23Aug

Apsurd mog pogleda kroz prozor zbog Johna i Ivana

Rodila sam se u malom gradu Labinu.

U SFR Jugoslaviji.

Kroz prozor sam vidjela da je nebo plavo, zvijezde da su treperave i mjesec okrugao.

Malo u daljini sam cijelo djetinjstvo gledala brdo sa vodotornjem.

Ali, neki su rekli da tako ne valja.

Pa su krenuli u teške bitke i političke rasprave.

Podebljali su na karti debelim flomasterom crtu koja nas je do sada samo prividno razdvajala, da sada bude jasna svima.

Tako su nam do sada simpatični prijatelji Mujo i Haso, Janez, Mihajlo i đukan postali stranci.

Pa smo se počeli svađati oko komadića mora i zemlje.

 

Ivan tvrdi da je riba u moru njegova. A Janez tvrdi da je njegova. Ali, oboje su se složili da je tako ipak bolje, da budemo male zemljice umjesto jedna velika.

Pa sam počela tamo živjeti. U toj manjoj zemlji.

 

Ja sam kroz prozor i dalje vidjela isti komad neba, treperave zvijezde, okrugli mjesec i brdo sa vodotornjem, mada mi se sada zemlja drukčije zvala.

Ali, nakon nekog vremena, rekli su da opet ne valja. Da su Mujo i Haso, Mihajlo i đukan južno a da Ivan i Janez nikako više ne spadaju na tu stranu svijeta.

 

Pa su pregovarali sa velikim stranim glavama za koje nam odjednom nije smetalo da su stranci, iako su za naše pojmove imali puno čudnija i teža imena za izgovaranje. Pregovore su vodili ljudi koji uz sva ta prilagođavanja nisu stigli naučiti strane jezike, pa je to malo potrajalo. Teško sam razumjela onaj :" Pipl mast trast as", kao što je to teško razumio i netko tko se zove John ili Helmut. Ali nakon puno vremena, John i Helmut su naučili što to znači, pa su popustili i odlučili nam trastati. Nas više nitko ne pita kome mi trastamo. Važno je samo kome Helmut i John trastaju.

 

Kažu da je sada ipak puno bolje. Ja to ne vidim, ali tako kažu. Nekome je bolje, to je sigurno. Malo smo gumicom izblijedili crtu koja nas je dijelila od Janeza, mada još nismo sigurni čija je zapravo riba u tom komadiću mora koji nas muči.

 

 

Nije valjda više toliko ni važno. Neka je riba tamo gdje je. Neka pliva u blaženom neznanju čija je. Sada je ionako više Johnova i Helmutova nego Ivanova ili Janezova.

Sreća da ribe ne mogu biti poliglote i da samo znaju bezglasno otvarati usta. Pomutile bi se jadne.

 

I eto... Sada živim u Europskoj Uniji.

A kroz prozor i dalje gledam isti komad neba, treperave zvijezde i okrugli mjesec i svi oni pripadaju i Ivanu i Janezu i Muji i Hasi, Mihajlu, đukanu, Helmutu i Johnu. Samo ono brdo s vodotornjem koje cijeli život gledam, sada pripada EU.

Ne znam gdje ću živjeti za 10-tak godina. Vjerojatno će me netko kad tad obavijestiti da više ne živim u EU, nego u nekoj sasvim drugoj zemlji. Više me skoro nije ni briga.

Ja ću kroz prozor imati istu panoramu a kako će je neki zvati i kome će pripadati brdo sa vodotornjem, njihova stvar a ne moja. Meni je važno samo da ga vidim.

Kako nebuloze postaju društveno prihvatljive
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Kako nebuloze postaju društveno prihvatljive

Kad sam prvi put poštom dobila „Izvješće o radu skrbnika“ kojeg sam morala popuniti i dostaviti u propisanom roku, inače prijete razrješenjem skrbništva, i ka

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 08 Jul 2019 u 14:04
Prijateljstvo je putovanje do raskršća
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Prijateljstvo je putovanje do raskršća

Kada sam bila jako mlada, bila sam uvjerena da će neka prijateljstva trajati vječno, toliko sam ih duboko osjećala. U jednom trenutku, počela su se, kao sama od sebe, raspadati. Tada nisam razumje

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 05 Jul 2019 u 07:35
Znak
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Znak

- Kad ti kažem, to je bio znak. - Recimo da je. Ali, znak za što? - Za promjenu smjera.  - Jesi li sigurna? - U stvari, nisam. Kako možeš biti sto posto siguran u takve stvari

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 01 Jul 2019 u 07:07
Kako je Darko pobjegao od kuće
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Kako je Darko pobjegao od kuće

Darko je bio ljut. Jako ljut.  Odlučio je da mu je ovog puta svega dosta, da su mu se mama i tata popeli navrh glave i da će pobjeći od kuće pa neka vide!  Jučer su se opet svađali.

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 24 Jun 2019 u 09:40
Tiho
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Tiho

Svijet je sve bučniji, a ja sve tiša. Sve više to kod sebe primjećujem. Svijet viče. Stalno netko nekoga pokušava nadglasati i tako nitko nikog ne čuje. Ta mi je buka svijeta

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 21 Jun 2019 u 10:24
Moj anđeo u krilu nosi ogledalo
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Moj anđeo u krilu nosi ogledalo

Malo, pomalo, naslagale se godine,jedna na drugu, tiho, prikradajući se poput lopova,sve češće lažući da je svaka od njih dovoljno dugai da se ima vremena, kako bi prikrile pravu namjeru.L

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 05 May 2019 u 13:08
Teta, jesi li sretna?
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Teta, jesi li sretna?

- Teta, jesi li sretna? - pitala me mala Nina u parku jednog predivnog sunčanog dana dok je trčala prema klupi na kojoj sam sjedila s mojom Miom uz sebe. Priznajem, toliko me zatekla tim iznenadnim

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 23 Apr 2019 u 10:06
Ali, zašto, tata?
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Ali, zašto, tata?

Svako je malo dijete ponekad puno pametnije od svakog naoko odraslog stvorenja. Odrasli za odgovore, a još manje za pitanja prečesto nemaju previše strpljenja.   Odrasli misle

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 28 Mar 2019 u 15:14
O, da mi je znati!
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

O, da mi je znati!

Jedno dijete leži u svom krevetu.  To dijete više ni nije dijete, barem ne po općeprihvaćenim mjerilima kojima se označuje nečije djetinjstvo, ali ovo će dijete ostati dijete dokle

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 21 Feb 2019 u 11:18
Ukupno vijesti 233

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr