27Jun

Bastijanić, Vidas, Mohorović i Pejić:`Kožljak – izvor kojeg se otpisuje šutnjom`

Mladen Bastijanić, Mladenka Vidas, Ivan Mohorović i Tanja Pejić obratili su nam se priopćenjem koje prenosimo u izvornom obliku:

Nakon poslanog upita svim članovima Skupštine Vodovoda Labin, dajemo priopćenje u vezi prispjelih odgovora.

Ispodpolovične odgovore dobili smo od Grada Labina i Općine Raša, dok se iz ostalih općina (Pićan, Kršan, Sv. Nedelja) nisu odazvali.

Upit je poslan 25.3., te nakon zakonskog roka na dobivanje informacija, dajemo ovo priopćenje.

Priopćenje potpisuju prisutni sa tiskovne konferencije: Mladen Bastijanić, Mladenka Vidas, Ivan Mohorović i ja.

 

KOŽLJAK – IZVOR KOJEG SE OTPISUJE ŠUTNJOM

Temeljem održane tiskovne konferencije pored izvora Kožljak (15.3.) i upućenog poziva za odgovorom Skupštini Vodovoda Labin, uzvraćeno nam je šutnjom.

Nakon toga je uslijedio pismeni poziv svim članovima Skupštine Vodovoda (25.3.). Upit je bio poslan na pet e-mail adresa, načelnicima (Općine: Kršan, Pićan, Sv. Nedelja i Raša) te gradonačelniku Grada Labina.

Predsjednik Skupštine Vodovoda je Valter Glavičić, a ostali članovi Skupštine su Glorija Paliska, Gianvlado Klarić, Valdi Runko i Ivan Franković.

Odgovori su pristigli od strane Grada Labina i Općine Raša, od strane Općine Kršan i Općine Pićan smo dobili naznake o slanju odgovora koje nismo dobili, dok se od strane Općine Sv. Nedelja nisu nikako oglasili.

 

Nitko ne zna tko je inicirao upis izvora Kožljak za punionicu

U pristiglim odgovorima (Labin, Raša) na pitanje o tome čija je bila inicijativa da se izvor Kožljak upiše kao planirana punionica, kažu da ne posjeduju traženu informaciju.

Sa prošle sjednice Gradskog vijeća Grada Labina (održana 26.3.2019.), direktor Vodovoda, Dino Škopac govori: ''Inicijative za navedenim započete su prije 2006.g. Godine 2004., Vodovod Labin je bio u gubitku i dobiven je nalog od Skupštine Vodovoda da se pokuša bilo kakvim akcijama poslovanje pretvoriti u plus.''

Iz navedenog citata zaključujemo da je nalog potvrđen ako ne i izdan od tadašnjeg predsjednika Skupštine Vodovoda, Tulia Demetlike. Naime, Grad Labin ima 54,40% učešća u vlasničkoj strukturi Vodovoda Labin, iz čega proizlazi da je za donošenje odluke dovoljan i presudan jedan ''glas''.

Zanimljivi su takvi vlasnički odnosi Skupštine Vodovoda s obzirom da Labin nema ni jedan izvor na svom području.

Razvidno je da mora postojati ''pisani trag'' o navedenoj inicijativi koji se drži u zaključanoj ladici onih koji donose odluke, a to su pored direktora, članovi Skupštine društva koji o ovom slučaju nemaju nikakvih saznanja – ili ih ne žele predočiti.

 

Gradonačelnik i načelnici (članovi skupštine Vodovoda) – bez stava

Na pitanja kojima smo htjeli čuti njihov stav, branili su se šutnjom pozivajući se na odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama. Ipak moramo naglasiti da su se gradonačelnik Valter Glavičić i načelnica Glorija Paliska odazvali pozivu i obrazložili svoj odgovor bez davanja odgovora na pitanja koja iznosimo dalje u tekstu.

Za ostale članove Društva možemo reći da ih više nećemo pozivati na navedeni Zakon po kojemu bi se trebali očitovati, s obzirom da ovim neodazivom daju osobnu poruku svim građanima.

Radi se o izvoru Kožljak, kojeg smo ''opjevali'' na facebook stranici ''Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine'', s obzirom da se radi o izvoru sa najkvalitetnijom vodom. Radi se o izvoru koji se ne koristi u punom kapacitetu za građane Labinštine.

Građani žele sudjelovati u razvoju i napretku zajednice, međutim, nailaze na zatvorena vrata. Ovo je odgovor koji su dobili svi građani Labinštine, od ljudi kojima je dano povjerenje da raspolažu resursima i našim novcem.

Pitanja na koja nisu htjeli dati odgovor:

-          Da li je tadašnji načelnik/gradonačelnik podržao tu inicijativu i zašto je/nije?

-          Da li Vi osobno podržavate danas korištenje ovog izvora kao punionicu (privatizacija izvora)?

-          Da li Vi osobno podržavate veću iskoristivost ovog izvora za građane Labinštine (putem izgradnje cjevovoda i javnih špina ili na neki drugi način)?

 

Koji je stvarni razlog njihove zajedničke, možda i dogovorene šutnje, možemo samo nagađati. Neke od naših pretpostavki je da šutnjom žele prikriti svoju odgovornost koju iznosimo u nastavku ovog priopćenja uvidom u jedno Izvješće Vodovoda Labin.

Izvješće o stanju društva TD Vodovod LABIN kojeg potpisuje direktor Dino Škopac

Iz naslovnog Izvješća (2012.g.) citiramo:

''U svezi udjela pojedinog izvora u ukupno zahvaćenoj vodi ovdje je važno naglasiti stalnu težnju za povećanjem udjela vode iz izvora Plomin i Kožljak a na račun smanjenja zahvaćene vode iz izvora F. Gaj –Kokoti. To je važno zato jer se time smanjuje trošak za ukupno utrošenu struju za pogon crpnih stanica i tako povećava ekonomičnost poslovanja.''

Pitamo se, gdje je nestala ta težnja. Gdje je nestalo racionalno i ekonomično poslovanje, ili ga nikad nije ni bilo osim na papiru. Tko su odgovorni za ovakve propuste?

Težnja je isparila. Ostala je samo šutnja kojom se otpisuju i građani kao i izvor Kožljak.

Labin, 15.04.2019.

Mladen Bastijanić, Mladenka Vidas, Ivan Mohorović, Tanja Pejić

 

Sutra se otvara  suvenirnica u `Kovarskoj kući Arsia`
Vijesti

Sutra se otvara suvenirnica u `Kovarskoj kući Arsia`

Otvaranje suvenirnice u sklopu „Kovarske kuće Arsia“ na raškom trgu upriličit će se u petak, 28.lipnja 2019. godine, u 20 sati. Raša će time dobiti prvo mjesto s kojeg ć

By: Vijesti | 27 Jun 2019 u 13:20
Počelo postavljanje stupića u ulici Slobode
Vijesti

Počelo postavljanje stupića u ulici Slobode

Kao što je jučer gradonačelnik Valter Glavičić najavio na sjednici Gradskog vijeća, početkom idućeg tjedna u funkciju će biti pušteno parkiralište u ulici Slobode. Upravo

By: Vijesti | 27 Jun 2019 u 10:11
Završnim priredbama mali humanitarci zaokružili sudjelovanje u projektu `Škole za Afriku`
Vijesti

Završnim priredbama mali humanitarci zaokružili sudjelovanje u projektu `Škole za Afriku`

Kako se približava kraj pedagoške godine, tako su i odgojiteljice i dječica engleskih skupina „The Cubes“ i „The Rainbows“ priveli kraju sudjelovanje u UNICEF-ovom hum

By: Vijesti | 27 Jun 2019 u 08:17
 Udruga `Mendula` provela prvu aktivnost u humanitarnoj akciji `Zajedno za Natašu`
Vijesti

Udruga `Mendula` provela prvu aktivnost u humanitarnoj akciji `Zajedno za Natašu`

Udruga žena Sv. Nedjelja „MENDULA“ iz Nedešćine, od 14.lipnja 2019. godine provodi humanitarnu akciju pod nazivom „ZAJEDNO ZA NATAŠU“, za teško bolesnu N

By: Vijesti | 27 Jun 2019 u 07:51
Vikend akcija Jedinstva
Vijesti

Vikend akcija Jedinstva

Promo aktivnosti u periodu 27. lipnja 2019. - 30. lipnja  2019.  U tijeku je nova vikend akcija – u svim prodavaonicama Jedinstva: Pasirana rajčica Giana 500 g – 2,99 kn Pivo

By: Vijesti | 27 Jun 2019 u 07:15
Valter Glavičić:`Pravi je trenutak za sniziti emisiju Co2 i smanjiti potrošnju energije`
Vijesti

Valter Glavičić:`Pravi je trenutak za sniziti emisiju Co2 i smanjiti potrošnju energije`

Strategiju s planom prilagodbe klimatskim promjenama Grada Labina donijelo je Gradsko vijeće, na 25.redovnoj sjednici, održanoj 26.lipnja, glasovima 11, „za“ i 2 „suzdržana“

By: Vijesti | 26 Jun 2019 u 20:14
Josip Diminić, Carel Adriatic, OŠ Matije Vlačića – Rabac i Franka Batelić ovogodišnji dobitnici priznanja Grada Labina
Vijesti

Josip Diminić, Carel Adriatic, OŠ Matije Vlačića – Rabac i Franka Batelić ovogodišnji dobitnici priznanja Grada Labina

Gradsko vijeće Grada Labina potvrdilo je na današnjoj sjednici dobitnike priznanja Grada Labina za 2019.godinu. Priznanja će dobitnicima biti uručena na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća p

By: Vijesti | 26 Jun 2019 u 19:47
Postavljanjem nove rampe, riva će se osloboditi od prometa
Vijesti

Postavljanjem nove rampe, riva će se osloboditi od prometa

Vijećnik Đulijano Kos, na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina, dotaknuo se pitanja parkinga na rabačkoj rivi. Podsjetio je da Labin 2000 nema koncesiju za naplatu parkiranja na r

By: Vijesti | 26 Jun 2019 u 16:02
Savjetovalište za prehranu svaki mjesec dostupno u Labinu
Vijesti

Savjetovalište za prehranu svaki mjesec dostupno u Labinu

Savjetovalište za prehranu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije (ZZJZIŽ) uspostavljeno je još 2017. godine, dok je u Labinu započelo s radom u siječnju 2018. godine. Uz fin

By: Vijesti | 26 Jun 2019 u 15:07
Ukupno vijesti 11587

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr