Jučer je u prostorijama Edukacijskog gastronomskog centra Istre započela radionica u sklopu projekta "Domaće od malih nogu" koje zajednički provode lokalne akcijske grupe Istarske županije. Prva u nizu radionica održana je za kuharsko osoblje osnovnih škola s područja partnera LAG-a „Istočna Istra“.
Radionica je održana pod vodstvom jednog od najboljih hrvatskih kuhara Davida Skoka. Sudjelovalo je 12 polaznika iz škola: OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin, OŠ „Matija Vlačić“ Labin, OŠ „Vladimira Nazora“ Potpićan, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Čepić i OŠ „Ivana Batelića“ Raša.
Za istaknuti je veliko zadovoljstvo i zainteresiranost kuharskog osoblja održanom edukacijom te izvrsnu prezentaciju pripreme jela.
Pripremala su se inovativna jela koja ne predstavljaju izazov za pripremanje u većim količinama, s ciljem uvođenja raznovrsnije prehrane bazirane na lokalnim namirnicama i proizvodima u odgojno-obrazovne ustanove.
Cilj edukacija je i podizanje svijesti o vrijednostima i važnostima korištenja te konzumacije lokalnih namirnica i proizvoda kao najoptimalnijih načina njihove pripreme s ciljem očuvanja nutritivnih vrijednosti te posljedično promicanje zdravijih načina prehrane.
Danas se nastavlja radionica za kuharsko osoblje osnovnih škola pod vodstvom chefa Robeta Perića, a slijedeći tjedan održat će se radionice za kuharsko osoblje dječjih vrtića sa područja LAG-a „Istočna Istra“ i to; DV Pjerina Verbanac, DV Gloria Labin, DV Kockica Kršan i DV Mali Medvjed Pićan.
Projekt se financira iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020 s provedbom je započeo u travnju ove godine, a trajati će do travnja 2021. godine.
Riječ je o zajedničkom projektu lokalnih akcijskih grupa s područja Istarske županije, s glavnim ciljem stvaranja preduvjeta za povećanje potrošnje i uvođenje novih lokalnih proizvoda u odgojno-obrazovne ustanove na području Istarske županije. (pp)13.02.2020./12:29:16