13Nov

EU projekt `Živa štrigarija` pojačao brend Pićna kao gradića legendi

Na današnjoj konferenciji za novinare u Pićnu, a koju je sazvala Voditeljica Interreg Slo-Hrv projekta “Živa coprnija-Živa štrigarija”, Elis Baćac,  predstavljen je zajednički doprinos na ovom međunarodnom projektu koji je s realizacijom započeo 01.kolovoza 2017.-e, a završava 30.studenoga ove godine.

„Projektu „Živa štrigarija“ glavni je cilj  aktivno njegovanje bajoslovne baštine Pohorja i Istre, kroz razvoj novih kulturno turističkih proizvoda kao što su, ruta putovima „Žive štrigarije“ od Pohorja do Istre, slikovnica Priče Pohorja i Istre, te digitalni vodič, „Živa štrigarija“ na dlanu, Festival Štrigarija uživo te suveniri Štrigarija za uspomenu“, iznijela je Baćac.

U projektu sudjeluju partneri iz Slovenije, Razvojni informacijski centar Slovenska Bistrica, kao noseći partner, Beletrina, Institut za izdavačku djelatnost, Znanstveno istraživački centar Slovenske Akademije znanosti i umjetnosti te partneri iz Hrvatske, Etnografski Muzej Istre, udruga Val kulture i Općina Pićan.

Projekt je sufinanciran iz programa suradnje Interreg Slo-Hrv, pridruženi su partneri projekta s hrvatske strane Istarska županija, Upravni Odjel za turizam, LAG Istočna Istra, Turistička zajednica središnje Istre (TZSI) i Državni arhiv iz Pazina.

Privitak bez naslova 00799

Za TZSI, od izuzetnog je značaja uključivanje destinacija središnje Istre u ovu organizaciju, o čemu je direktorica Sanja Kantaruti rekla.“ EU projektom u koji smo se uključili napravili smo veću promociju naše destinacije, s novim turističkim proizvodima koje smo stvorili, obogatili smo sadržaj koji kao destinacija nudimo. Od velikog je značaja aplikacija,“Živa štrigarija“ na dlanu, kojoj već sada mogu pristupiti brojni korisnici koje interesiraju legende, bajoslovna baština, odnosno putovi „Žive štrigarije“, kroz središnju Istru, a odlika su Pićanštine, ali i drugih dijelova TZSI,“ izjavila je Kantaruti.

Etnografski Muzej Istre, kao projektni partner dobio je novu priliku za djelovanje, pa je ravnateljica Lidija Nikočević izjavila, „Ovo je za nas izazov, angažirali smo se višestrano, višestruko i višeslojno, projekt smo opskrbili  građom koja inače leži po arhivima, a sada je dobila šansu i oživjela na zanimljiv način - kroz kreativne interpretacije i nove turističke rute.  Stalo nam je da kulturna baština iz prošlosti, koja samo naizgled nema velikog kontakta sa sadašnjošću zaživi.  

Zanimljivo je spojiti nekadašnja vjerovanja sa sadašnjim aktivnostima i vjerovanjima. I danas se vjeruje. ,,Sve što smo doživljavali nekad, ima poveznice s ovim što danas radimo. I kakvi danas jesmo. A sve je počelo odlaskom u Škotsku gdje smo osvjedočeni kako se tamo radi, sjajna motivacija za početak. I mimo uobičajenog muzejskog posla, bavili smo se obrazovnim i interpretativnim aktivnostima, što je proširilo i naše iskustvo. Čini nas vrlo aktivnim sudionicima na kulturnoj i turističkoj sceni“, kazala je Nikočević.

DSC08740

Budući je direktor udruge „Val kulture“ Ivor Zidarić, izostao zbog bolesti, Baćac je otkrila  da je njihova misija.“Promicanje kulture i umjetnosti, vrijednosti demokracije i multikulturalnosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u svim segmentima društva. Val kulture bio je ključni partner za oblikovanje festivala „Živa štrigarija“ uživo, održan u srpnju i obogatio je program ovogodišnjeg LegendFesta.  I umjesto odsutnog Zidarića, Baćac je predstavila program Korn Festivala u Slovenskoj Bistrici, 15.studenoga, s istim tematikama kao i LegendFest, a u sklopu kojega će se održati i „Štrigarija uživo“. Sudjelovat će plesna predstava „Irij“, kazališni performans,  „Bijeli vuk“ i žonglersko-akrobatsko-komedijaški kolaž šou (show), Trilja ili Davor Peršić. Jedan od najdugovječnijih programa, koji se  pojavljuje od 1.LegendFesta, i najposjećeniji je od samih početaka. Uključuje publiku u muzičke akrobatske, žonglerske, igre. Mi kao Općina organiziramo autobus 14.studenoga iz Pićna u kojem putuju projektni partneri i glumci do Slovenske Bistrice na Korn Festival“, kazala je Baćac.

Voditeljica projekta, „Živa štrigarija“, Elis Baćac , ukratko je upoznala prisutne s aktivnostima u 4 razdoblja, od početka realizacije, da bi završila sa zadnjim, 5.razdobljem u tijeku.“U tekućem razdoblju pozivam vas u Gračišće, četvrtak 17.listopada,( u 17,sati,) gdje će sudjelovati prosvjetni djelatnici u dvije radionice, pričanje priča (storytelling) i radionica drame, a temelje se na pričama iz knjige „Priče Pohorja i Istre“. Arhitektonski fakultet Zagreb izradit će nacrt Centra za očuvanje tradicije bajoslovljja, kao dizajnersko idejno rješenje, jedne ruševine kod zida Sv. Helene, u Pićnu.

DSC08741

I za kraj Baćac je naglasila, „Projekt je uključio oko sedamsto sudionika, zaživio u lokalnoj zajednici, uživa potporu Pićanaca, koji se uključuju kao sudionici na brojnim aktivnostima „Žive štrigarije“, za njih besplatne, kreativne i obrazovne ili kao ponuđači usluga, od čega su imali financijske koristi.  Ali ono što je najvažnije,“ istaknula je Baćac, „ovaj projekt je pridonio razvijanju kolektivne svijesti da legende, predaje, usmene priče, kojima je Pićanština bogata, treba ispričati i zapisati, te da je „Živa štrigarija“, doprinijela pojačanju sjaja brenda Pićna, kao gradića legendi.“ (K.Š.P.)15.10.2019./14:38:21

Istra sve zanimljivija destinacija za goste ronilačkog turizma
Vijesti

Istra sve zanimljivija destinacija za goste ronilačkog turizma

Danas je u HGK – Županijskoj komori Pula održana sjednica Strukovne grupe ronilačkog turizma ŽK Pula na kojoj se raspravljalo o ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Predstavnici tvrtki

By: Vijesti | 13 Nov 2019 u 15:39
Poziv lokalnim ponuditeljima na prijavu originalnih ideja trajnoga turističkog proizvoda za Grad Labin
Vijesti

Poziv lokalnim ponuditeljima na prijavu originalnih ideja trajnoga turističkog proizvoda za Grad Labin

Grad Labin zajedno sa Turističkom zajednicom Istarske županije poziva na prezentaciju konceptualnih sadržaja i usluga za stvaranje održivog turističkog proizvoda koji će na odgovarajući način

By: Vijesti | 13 Nov 2019 u 13:48
KUD-ovi Đulistan i Kršanski ljiljani nastupili na međunarodnom Festivalu u Pragu
Vijesti

KUD-ovi Đulistan i Kršanski ljiljani nastupili na međunarodnom Festivalu u Pragu

Kulturno umjetnička društva Đulistan i Kršanski ljiljani nastupili su na International Festival of dance and songs "Autumn Tale"u Pragu, koji se održavao od 01. do 04. studenog 2019.

By: Vijesti | 13 Nov 2019 u 13:16
Demetlika: Poticaje za mlade osiguravaju gradovi i općine
Vijesti

Demetlika: Poticaje za mlade osiguravaju gradovi i općine

U objedinjenoj saborskoj raspravi o četvrtom krugu porezne reforme u ime Kluba IDS-a sudjelovao je saborski zastupnik Tulio Demetlika.   Na samom početku istaknuo je kako se reforma opet

By: Vijesti | 13 Nov 2019 u 11:08
69 učeničkih i 54 rada odraslih pristiglo na natječaj `Ca je ča`
Vijesti

69 učeničkih i 54 rada odraslih pristiglo na natječaj `Ca je ča`

Književnim susretom sudionika literarnog natječaja Ca je ča Gradska knjižnica Labin će, u petak, 15. studenoga 2019. godine s početkom u 18.30 sati, u polivalentnoj dvorani Knjižnice, obilježi

By: Vijesti | 13 Nov 2019 u 09:58
Medicinsko osoblje Doma zdravlja u Potpićnu nema svlačionice
Vijesti

Medicinsko osoblje Doma zdravlja u Potpićnu nema svlačionice

Liječnici, zubari, medicinske sestre i svo osoblje u ambulantama u Potpićnu nema garderobe. Prisiljeni su snaći se svatko na svoj način. Sa situacijom je upoznat općinski vijećnik Slavko Rabar(H

By: Vijesti | 13 Nov 2019 u 09:52
Konačne liste stipendista Općine Raša
Vijesti

Konačne liste stipendista Općine Raša

U prilogu ove obavijesti objavljujemo Konačne liste stipendista i Odluke o dodjeli stipendija Općinske načelnice, a po provedbi Natječaja za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i s

By: Vijesti | 13 Nov 2019 u 09:47
U Motovunu međunarodni znanstveni skup `Motovunski kolokvij`
Vijesti

U Motovunu međunarodni znanstveni skup `Motovunski kolokvij`

U Motovunu se 16. studenog 2019. šesti uzastopni put održava međunarodni znanstveni skup Motovunski kolokvij. Ovogodišnja tema odnosi se na dva međunarodna ugovora iz 20-ih godina XX.

By: Vijesti | 13 Nov 2019 u 09:12
U tijeku upisi u Autoškolu Labin, mogućnost obročnog plaćanja
Vijesti

U tijeku upisi u Autoškolu Labin, mogućnost obročnog plaćanja

U Autoškoli Labin, pri Pučkom otvorenom učilištu Labin, otvoreni su upisi za tečaj Prometni propisi i sigurnosna pravila za mjesec studeni i prosinac. Kroz Autoškolu Labin, č

By: Vijesti | 13 Nov 2019 u 08:23
Ukupno vijesti 12736

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr