17Nov

Knjiga Mehmeda Džekića mogla bi završiti u biblioteci Sabora Republike Hrvatske i izvan naših granica

Sinoć je u dupkom punoj dvorani Gradske knjižnice Labin, (subota, 12.listopada) predstavljena knjiga Mehmeda Džekića, II.dopunjeno izdanje, „Bošnjački identitet Labinštine“, tiskano pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i uz potporu mnogih labinskih poduzetnika.

Pred gotovo godinu dana u istoj je dvorani predstavljeno prvo izdanje knjige pod istim nazivom, a koja je pobudila veliko zanimanje javnosti i pozitivan interes Bošnjaka Istre i Labinštine, ali i mnogo šire. Knjiga je provocirala veoma pozitivne učinke i objektivno se nametnula potreba za tiskanjem dopunjenog izdanja. Postala je literatura za studente i već je korištena za temu jednog diplomskog rada na fakultetu u Zagrebu.

Sinoćnjoj promociji nazočili su brojni građani Labina, Labinštine, Istre ali i mnogo šire. Voditeljica protokola promocije, prof. Hasnija Karlović, posebno je pozdravila nazočnu  zastupnicu u Saboru RH, Erminu Lekaj Prljaskaj, saborskog zastupnika Tulia Demetlika, člana Savjeta za nacionalne manjine, Ishaka Hodžića, predsjednika Sabora Bošnjačkih asocijacija RH (SABAH), Kadru Kulašina, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Mirsada Srebrenikovića, predsjednika Glavnog odbora SDA Hrvatske, Kemala Velagića, predsjednika Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata, Hamdiju Malića, predsjednicu SDA Grada Siska,  Biserku Brkić, predsjednika Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, Muhameda Muratagića, gradonačelnika Grada Labina, Valtera Glavičića, načelnicu Općine Raša, Gloriju Paliska, te posebno naglasila, kako su za sinoćnju promociju posebno zaslužni domaćini, Valter Glavičić i Glorija Paliska. 

DSC08676

U prvom izdanju knjige autor je objasnio kako su Bošnjaci stigli u Istru, iz kojih razloga i u kojim vremenskim intervalima, te kako su se interno i eksterno organizirali kao korisni članovi u novom, nacionalnom, vjerskom i kulturnom prostoru. O Labinu i Labinjanima, gdje je organizirao svoj život, Džekić uvijek govori afirmativno i lijepo, te mu je Gradsko vijeće, Grada Labina, dodijelilo (2014.) nagradu za životno djelo. Primio je i niz drugih nagrada i priznanja od bivše Općine Labin. Korektno i kvalitetno govorio je, pisao i predstavljao Bošnjake u tijelima lokalne, regionalne i državne samouprave, na čemu su Bošnjaci zahvalili Džekiću, promicanjem za počasnog predsjednika SABAH-a.

O drugom dopunjenom izdanju „Bošnjački identitet Labinštine“ Džekić je rekao, „sve su nacionalne manjine u istom položaju, jedne se zatvaraju, kažemo getoizacija, kao najgori oblik razvoja jedne etničke manjine, asimilacija  je veoma izražena kod Bošnjaka na Labinštini, ali mi zastupamo upravo našim integriranjem da se integriramo u sveukupni društveni, politički i javni život okruženja, znači lokalne zajednice, tamo gdje živimo. U ovom dopunjenom izdanju htjeli smo malo više objasniti  princip našeg identiteta, princip integriteta i načelo supsidijarnosti“, poručio je autor.

DSC08687

O načelu supsidijarnosti , kojega neke nacionalne manjine ne prakticiraju u dovoljnoj mjeri, Džekić je istaknuo „da se svi eventualni problemi trebaju  rješavati na najnižoj razini teritorijalnog ustroja RH. Ako meni nešto nije u redu ja neću ići u Županiju nego do gradonačelnika Labina, Valtera Glavičića, jer sam njegov građanin, a on je i moj gradonačelnik, ali nikako ići u Zagreb, a niti u Sarajevo. Ja nemam što u Sarajevu tražiti, kad su u pitanju moja građanska prava i moja etnička manjinska prava. Mi građani, 95 posto naših prava upravo ostvarujemo i konzumiramo u mjestima gdje živimo, a to je u lokalnoj zajednici“, naglasio je Džekić.

Urednik knjige, Jasmin Mahmutović,  zahvalio se Savjetu za nacionalne manjine RH, koji je odobrio sredstva za II.dopunjeno izdanje  i nakladniku, SABAH, koji je omogućio tisak.

Predsjednik SABAH-a, Kadro Kulašin čitajući II.dopunjeno izdanje „Bošnjački identitet Labinštine“ kazao je, „kao da se to događa u jednom Splitu, tamo gdje sam ja došao prije 40 godina, kroz knjigu se cijelo vrijeme provlači prostor za neku priliku. Džekić je došao formalno nepismen, nije imao naobrazbu ni stručnu spremu, i nakon određenog vremena, Džekić je inženjer. Sigurno je bilo ljudi koji su došli s njim, kao nepismeni, a koji su i ostali oficijelno nepismeni. Ali Džekić je vidio priliku.“

DSC08729

„Mehmed Džekić je čovjek koji zna promatrati društvo, a kad zna promatrati onda i razumije, jer društvo se mijenja,  vrlo brzo. Kad čovjek razumije,  može djelovati i dati svoj doprinos društvu.  Zato jer razumije društvo. Mnogi će reći da se čovjek jednostavno prilagođava, da!, ali da bi se prilagodio, mora razumjeti. A kada razumiješ onda znaš svoj identitet, što je jako važno. Ali isto tako znaš tuđi identitet i to poštuješ. A poštovanje pokazuješ, jer si jednostavno dio toga. I znaš da mirno možeš biti dio toga. Tako je na Labinštini, u Istri. Džekić to zna. Mnogi ovdje večeras bili ste sudionici vremena o kojem Džekić piše, ali jedino je on, sakupio sve to u knjigu“, rekla je načelnica, Paliska, čestitajući Džekiću na snazi, marljivom radu i timu kojeg je okupio. „Dvije knjige su gotove, čekamo treću“, dodala je Paliska.

„Džekić me toliko nadahne, da za večeras nisam pripremao govor, jer znam kad ga vidim da će me potaknuti na razmišljanje. I sam, sam po struci inženjer, mi budemo kratki, uvijek nađemo kraći put do cilja, i Džekić je to pokazao. U  jednoj knjizi sažeo je puno mudrosti, vrlo jednostavnim rječnikom. Na televiziji slušamo neke složene riječi, a jedan mali čovjek, kakvi smo svi mi odgajani u našim domovima, kad pročita Džekićevu knjigu, sigurno mu je sve jasno“, rekao je gradonačelnik Glavičić. I dodao, „ovo što piše Džekić sve nas malo podsjeća da ne zaboravimo gdje smo bili i što smo bili. Interesantna mi je priča o dokvalifikaciji polukopač, kopač, dokvalifikacija I.,II., III., inženjer, to nam je pričao Džekić. Svi smo krenuli od nečega i s puno rada, truda, strasti, ljubavi, došli smo do cilja. A cilj je ovo večeras, puna dvorana sretnih i zadovoljnih ljudi. Meho! Hvala ti“, rekao je Glavičić.

DSC08709

 „Volim koristiti izraz nacionalna zajednica umjesto nacionalna manjina, rekao je saborski zastupnik, Tulio Demetlika, „ i to bi u zakonu  trebalo promijeniti,  mi političari moramo izbjegavati negativne riječi. Ne smijete reći mali čovjek, a kad kažete manjina, nekome,  spuštate ga na niži novo od neke većine.  Mi živimo jedan pored drugoga, bilo je puno izazova, neću reći problema, ali sve smo prebrodili. I Glavičić je govorio o uspjehu ovog Grada  u zajedništvu. Nadam se da će knjiga završiti u biblioteci Sabora RH. I da ju pošaljemo na adrese i izvan RH. Iz obje knjige može se vidjeti kako se po različitim nacionalnostima, vjeri, identitetu, može živjeti u slozi, zajedništvu i miru. Poštovati čovjeka i pravila koja su prije svega ljudska. Slobode i prava čovjeka. Labin i Labinština uvijek su bili avangarda od Matije Vlačića Ilirika, preko Giuseppine Martinuzzi, do današnjega dana“ , rekao je Demetlika i čestitao Džekiću.

DSC08714

Potom su primjerci II.dopunjenog izdanja knjige „Bošnjački identitet labinštine“ uručeni uvaženim gostima i zaslužnim građanima.

Na kraju je Džekić promociju završio pjesmom svog imenjaka Mehe Puzića, „Što ću kući tako rano drage nema da me čeka,“ u čemu ga je pratila cijela dvorana, na druženje uz delicije iz Bošnjačke kuhinje. (K.Š.P.)    

Udruga `Mendula` pokrenula akciju `Za našu Labinštinu` za nabavku uređaja za terapiju udarnim valom
Vijesti

Udruga `Mendula` pokrenula akciju `Za našu Labinštinu` za nabavku uređaja za terapiju udarnim valom

Udruga žena Sv. Nedjelja „Mendula“ ponosno Vas poziva, da prvi puta, zajedno sudjelujemo u humanitarnoj akciji koja se odnosi na dobrobit naše Labinštine. Rješenjem

By: Vijesti | 17 Nov 2019 u 14:54
Profesori i učenici labinske umjetničke škole na koncertu Jevgenija Kisina
Vijesti

Profesori i učenici labinske umjetničke škole na koncertu Jevgenija Kisina

Beethovenove glasovirske skladbe, u „Beethovenovoj godini“, pod prstima jednoga od najvećih pijanista današnjice, Jevgenija Kisina, doživljaj je koji se ne smije propustiti!

By: Vijesti | 17 Nov 2019 u 12:18
Volonteri labinskog Crvenog križa posjetili Italiju
Vijesti

Volonteri labinskog Crvenog križa posjetili Italiju

Volonteri labinskogCrvenog križa, zajedno s ravnateljicom Morin Hukić, jučer su bili na izletu u Italij. Izlet je organiziralo Društvo Crvenog križa Istarske županije, upravo za volontere

By: Vijesti | 17 Nov 2019 u 11:55
U Raši održan jedan od najuspješnijih susreta harmonikaša
Vijesti

U Raši održan jedan od najuspješnijih susreta harmonikaša

U organizaciji Radničko kulturno-umjetničkog društva „Rudar“,  u Raši je održan jedan od najuspješnijih susreta harmonikaša Labinštine. Ove

By: Vijesti | 17 Nov 2019 u 09:14
Općina Kršan nabavlja kolica za vijence na groblju
Vijesti

Općina Kršan nabavlja kolica za vijence na groblju

Vijećnik Dragan Ljubičić (GB),na jednoj od ranijih sjednica Općinskog vijeća Općine Kršan, potaknuo je pitanjem, mogućnost da Općina nabavi kolica za vijence na grobljima. Naime, b

By: Vijesti | 17 Nov 2019 u 08:25
`Tri praščića` napunila labinsko kino
Vijesti

`Tri praščića` napunila labinsko kino

Kazališna predstava Teatra Naranča `Tri praščića` jutros je napunila Kino Labin. Mališani su s nestrpljenjem čekali početak predstave dok ih je slikar Mazalo više od

By: Vijesti | 16 Nov 2019 u 13:50
Jaka kiša i olujno jugo prouzročili veliku štetu na zgradama u ulici Matije Vlačića
Vijesti

Jaka kiša i olujno jugo prouzročili veliku štetu na zgradama u ulici Matije Vlačića

Sreća je da nema ozlijeđenih „Sve je ipak dobro prošlo jer nema ozlijeđenih, bili smo na trenu i već od ranog jutra organizirali dvije tvrtke koje saniraju štetu, da ne nasta

By: Vijesti | 16 Nov 2019 u 13:53
Članice Udruge Liga protiv raka Labin sinoć posjetile riječko kazalište
Vijesti

Članice Udruge Liga protiv raka Labin sinoć posjetile riječko kazalište

Članice Udruge Liga protiv raka Labin, sinoć su posjetile Kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci te pogledale predstavu ''La commedia''. Jedna je to od aktivnosti koje provodi Udruga, a koja je

By: Vijesti | 16 Nov 2019 u 09:41
Cabaret `Preko veze` gostuje u Kinu Labin
Vijesti

Cabaret `Preko veze` gostuje u Kinu Labin

U Kinu Labin u četvrtak, 05. prosinca u 20:00 sati Cabaret `Preko veze` u koprodukciji Kazališta Moruzgva i Satiričkog kazališta Kerempuh.  “Mnogi od nas navikli su pu

By: Vijesti | 16 Nov 2019 u 08:54
Ukupno vijesti 12771

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr