14Oct

Tanja Pejić o koronologiji jučer održanog sastanka u Općini Raša

Objavljujemo, u izvornom obliku, priopćenje učesnika jučer održanog sastanka u Općini Raša. 

Ovim priopćenjem želimo informirati građane o održanom sastanku u Općini Raša, na temu rješavanja problematike krapanskog kanala i odvodnje, s obzirom da medijima nije bilo dopušteno praćenje sastanka. Mediji su popratili zbivanja ispred Općine Raša gdje je bilo okupljeno 100-njak nezadovoljnih stanovnika.
Sastanak je otvorila načelnica Općine Raša, Glorija Paliska, koja je za početak izložila problematiku i pristup rješavanju detektiranih problema. Nakon sat vremena, riječ je dobio i direktor Vodovoda, Dino Škopac, koji je ''uspio otjerati'' predstavnike građana iz građanskih inicijativa Raše i Labina koji su prisustvovali sastanku. Vratimo se na početak, Općina Raša, 16:30 sati, 22.07.2019.


GLORIJA PALISKA IZNOSI PROBLEMATIKU
Glorija Paliska je u svom uvodnom izlaganju detektirala slijedeće probleme i ukazala na neka rješenja:
Postojanje ''divljih'' priključaka,
Kanal propušta otpadne vode – ugroza izvorištu pitke vode,
Produžiti izlaz voda na dnu Raše – traži se ''produžetak'' prema Vlaškoj 300 do 400 m,
Osigurati protočnost kanala na način da se koristi voda iz rudnika ili prepumpavanje,
Riješiti septičke vode koje iz područja Kapelice dolaze u krapanski kanal,
Rasteretiti labinski pročistač kod pražnjenja septičkih jama tako da se prazne u Viškovićima i Potpićnu.

HRVATSKE VODE: NISMO ODGOVORNI ZA FEKALNE VODE U KANALU
Vitomir Škandul je u početku svog govora naglasio kako Hrvatske Vode nisu odgovorne za onečišćenje kanala. Nastavlja da u svim ''njihovim kanalima'' (osim ovog u Krapnu) teče čista voda, te da se problematika krapanskog kanala ne bi riješila betoniranjem kanala. Naglašava kako sadržaj te ''onečišćene vode'' koja teče krapanskim kanalom nije problem Hrvatskih voda te da one neće snositi odgovornost.
Nakon uključivanja nekih predstavnika građana u diskusiju problematike održavanja kanala, te kako je to neophodno da se ''za početak'' osigura veća i brža protočnost te prljave vode kroz kanal, Škandul nastavlja da je u proteklih 11 godina uloženo preko 42 milijuna kuna kroz plaćanje ''solidarne naknade'' te dodaje da se problem krapanskog kanala ne bi riješio ni za 100 godina da se financira samo iz Općine Raša.
Ova je rasprava unijela nemira među sugovornicima, te je donesen zaključak da je neophodno da se pristupi rješavanju pukotina u kanalu i daljnjem betoniranju kako bi se spriječilo zadržavanje otpadnih voda kao i njihovo poniranje u zemlju.

IVAN MOHOROVIĆ: DINO ŠKOPAC MORA DATI NEOPOZIVU OSTAVKU!
Ivan Mohorović ogorčeno ukazuje na problematiku koja je ista ''jučer, danas i sutra''. Samo što je to jučer staro nekoliko godina, desetljeća. Ističe kako je za vrijeme njegova vijećničkog mandata u Općini Raša (2014.g.) ukazivao na ovu problematiku, tražio je tematsku sjednicu o istoj te plaćanje ekološke rente Raši. Još tada mu je direktor Vodovoda odgovorio da se o ekološkoj renti ne može govoriti jer da o tome odlučuju vlasnici Vodovoda?! A tko su Vlasnici gradske tvrtke? Možda građani? Opširnije o tome na:
https://www.labin.com/vijesti/u-rasi-zive-ljudi-a-ne-zivotinje-porucio-vijecnik-hdza-ivan-mohorovic-24661
Mohorović nastavlja da ova problematika predstavlja tipični ekološki teror, da ova problematika traje nekoliko godina, desetljeća, o njoj se raspravljalo, međutim nije bilo pomaka do SADA?! Sada se nešto nagovješćuje. Zbog toga je jasno i glasno ukazao da je neophodna neopoziva ostavka direktora vodovoda, Dineta Škopca, koji je skupa sa svojim rukovodstvom odgovoran za ovaj nemar, te da je najmanje što Škopac može učiniti to da odstupi.
Mohorović nastavlja kako je sramotno da se nakon toliko godina sada nude neka privremena ''vatrogasna rješenja''. Vraća se na problem prve varijante (za aglomeracijju Labin – Raša – Rabac) koja je ultimativno bila nametnuta Raši, podsjećajući opet direktora Škopca da mu je dosta njihove bahatosti i nedostatka empatije za koju kaže da je pokazatelj stupnja inteligencije?!
Mohorović predlaže da Općina Raša i Grad Labin osnuju tim građana koji će biti prisutni na svakom budućem sastanku počevši od ovoga sa ''privremenim rješenjima'' pa sve do okončanja glavnog projekta sustava aglomeracije Labin - Raša – Rabac.

EDO MUJKIĆ: NE ZANIMAJU NAS VAŠA PREPUCAVANJA, RECITE KAD POČINJETE SA RADOVIMA!
Nakon Mohorovića, u raspravu se uključio gradonačelnik Labina, Valter Glavičić koji se obrušio na Vitomira Škandula i njegove izjave o odgovornosti i traženju krivca. Nakon toga je Valter iznosio kronologiju ''traženja rješenja'' koje je poduzimao na sastancima u Zagrebu, kao i lokalno. Nakon izlaganja Glavičića, Edo Mujkić, predstavnik fb grupe ''Za Rašu'' ukazao je kako više nikoga ne zanimaju što su činili već kada će se pristupiti sanaciji kanala i rješavanju problematike fekalnih vode koje poniru u zemlju.
Edo Mujkić je načelnici predao zahtjeve građana Raše, fb.grupa " Za Rašu " , "Zaštitimo vodu,zemlju i zrak Labinštine " i "Građanske inicijative Labinštine":

1. Početak radova na sanaciji smrada , protoka i poniranja fekalija u podzemlje Krapansko - Raškog kanala
Početak radova 23.7. 2019. (utorak )
Rok dovršetka radova 22.9. 2019.  ( 60 dana )
( Prijedlozi i rješenje problema u prilogu )
2. Osnivanje građanske komisije za praćenje radova sanacije Krapanskog kanala
3.Podnošenje ostavki odgovornih osoba zbog nerješavanja problema Krapanskog kanala

Nakon ovih zahtjeva se donesla dinamika budućih radova s obzirom da su se nadležni uglavnom bavili prebacivanjem krivice koja je opet ostala u zraku i na teret građana koji uredno plaćaju svoje obveze za njihove usluge. Nadležni su ukazivali na probleme bez preuzimanja krivice i odgovornosti, mi smo ponudili ''privremeno rješenje'' temeljem priloženih zahtjeva.

FERUČO DUNDARA: NIJE BILO POLITIČKE MOĆI, ODGOVORNOSTI
Feručo Dundara, voditelj odjela odvodnje labinskog Vodovoda ukazuje kako je navedena problematika pored ostalog i odraz političke moći, odgovornosti….
Dundara se obrušava na djelatnika Vodovoda, Mladena Bastijanića, koji je na stol stavio staklenu posudu sa ''pročišćenom vodom'' iz krapanskog kanala, sivo – crne boje. Nakon toga su uslijedile prepirke koje su izazvale ljutnju kod ostalih predstavnika građana. Problem je dosegao žarište kada je Dundara pokazivao slike koje su oni (Vodovod Labin) snimili 12.07. kojima tvrde kako sadržaj u staklenci nije njihov problem. Jer njihove slike pokazuju čistu vodu koja izlazi iz labinskog pročišćivača.

Nakon toga su neki od građana upitali da li mogu saznati čiji je to problem, tj. tko je na kraju odgovoran i tko treba pristupiti rješavanju problematike.

Nakon sat vremena rasprave, riječ, tj. pitanje je dobio Dino Škopac, koji je rekao da to nije njihov problem niti je to njihova voda! Nakon njegove prve rečenice, svi predstavnici građana su protestno napustili salu te su izašli ispred zgrade gdje je 100-njak građana čekalo odgovor tj. zaključak sastanka.

Edo Mujkić se obratio građanima te je rekao da ćemo svi skupa čekati ispred zgrade, kako bi svi čuli da su za fekalne vode i nesnosne smradove u kanalu ''krivi'' divlji priključci – njih 5, jer Hrvatske vode nisu odgovorne za sadržaj koji teče kanalom, dok Vodovod Labin nije odgovoran za taj isti sadržaj jer su njihove pročišćene vode čiste.

Na poziv čelnih ljudi Raše i Labina da iznesu zaključke i ponude privremeno rješenje, nezadovoljna skupina građana pohrlila je u zgradu, dok je ostatak građana čekao rasplet situacije. Neki od njih su zaustavljeni jer je do sada mirno okupljanje poprimilo odlike prosvjeda, radi čega se ukazivalo na poziv Policije ukoliko se građani ne smire.

U idućih 40-ak minuta je Edo Mujkić u dva do tri navrata ulazio i izlazio iz zgrade općine i prenosio građanima zaključke i dinamiku radova kojima će se privremeno sanirati postojeća dugogodišnja problematika.

Novi sastanak sa predstavnicima građanske inicijative zakazan je za tri tjedna. O zaključcima sastanka pročitajte OVDJE

Uz ovo priopćenje šaljemo odgovor iz Hrvatskog sabora o navedenoj problematici o kojoj smo ih upoznali preko našeg video prikaza.

2019-07-19 Predstavka Labinština

Tanja Pejić, Mladen Bastijanić i Ivan Mohorović
Labin, 23.7.2019.

RKUD `Rudar` organizirao još jednu uspješnu Slavonsku večer
Vijesti

RKUD `Rudar` organizirao još jednu uspješnu Slavonsku večer

U Raši je, na terasi i u dvorani RKUD-a RUDAR, održana  tradicionalna „Slavonska večer“, manifestacija koja se održava već godinama u suradnji i suorganizaciji pobratimljen

By: Vijesti | 14 Oct 2019 u 16:48
Sutra, među ostalim, štrajkaju škole u Istarskoj županiji
Vijesti

Sutra, među ostalim, štrajkaju škole u Istarskoj županiji

Štrajk se nastavlja po cirkularnom obrascu. Podsjetimo, u petak su štajkale osnovne i srednje škole u Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj

By: Vijesti | 14 Oct 2019 u 13:12
Sve spremno za obilježavanje Dana Općine Sveta Nedelja
Vijesti

Sve spremno za obilježavanje Dana Općine Sveta Nedelja

Dan Općine Sveta Nedelja obilježava se 16. listopada ili kako to kažu domaćini "na šesnajs otobra“. Od pamtivijeka je taj dan za žitelje Nedešćine, ali i za čitav kraj, bio

By: Vijesti | 14 Oct 2019 u 12:36
Kazalište u Osnovnoj školi `Ivan Goran Kovačić`
Vijesti

Kazalište u Osnovnoj školi `Ivan Goran Kovačić`

Tko od nas nije barem jednom sanjao kako je sam na svijetu? Probuditi se u svijetu bez buke, otkriti da ne moraš tražiti dopuštenje odraslih, raditi što želiš… ži

By: Vijesti | 14 Oct 2019 u 10:08
U petak književni susret s Milanom Vlaović Kovaček
Vijesti

U petak književni susret s Milanom Vlaović Kovaček

Gradska knjižnica Labin poziva vas na susret s Milanom Vlaović Kovaček, književnicom, kolumnisticom, skladateljicom i novinarkom, koji će se održati u petak, 18. listopada s početkom u 18.30 sa

By: Vijesti | 14 Oct 2019 u 07:04
Tjedna TOP ponuda u Jedinstvu
Vijesti

Tjedna TOP ponuda u Jedinstvu

Promo aktivnosti u periodu 14. listopada 2019. - 20. listopada 2019.  Tjedna TOP ponuda u Jedinstvu: Fagottini čokoladna krema 250 g – 9,99 kn Osvježavajuće piće Vindi A + C + E i B

By: Vijesti | 14 Oct 2019 u 06:51
U Sv.Katarini, u blizini škole, građani traže ležeće policajce
Vijesti

U Sv.Katarini, u blizini škole, građani traže ležeće policajce

Nekoliko upita građana vezano je za promet kroz Sv.Katarinu, Kukurini, Jurani i Orič stoga je Anton Selar (HSS), na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Pićan, obratio se načelniku: &bd

By: Vijesti | 13 Oct 2019 u 11:41
Srednjoškolci boravili u Grčkoj u sklopu `Make a smart choice` projekta
Vijesti

Srednjoškolci boravili u Grčkoj u sklopu `Make a smart choice` projekta

Od  29.9. do 5.10. 2019. učenici  Srednje škole Mate Blažine Labin - Maria Carmen Belušić Gonzalez, Dora Milevoj, Ana Mežnarić, Lana Klobas, Lea Budaković, Stefani Ilić,

By: Vijesti | 13 Oct 2019 u 11:30
Knjiga Mehmeda Džekića mogla bi završiti u biblioteci Sabora Republike Hrvatske i izvan naših granica
Vijesti

Knjiga Mehmeda Džekića mogla bi završiti u biblioteci Sabora Republike Hrvatske i izvan naših granica

Sinoć je u dupkom punoj dvorani Gradske knjižnice Labin, (subota, 12.listopada) predstavljena knjiga Mehmeda Džekića, II.dopunjeno izdanje, „Bošnjački identitet Labinštine&ldq

By: Vijesti | 13 Oct 2019 u 08:59
Ukupno vijesti 12475

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr