10Dec

Škopac:`Često puta vodomjere nema tko očitati, a država ne dozvoljava novo zapošljavanje`

Vodovod Labin ostvario je 26,8 milijuna kuna ukupni prihod i 26,4 milijuna ukupne rashode, a nakon oporezivanja neto dobit iznosi 115 tisuća i 303 kune, iznio je direktor, Dino Škopac u Godišnjem izvješću za 2018.-u, na sjednici Općinskog vijeća Općine Kršan, 19.rujna, 2019.

Isporučeno je 1,824 milijuna prostornih metara vode, gubici na vodi iznose 24,6 posto, i osjetno su smanjeni u odnosu na 10 godina ranije kad su bili 35 posto. U odnosu na prosjek gubitka vode u Hrvatskoj  53 posto, Vodovod Labin je u velikoj prednosti, ali ne i u odnosu na EU gdje se gubici mjere sa 23 posto, čemu se i u Labinu teži.

U opširnom izvješću o godišnjem  poslovanju, Škopac je najavio u narednom periodu, realizaciju projekta Odvodnja aglomeracije Labin-Raša-Rabac, u čijem nazivu se Kršan ne spominje, ali se u njemu nalazi. Zatim je upoznao prisutne da se u RH ozbiljno radi na objedinjavanju  vodnog komunalnog sektora, od 190 poduzeća koja se bave vodoopskrbom i odvodnjom, a sve ovisi kako će odlučiti Vlada RH, novom organizacijom  nastat će  35 do najviše 40. U Istri to mogu biti jedna, 2 ili 3 komunalne tvrtke.

„Možda je ovo jedan od zadnjih izvješća pred nekim od naših vlasnika, možda će u nekom slijedećem razdoblju ovdje ili negdje drugdje takav izvještaj podnositi neka malo veća tvrtka, nastala udruživanjem više Vodovoda.  Bojazni ne treba biti, jer je vodno komunalni sektor u Istri jako dobro organiziran. Po svim pokazateljima vodeća smo županija u RH, i kvaliteta usluge za građane i tvrtke bit će na sadašnjoj razini i zavidnom nivou.

U raspravi je Šemso Mujić (GB) pitao za gubitke vode, jer dio Vodovoda u Potpićnu nije završen, zašto se stalo?  vi znate koliko intervencija ste imali, na tim starim cijevima i koliko je vode otišlo, samo u 3 dana na jednom priključku . Kad ćemo doći na red, da se cijeli vodovod u Potpićnu zamijeni?

“Isporučujemo milijun i 824 tisuće  metara kubnih vode. Teren jesu brda i doline od Fonte Gaia do Gologričkog dola. Kod nas je visinska razlika po 400, 300, 200, metara  minus i plus, vodimo računa i o čistoći i o muljnicima i ozračnicima, ali i svemu drugome. Puno je gubitaka i cjevovoda iz prošlog stoljeća,  50-ih, 60-ih i 70-ih godina, različitih materijala i stalno radimo na njihovoj obnovi. Općina Kršan jedna je od rijetkih koja u Proračunu predviđa sredstva za razvoj i obnovu. Tu je sinergija Vodovoda i Općine i želja i potreba građana. Imamo određena sredstva i sad ste u situaciji birati, da li novi ogranak ili rekonstrukciju starog? Obično pobijedi novi ogranak. Počeli jesmo rekonstruirati dionicu Vozilići - Potpićan, stigli do određene granice, radi se dokumentacija i za dalje. Možda u ovom objedinjavaju  prođemo i dobro, jer će biti  koncentracija većih sredstava na većem kupu lakše progurati  veće financijske zahvate. Prioritet na području Općine se dogovora direktno s Općinom“, odgovorio je Škopac.

„U vezi distribucije pitke vode od mjesta Kožljak, Čepić i Šušnjevica, tamo dolazi do  kvarova i prekida u opskrbi, započeli ste rekonstrukciju, 300 metara je napravljeno, planirali ste dalje, kada, u kojim fazama i kad će se završiti?“, pitao je Boris Rogić, vijećnik u skupštini Istarske županije.

 „Lani krajem  i početkom ove godine 300-njak metara cjevovoda smo zamijenili novim,  na području s najviše kvarova. Pokrenuli smo projekt Katun-Čepić polje, vrijedan 199 tisuća kuna,  dokumentaciju radi TEH projekt Rijeka, dat je zahtjev za lokacijsku dozvolu.  Nadležne služe traže sve dokumente iako je samo obnova u pitanju, tako da će biti malo veći novci na kraju. 

Kod ovog projekta, imovinsko pravni odnosi su malo veći problem, neuredne kastarske čestice, sporovi između privrednih subjekta i ljudi, ljudi  i države, države i lokalne zajednice. A dok nije riješena i zadnja parcela ne može se ići u realizaciju“, odgovorio je Škopac.

„A zašto je velika disproporcija u potrošnji vode za isti broj  korisnika? I može li se to stabilizirati?“ pitao je Silvano Uravić(SDP).

DSC08187

„Imamo mehaničare, montere 1,2,3, ujedno i očitavače vodomjera. Ali, u slučaju  kvara, ekipa koja je radila na očitavanju dobiva naredbu da prioritetno otklanja kvar, jer su gubici i propuštanje vode prioritet. I tada dolazimo u situaciju da neki vodomjeri nisu očitani. I upiše se neki prosjek. Neki put ga pogodite neki ne. Važno je da na kraju nekog razdoblja  nitko nije zakinut. Uvažavamo građanima ako su u pretplati. Trenutno zbog objedinjavanja sustava, ne smijemo zapošljavati nove ljude.

Spas bi bio da građani sami jave potrošnju, 50 tisuća kuna dali smo za informatički program, koji to omogućuje, a jako malo građana ga koristi. Može se i telefonskim pozivom javiti stanje“,  pojasnio je u opširnom odgovoru, Škopac.

Zahvalivši se na suradnji Vodovodu Labin u kojoj „ tehnički dio rješavamo brže nego pravni i imovinski,“ načelnik Općine Valdi Runko, najavio je, „značajne zahvate do kraja godine, jer smo prvih 6 mjeseci šparali zbog stabiliziranja Proračuna.“ I dodao, „ a smanjenje gubitaka vode, za 1 posto,  to vam znači prevedeno (na 24,6 %) da je značajna količina koju ste si stavili za cilj i da je realno i teško ostvariva. To nije 1 posto, to je barem 4 posto“, rekao je Runko. Rasprava je time završila i Godišnji izvještaj Vodovoda Labin jednoglasno je usvojen. (K.Š.P.)

Djed Božićnjak donio poklone najmlađima
Vijesti

Djed Božićnjak donio poklone najmlađima

Danas je Djed Božićnjak razveselio naše najmlađe sugrađane. Naime, posjetio je centralni Dječji vrtić Pjerina Verbanac i jaslice te Centar Liče Faraguna i Dječji vrtić Gloria

By: Vijesti | 10 Dec 2019 u 13:58
Proračun Općine Kršan za iduću godinu - čije potrebe su važnije kad je zahtjeva više od mogućnosti
Vijesti

Proračun Općine Kršan za iduću godinu - čije potrebe su važnije kad je zahtjeva više od mogućnosti

Prioriteti izazvali diskusiju u sklopu razmatranja programa koji su prethodili izglasavanju Proračuna Općine Kršan za iduću godinu.Vijećnici Općinskog vijeća Općine Kršan usvojili

By: Vijesti | 10 Dec 2019 u 09:51
Idući utorak započinje podjela bonova Općine Sveta Nedelja
Vijesti

Idući utorak započinje podjela bonova Općine Sveta Nedelja

Obavještavaju se umirovljenici, domaćice (starije od 50 godina), nezaposleni (stariji od 50 godina) i korisnici Socijalnog programa Općine Sveta Nedelja da će se bonovi za božićne blagdane

By: Vijesti | 10 Dec 2019 u 08:18
Ekonomisti Srednje škole Mate Blažine posjetili Rimac automobili
Vijesti

Ekonomisti Srednje škole Mate Blažine posjetili Rimac automobili

U petak 6. prosinca 2019. učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda ekonomskog usmjerenja Srednje škole Mate Blažine u sklopu izvanučioničke nastave posjetili su tvrtku "Rimac automobili"

By: Vijesti | 10 Dec 2019 u 08:04
Vijećnici se opredijelili za  Poslovnu zonu Kršan Istok i Centar agropoduzetništva
Vijesti

Vijećnici se opredijelili za Poslovnu zonu Kršan Istok i Centar agropoduzetništva

U svrhu izgradnje kompletne komunalne infrastrukture u proizvodno poslovnoj zoni Kršan Istok, s Centrom agropoduzetništva, Općina Kršan, zadužit će se dugoročnim kreditom od 1

By: Vijesti | 09 Dec 2019 u 22:56
Građani odlučuju žele li zabranu građevinskih radova u sezoni na području Općine Kršan
Vijesti

Građani odlučuju žele li zabranu građevinskih radova u sezoni na području Općine Kršan

Sada je prilika da se izjasne turistički iznajmljivači i građevinari, kao i svi ostali, kakvo ljeto žele. Da li da se rade građevinski radovi ili da se pogoduje samo turistima, odnosno uz koji ko

By: Vijesti | 09 Dec 2019 u 21:45
Ishodovana lokacijska dozvola za sustav javnog navodnjavanja Čepić polje, površine 370 hektara
Vijesti

Ishodovana lokacijska dozvola za sustav javnog navodnjavanja Čepić polje, površine 370 hektara

U nazočnosti predsjednika i jednog člana Poljoprivredne zadruge Čepić polje, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, Enzia Pinzana sa suradnikom Nikolom Cvitan, predstavni

By: Vijesti | 09 Dec 2019 u 14:22
Od siječnja veće plaće za djelatnike vrtića
Vijesti

Od siječnja veće plaće za djelatnike vrtića

U prostorijama gradske uprave Grada Labina danas su potpisane druge izmjene Kolektivnog ugovora za zaposlenike Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ iz Labina koje stupaju na snagu s prvim d

By: Vijesti | 09 Dec 2019 u 12:58
Općina Kršan bogatu kulturnu baštinu predstavila u Bruxellesu
Vijesti

Općina Kršan bogatu kulturnu baštinu predstavila u Bruxellesu

Pod pokroviteljstvom Željane Zovko, zastupnice u EU parlamentu i članice Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu, u čast četrdesete godišnjice upisa prvih lokaliteta RH na po

By: Vijesti | 09 Dec 2019 u 12:38
Ukupno vijesti 12980

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr