27Jan

S prosvjeda podrške roditeljima njegovateljima upućena poruka državnim institucijama i lokalnoj vlasti

Roditelji njegovatelji prosvjedovali su danas ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te još jednom pozvali nadležne da konačno naprave odlučne korake prema poboljšanju njihovog socijalnog statusa.

Mirni prosvjed podrške organiziran je i u Labinu. Stotinjak okupljenih kod spomenika rudaru borcu u dostojanstvenoj povorci krenulo je prema Sportskom centru `Franko Mileta`.

A okupili su se roditelji, asistenti, članovi raznih udruga koje se bave problemima osoba s invaliditetom, nonići i none djece s posebnim potrebama, građani, među kojima je bila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina, Eni Modrušan, nekadašnja dugogodišnja koordinatorica projekta Labin Zdravi grad i vijećnik Dean Milevoj.

DSC_0093

Od jedne od organizatorica, Morin Hukić, (u organizaciji su još sudjelovale Tina Gaspari, Ana Dundara Pajić, Diana Franković i Vesna Ferluga Antić) doznajemo da je cilj ukazati na problem koji roditelji njegovatelji već sedam godina ističu u javnosti, a to je da se status roditelja njegovatelja ne uređuje Zakonom o socijalnoj skrbi nego posebnim zakonom kojim bi se njihov status vrednovao kao radni odnos. Da ne dobivaju naknadu, već da kao bilo koji drugi građanin imaju pravo i na sve ostale stvari poput godišnjeg odmora, bolovanja i tome slično. Angažirani su sedam dana u tjednu, 24 sata na dan. Oni s najvećim teškoćama su ujedno u najnepovoljnijem položaju. Iscrpljuju se fizički i materijalno i psihički.

DSC_0098DSC_0100

Morin Hukić, Vesna Ferluga Antić

Povorka koja je stigla pred sportski centar brojala je oko 150 sudionika. Nakon pozdravne riječi Hukić, o čitavoj problematici progovorila je Vesna Ferluga Antić, majka djeteta s posebnim potrebama.

DSC_0081

Njezino izlaganje prenosimo u cijelosti:

Prve dvije rečenice sam pozajmila iz teksta Borisa Dežulovića jer su me se dojmile, a glase ovako:

U cijeloj Hrvatskoj roditelja njegovatelja nema puno. Oko 4.800. Ako to usporedimo sa pola milijuna veterana domovinskog rata i sto i petnaest hiljada braniteljskih penzija, nema nas puno.

A sad ja dodajem; ali smo heroji. Nevidljivi heroji na koje ova zemlja ima običaj zaboravljati. Jer, mi se ne busamo u prsa, nismo glasni, ne natječemo se s ikim. Nemamo za to vremena. Živimo svoje živote potpuno posvećeno našem potrebitom djetetu i s ljubavlju. Svaki naš dan je prepun tihih borbi i ispunjen do zadnjeg sata. Živimo svojih 4.800 herojskih priča na koje se malo tko obazire. Nismo ekslkluziva.

Ali, danas ćemo za promjenu pokušati biti malo vidljiviji i malo glasniji, zato što smo zaslužili da nas se čuje i da nas se vidi. Naša su djeca zaslužila da se borimo za njihov dostojanstven život, nakon svega što su prošla i što će još morati proći.

Svih 4.800 obitelji koje će se nakon ovoga vratiti svojim tihim borbama i nastojanjima da kod svoje djece, bez obzira na njihove dijagnoze i probleme koje one nose sa sobom, izmame što više osmjeha, zaslužilo je bolji život nego što imaju jer su potpuno prepuštene na vlastite snage.

DSC_0083

Naša djeca i mi roditelji njegovatelji nismo zaslužili da naši zahtjevi i naše potrebe budu zadnja rupa na svirali ove zemlje i da nas se tretira kao građane drugog reda a da se roditelje njegovatelje koji rade 24 sata na dan, bez prava na bolovanje i odmor, tretira kao socijalne slučajeve. Ovo što tražimo nije puno, čak smo i skromni prema onome što druge države u Europskoj uniji imaju na raspolaganju. Naša djeca i mi sa njima stalno nešto čekamo. Na doznake za terapije, na osobne asistente, na adekvatne boravke u kojima će se naša djeca družiti sa svojim vršnjacima. U stalnoj smo fazi čekanja da nas se netko sjeti.

U Labinu već godinu dana čekamo lift koji nam je obećan za inkluziju koja je smještena na prvom katu. Najprije obećanje a onda na to obećanje zaboravi. Uvijek ima nečeg važnijeg od nas. Već godinu dana mi na rukama nosimo našu djecu iz invalidskih kolica u prostorije inkluzije. Najprije dijete, a onda kolica. Naša djeca koji su polaznici inkluzije nisu u stvari više djeca. To su mladići i djevojke, odrasli ljudi, ali ja ih nazivam djecom, jer oni to i jesu. Naša djeca.

Zadnje obećanje glasi da će to biti gotovo u vrijeme božićnih praznika. Mi se nadamo da je to zaista zadnje obećanje.

Nismo zaslužili niti to da nas se nikad ne obavještava o našim pravima od strane službi koja su za to zadužena Mi svoja prava doznajemo usmenom predajom između roditelja. Već se zna. Na nešto ćeš imati pravo, tek kad za to pitaš. Tako smo mi roditelji ne samo morali postati fizioterapeuti, psiholozi, šoferi, medicinske sestre, doktori, da, doktori, jer neki od roditelja čija su djeca vezana za aparate koji ih održavaju n životu, obavljaju postupke visoko stručne i usko specijalizirane liječničke spreme, nego smo morali postati i pravnici. Jer ako točno ne znaš definirati vlastita prava, nećeš ih ni dobiti jer te nitko o njima ne obavještava.

DSC_0097

Počeli smo razgovarati sa gradom o osnivanju stambenih zajednica u kojima bi naša djeca živjela kad nas više ne bude. Svim je roditeljima njegovateljima najveća noćna mora saznanje da ne znamo što će biti s našom djecom kad se mi više ne budemo o njima brinuli. Mjesta u domovima je malo i u lošem su stanju. Nitko svom djetetu ne želi takvu budućnost. Naša djeca nisu to zaslužila a nismo ni mi roditelji zaslužili da ne znamo što čeka našu djecu. Osnivanje stambenih zajednica omogućilo bi djetetu da i dalje ostane živjeti u obiteljskoj atmosferi, u svom gradu kojeg zna i voli i gdje na ulicama sreće ljude koji ih pozdravljaju jer ih znaju. Stambene zajednice su jedino humano rješenje i mi roditelji bi tada starost dočekali smireniji sa tim saznanjem da će dijete ostati u poznatom okruženju s ljudima koji će se brinuti o njemu. Nadamo se da će lokalne vlasti imati sluha za to, jer mi to smatramo prioritetom. Ne želimo lijegati i dizati se sa tim strahom u mislima. Za osnivanje stambene zajednice treba puno vremena, najmanje 5 godina, nama vrijeme ide, ne postajemo mlađi pa je krajnje vrijeme da se s tim krene.

Naša djeca imaju podršku jedino od rijetkih entuzijasta koji gotovo volonterski vode igraonicu jednom tjedno, kojima nije bitna naknada koju pri tom dobivaju, mnogi to rade i volonterski. Oni su sretni što usrećuju našu djecu. To ih ispunjuje. Na tome smo im beskrajno zahvalni. I zahvaljujući Pulskoj inkluziji koja je otvorila svoj ogranak u Labinu i zahvaljujući kojoj naša djeca koja su navršila 21 godinu imaju gdje boraviti i družiti se, a ne samo biti vezana za svoje, sad već pomalo ostarjele roditelje. I tu mnogo toga nedostaje, za sve što su do sad stvorili morali su se izboriti, često su nailazili na razne birokratske i svakakve prepreke jer sve košta, uvijek je postojao neki drugi proritet ali voditelji inkluzija daju sve od sebe.

Još jednom molimo gradsku vlast da ozbiljno prione razmišljanju o osnivanju stambenih zajednica.

Ovdje smo se skupili u sinhronizaciji sa roditeljima njegovateljima i njihovom djecom u Zagrebu da bi ovu zemlju podsjetili na nas. Na 4.800 herojskih života obitelji koja su dovedena do ruba siromaštva i dostojanstva, na našu djecu koja su jedina čistih obraza, nesposobna za bilo kakav grijeh, i koja jedina znaju voljeti iskreno, bez fige u džepu.

Ne zanima nas koja će stranka pobijediti na izborima. Ministri dolaze i odlaze, i svaki od njih do sada nas je zaboravljao. Budućnost naše djece u ovakvom ustroju nije sjajna ni umirujuća jer za nju nema nikakvog plana ni programa. Mi smo zaslužili da na našu djecu misli i još netko osim nas roditelja. Pomozite nam, mi ne možemo sve, nemamo tu moć. Uz mrvice koje nam dajete možemo samo i dalje beskrajno voljeti svoje dijete, dati sve od sebe, ali mu ne možemo ponekad podmiriti ni osnovne potrebe. Jer, mjerilo razvitka svakog društva je njegov odnos prema najpotrebitijima. A u ovoj državi, koja se naziva socijalnom, taj je odnos ponižavajući. Ali, lako je teoretizirati, teorije o pravima pršte na sve strane, i većinom su na papiru. U praksi se čak ni konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom ni EU konvecija o pravima djeteta ne poštuje.

Zato se borimo i ako se naši zahtjevi ne ispune, borit ćemo se i dalje. Za dostojanstven život i za poštivanje osnovnih ljudskih prava.

DSC_0094_1DSC_0095_1

Hrabri i veseli, roditelji, asistenti, kao i djeca, zajedno s Predragom Ljunom, koji im je došao dati potporu, zapjevali su i zaplesali pred sportskim centrom.

Osim prosvjeda u Zagrebu, Labin je jedini grad u Hrvatskoj koji je organizirao isti prosvjed. U ponedjeljak su prijavili skup, a u manje od dva dana uspjeli su privući veliki broj ljudi. (I.A.)04.12.2019./12:55:25

U prepunoj dvorani pratila se utakmica hrvatske reprezentacije
Vijesti

U prepunoj dvorani pratila se utakmica hrvatske reprezentacije

U prepunoj dvorani Sportskog centra Franko Mileta pratila se utakmica hrvatske rukometne reprezentacije. Mjesto više tražilo se i u Caffe baru Gamp. Gledanje finalne utakmice Eura u rukometu

By: Vijesti | 26 Jan 2020 u 18:56
U nedjelju se održava prva maškarana balinjerada na Labinštini
Vijesti

U nedjelju se održava prva maškarana balinjerada na Labinštini

Po prvi puta na Labinštini, na simboličan datum i sat, tj. 02.02.2020 u 2 sata popodne, na posebnoj padini na Štrmcu (cca 250 metara) održat će se Balinjerada, kao oživotvorenje jedn

By: Vijesti | 26 Jan 2020 u 12:58
Ana Tavić i Martina Ukić dale savjete budućim prijaviteljima na Young Lions Croatia
Vijesti

Ana Tavić i Martina Ukić dale savjete budućim prijaviteljima na Young Lions Croatia

Dobitnice Grand Prixa na natjecanju Young Lions Croatia podijelile su svoje doživljaje iz Cannesa i dale poneki savjet budućim natjecateljskim timovima, od kojih će jedan predstavljati Hrvatsku na

By: Vijesti | 26 Jan 2020 u 08:28
Privremena regulacija prometa zbog održavanja 6. kola Istarske Zimske lige u trčanju
Vijesti

Privremena regulacija prometa zbog održavanja 6. kola Istarske Zimske lige u trčanju

Povodom održavanja manifestacije 6. kola Istarske Zimske lige u trčanju privremeno se zatvara dio prometnice (nerazvrstane ceste NC.18.) od prilazne rampe na rivi u Rapcu (Obala Maršala Tita

By: Vijesti | 26 Jan 2020 u 08:08
 Udruga Čepljonske mačkare otvorila sezonu mašakaranog ludovanja
Vijesti

Udruga Čepljonske mačkare otvorila sezonu mašakaranog ludovanja

U organizaciji Udruge Čepljonske mačkare i Turističke zajednice Općine Kršan, ove subote, 25. siječnja, u Čepiću je organiziran 1. Dječji maskenbal, a kojem se do 19 sati odazvalo oko 2

By: Vijesti | 25 Jan 2020 u 21:29
Tržnica obiluje bogatom ponudom zelenog povrća i dobrog mesa
Vijesti

Tržnica obiluje bogatom ponudom zelenog povrća i dobrog mesa

U siječnju se uglavnom kuhaju jednostavnija jela U bogatoj ponudi svježe ubranog povrća, najtraženiji su zeleni dodaci za juhu i korijeni pastrnjaka, celera, peršina. Sve po 20 kuna za ki

By: Vijesti | 25 Jan 2020 u 15:27
Istarski Festival Vjenčanja u novom proširenom konceptu
Vijesti

Istarski Festival Vjenčanja u novom proširenom konceptu

U domu hrvatskih branitelja u Puli počeo je Istarski Festival Vjenčanja čijem je otvorenju prisustvovala zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. U sklopu programa posjetitelji su imali

By: Vijesti | 25 Jan 2020 u 15:19
Organizirano gledanje finalne utakmice Eura u rukometu na velikom ekranu u dvorani
Vijesti

Organizirano gledanje finalne utakmice Eura u rukometu na velikom ekranu u dvorani

Grad Labin, MNK Futsal Labin i Caffe bar Gamp organiziraju gledanje finalne utakmice Eura u rukometu na velikom ekranu u dvorani u sklopu finalnog dana zimske malonogometne lige! Ulaz je BESPLATAN ci

By: Vijesti | 25 Jan 2020 u 10:52
Određene dotacije klubovima za 2020.godinu
Vijesti

Određene dotacije klubovima za 2020.godinu

U četvrtak 23. siječnja održana je redovna skupština Sportske zajednice Grada Labina. Na skupštini su usvojene slijedeće odluke i zaključci: Usvojeni su Izvještaj o radu i I

By: Vijesti | 25 Jan 2020 u 08:19
Ukupno vijesti 13348

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr