovoda Labin, uzvraćeno nam je šutnjom.

Nakon toga je uslijedio pismeni poziv svim članovima Skupštine Vodovoda (25.3.). Upit je bio poslan na pet e-mail adresa, načelnicima (Općine: Kršan, Pićan, Sv. Nedelja i Raša) te gradonačelniku Grada Labina.

Predsjednik Skupštine Vodovoda je Valter Glavičić, a ostali članovi Skupštine su Glorija Paliska, Gianvlado Klarić, Valdi Runko i Ivan Franković.

Odgovori su pristigli od strane Grada Labina i Općine Raša, od strane Općine Kršan i Općine Pićan smo dobili naznake o slanju odgovora koje nismo dobili, dok se od strane Općine Sv. Nedelja nisu nikako oglasili.

 

Nitko ne zna tko je inicirao upis izvora Kožljak za punionicu

U pristiglim odgovorima (Labin, Raša) na pitanje o tome čija je bila inicijativa da se izvor Kožljak upiše kao planirana punionica, kažu da ne posjeduju traženu informaciju.

Sa prošle sjednice Gradskog vijeća Grada Labina (održana 26.3.2019.), direktor Vodovoda, Dino Škopac govori: ''Inicijative za navedenim započete su prije 2006.g. Godine 2004., Vodovod Labin je bio u gubitku i dobiven je nalog od Skupštine Vodovoda da se pokuša bilo kakvim akcijama poslovanje pretvoriti u plus.''

Iz navedenog citata zaključujemo da je nalog potvrđen ako ne i izdan od tadašnjeg predsjednika Skupštine Vodovoda, Tulia Demetlike. Naime, Grad Labin ima 54,40% učešća u vlasničkoj strukturi Vodovoda Labin, iz čega proizlazi da je za donošenje odluke dovoljan i presudan jedan ''glas''.

Zanimljivi su takvi vlasnički odnosi Skupštine Vodovoda s obzirom da Labin nema ni jedan izvor na svom području.

Razvidno je da mora postojati ''pisani trag'' o navedenoj inicijativi koji se drži u zaključanoj ladici onih koji donose odluke, a to su pored direktora, članovi Skupštine društva koji o ovom slučaju nemaju nikakvih saznanja – ili ih ne žele predočiti.

 

Gradonačelnik i načelnici (članovi skupštine Vodovoda) – bez stava

Na pitanja kojima smo htjeli čuti njihov stav, branili su se šutnjom pozivajući se na odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama. Ipak moramo naglasiti da su se gradonačelnik Valter Glavičić i načelnica Glorija Paliska odazvali pozivu i obrazložili svoj odgovor bez davanja odgovora na pitanja koja iznosimo dalje u tekstu.

Za ostale članove Društva možemo reći da ih više nećemo pozivati na navedeni Zakon po kojemu bi se trebali očitovati, s obzirom da ovim neodazivom daju osobnu poruku svim građanima.

Radi se o izvoru Kožljak, kojeg smo ''opjevali'' na facebook stranici ''Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine'', s obzirom da se radi o izvoru sa najkvalitetnijom vodom. Radi se o izvoru koji se ne koristi u punom kapacitetu za građane Labinštine.

Građani žele sudjelovati u razvoju i napretku zajednice, međutim, nailaze na zatvorena vrata. Ovo je odgovor koji su dobili svi građani Labinštine, od ljudi kojima je dano povjerenje da raspolažu resursima i našim novcem.

Pitanja na koja nisu htjeli dati odgovor:

-          Da li je tadašnji načelnik/gradonačelnik podržao tu inicijativu i zašto je/nije?

-          Da li Vi osobno podržavate danas korištenje ovog izvora kao punionicu (privatizacija izvora)?

-          Da li Vi osobno podržavate veću iskoristivost ovog izvora za građane Labinštine (putem izgradnje cjevovoda i javnih špina ili na neki drugi način)?

 

Koji je stvarni razlog njihove zajedničke, možda i dogovorene šutnje, možemo samo nagađati. Neke od naših pretpostavki je da šutnjom žele prikriti svoju odgovornost koju iznosimo u nastavku ovog priopćenja uvidom u jedno Izvješće Vodovoda Labin.

Izvješće o stanju društva TD Vodovod LABIN kojeg potpisuje direktor Dino Škopac

Iz naslovnog Izvješća (2012.g.) citiramo:

''U svezi udjela pojedinog izvora u ukupno zahvaćenoj vodi ovdje je važno naglasiti stalnu težnju za povećanjem udjela vode iz izvora Plomin i Kožljak a na račun smanjenja zahvaćene vode iz izvora F. Gaj –Kokoti. To je važno zato jer se time smanjuje trošak za ukupno utrošenu struju za pogon crpnih stanica i tako povećava ekonomičnost poslovanja.''

Pitamo se, gdje je nestala ta težnja. Gdje je nestalo racionalno i ekonomično poslovanje, ili ga nikad nije ni bilo osim na papiru. Tko su odgovorni za ovakve propuste?

Težnja je isparila. Ostala je samo šutnja kojom se otpisuju i građani kao i izvor Kožljak.

Labin, 15.04.2019.

Mladen Bastijanić, Mladenka Vidas, Ivan Mohorović, Tanja Pejić

 

Sajam cvijeća okupio brojne izlagače i priredio bogati popratni program (VIDEO)
Vijesti

Sajam cvijeća okupio brojne izlagače i priredio bogati popratni program (VIDEO)

LABIN -Još jedan Sajam cvijeća započeo je u petak 26. travnja, na Trgu Labinskih rudara. Okupilo se 15 izlagača cvijeća i sadnica bilja, od kojih tri s Labinštine, pet iz ostalih dij

By: Vijesti | 26 Apr 2019 u 13:56
Valamar Riviera d.d. u Vodećem tržištu Zagrebačke burze
Vijesti

Valamar Riviera d.d. u Vodećem tržištu Zagrebačke burze

Valamar Riviera d.d. je danas potpisala ugovor o prelasku sa Službenog na Vodeće tržište Zagrebačke burze. Tim je povodom Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere, istaknuo: „S o

By: Vijesti | 26 Apr 2019 u 11:23
Od ponedjeljka predaja zahtjeva za izdavanje odobrenja ili kartica za ulazak u starogradsku jezgru
Vijesti

Od ponedjeljka predaja zahtjeva za izdavanje odobrenja ili kartica za ulazak u starogradsku jezgru

Grad Labin moli korisnike koji sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu izdavanja odobrenja za ulaz unutar zidina starogradske jezgre Grada Labina (od 24. ožujka 2014. godine) imaju pravo na ulazak u

By: Vijesti | 26 Apr 2019 u 09:35
U Kinu Labin ` Osvetnici –Završnica` i `Gospodin Link`
Vijesti

U Kinu Labin ` Osvetnici –Završnica` i `Gospodin Link`

Ovog vikenda u Kinu Labin `Osvetnici - završnica` (petak i subota u 20:00 sati) i `Gospodin Link (subota u 18:00 sati) Osvetnici -Završnica Nakon razornih događaja u filmu Osvetnici:

By: Vijesti | 26 Apr 2019 u 08:46
I Koromačno dobilo energetski obnovljenu zgradu
Vijesti

I Koromačno dobilo energetski obnovljenu zgradu

Još jedna oku ugodna i  energetski obnovljena višestambena zgrada, zadivila je novim izgledom jedan dio Koromačna. Na broju 40, gdje su pod istim krovom četiri stana, već  s

By: Vijesti | 26 Apr 2019 u 07:34
Glavičić:`Proračun za 2019. godinu pokazuje da želimo bitno poboljšati infrastrukturu koja određuje kvalitetu našeg svakodnevnog života`
Vijesti

Glavičić:`Proračun za 2019. godinu pokazuje da želimo bitno poboljšati infrastrukturu koja određuje kvalitetu našeg svakodnevnog života`

Tiskana je još jedna brošura `Proračun u malom`. Prenosimo uvodnu riječ gradonačelnika Valtera Glavičića, a brošuru u cijelosti možete pogledati OVDJE! Proračun za 2019. g

By: Vijesti | 26 Apr 2019 u 07:29
U Labinu i Šumberu, Holcim organizirao simulaciju prevrtanja vozila (VIDEO)
Vijesti

U Labinu i Šumberu, Holcim organizirao simulaciju prevrtanja vozila (VIDEO)

Povodom Međunarodnog dana zaštite na radu koji se obilježava 28. travnja, Holcim je s Hrvatskim autoklubom organizirao dolazak simulatora prevrtanja vozila. S ciljem povećanja sigurnost

By: Vijesti | 26 Apr 2019 u 13:29
Zbog Sajma cvijeća zatvoren za promet Trg Labinskih rudara
Vijesti

Zbog Sajma cvijeća zatvoren za promet Trg Labinskih rudara

Iz Grada Labina obavještavaju sve sudionike u prometu da će sutra, u petak 26. travnja od 06:00 pa do subote 27. travnja u 22:00 sata zbog održavanja Sajma cvijeća za sav promet biti zatvore

By: Vijesti | 25 Apr 2019 u 13:34
Radi kiše odgađa se biciklijada `Terra Albona`
Vijesti

Radi kiše odgađa se biciklijada `Terra Albona`

Grad Labin, LAG Istočna Istra, BBK Istra bike i Bike Centar Rabac obavještavaju da se zbog pogoršanja vremenskih prilika, odnosno najavljene kiše, biciklijada "Terra Albona" neć

By: Vijesti | 25 Apr 2019 u 13:29
Ukupno vijesti 11107

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr