14Oct

Apsurd mog pogleda kroz prozor zbog Johna i Ivana

Rodila sam se u malom gradu Labinu.

U SFR Jugoslaviji.

Kroz prozor sam vidjela da je nebo plavo, zvijezde da su treperave i mjesec okrugao.

Malo u daljini sam cijelo djetinjstvo gledala brdo sa vodotornjem.

Ali, neki su rekli da tako ne valja.

Pa su krenuli u teške bitke i političke rasprave.

Podebljali su na karti debelim flomasterom crtu koja nas je do sada samo prividno razdvajala, da sada bude jasna svima.

Tako su nam do sada simpatični prijatelji Mujo i Haso, Janez, Mihajlo i đukan postali stranci.

Pa smo se počeli svađati oko komadića mora i zemlje.

 

Ivan tvrdi da je riba u moru njegova. A Janez tvrdi da je njegova. Ali, oboje su se složili da je tako ipak bolje, da budemo male zemljice umjesto jedna velika.

Pa sam počela tamo živjeti. U toj manjoj zemlji.

 

Ja sam kroz prozor i dalje vidjela isti komad neba, treperave zvijezde, okrugli mjesec i brdo sa vodotornjem, mada mi se sada zemlja drukčije zvala.

Ali, nakon nekog vremena, rekli su da opet ne valja. Da su Mujo i Haso, Mihajlo i đukan južno a da Ivan i Janez nikako više ne spadaju na tu stranu svijeta.

 

Pa su pregovarali sa velikim stranim glavama za koje nam odjednom nije smetalo da su stranci, iako su za naše pojmove imali puno čudnija i teža imena za izgovaranje. Pregovore su vodili ljudi koji uz sva ta prilagođavanja nisu stigli naučiti strane jezike, pa je to malo potrajalo. Teško sam razumjela onaj :" Pipl mast trast as", kao što je to teško razumio i netko tko se zove John ili Helmut. Ali nakon puno vremena, John i Helmut su naučili što to znači, pa su popustili i odlučili nam trastati. Nas više nitko ne pita kome mi trastamo. Važno je samo kome Helmut i John trastaju.

 

Kažu da je sada ipak puno bolje. Ja to ne vidim, ali tako kažu. Nekome je bolje, to je sigurno. Malo smo gumicom izblijedili crtu koja nas je dijelila od Janeza, mada još nismo sigurni čija je zapravo riba u tom komadiću mora koji nas muči.

 

 

Nije valjda više toliko ni važno. Neka je riba tamo gdje je. Neka pliva u blaženom neznanju čija je. Sada je ionako više Johnova i Helmutova nego Ivanova ili Janezova.

Sreća da ribe ne mogu biti poliglote i da samo znaju bezglasno otvarati usta. Pomutile bi se jadne.

 

I eto... Sada živim u Europskoj Uniji.

A kroz prozor i dalje gledam isti komad neba, treperave zvijezde i okrugli mjesec i svi oni pripadaju i Ivanu i Janezu i Muji i Hasi, Mihajlu, đukanu, Helmutu i Johnu. Samo ono brdo s vodotornjem koje cijeli život gledam, sada pripada EU.

Ne znam gdje ću živjeti za 10-tak godina. Vjerojatno će me netko kad tad obavijestiti da više ne živim u EU, nego u nekoj sasvim drugoj zemlji. Više me skoro nije ni briga.

Ja ću kroz prozor imati istu panoramu a kako će je neki zvati i kome će pripadati brdo sa vodotornjem, njihova stvar a ne moja. Meni je važno samo da ga vidim.

Želim vjerovati
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Želim vjerovati

Želim vjerovati da tamo negdje netko zna čemu patnja. Čemu onaj strah od novog dana, od novog buđenja, kad znaš što te čeka. Želim vjerovati da tamo negdje netko zna odgovor na s

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 09 Oct 2019 u 07:46
Daj mi, tata, ruku da vidimo svijet
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Daj mi, tata, ruku da vidimo svijet

Daj mi, tata, ruku da mi pokažeš svoj svijet. Tako ću biti spremniji za let. Puno toga želim znati. Možda mi na neka pitanja možeš lako odgovor dati. Recimo, da li ono veliko stabl

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 16 Sep 2019 u 09:31
Srce ne zna lagati
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Srce ne zna lagati

Ako ti nemirno srce nastoji reći: „Poslušaj me konačno, nije ti to ljubav, to je samo tvoja želja da to bude i zbog toga ti ja malo preskačem da bi shvatio da u toj priči sebe preska

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 09 Sep 2019 u 09:06
Teškoće u razumijevanju života
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Teškoće u razumijevanju života

Ima jedan dečko od dvadeset i pet godina s kojim se često dopisujem preko Vibera. Iako ima brojne teškoće, u nekim njegovim razmišljanjima imam osjećaj kao da nije s ovog svijeta. Ja

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 30 Aug 2019 u 11:36
Kako nebuloze postaju društveno prihvatljive
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Kako nebuloze postaju društveno prihvatljive

Kad sam prvi put poštom dobila „Izvješće o radu skrbnika“ kojeg sam morala popuniti i dostaviti u propisanom roku, inače prijete razrješenjem skrbništva, i ka

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 08 Jul 2019 u 14:04
Prijateljstvo je putovanje do raskršća
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Prijateljstvo je putovanje do raskršća

Kada sam bila jako mlada, bila sam uvjerena da će neka prijateljstva trajati vječno, toliko sam ih duboko osjećala. U jednom trenutku, počela su se, kao sama od sebe, raspadati. Tada nisam razumje

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 05 Jul 2019 u 07:35
Znak
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Znak

- Kad ti kažem, to je bio znak. - Recimo da je. Ali, znak za što? - Za promjenu smjera.  - Jesi li sigurna? - U stvari, nisam. Kako možeš biti sto posto siguran u takve stvari

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 01 Jul 2019 u 07:07
Kako je Darko pobjegao od kuće
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Kako je Darko pobjegao od kuće

Darko je bio ljut. Jako ljut.  Odlučio je da mu je ovog puta svega dosta, da su mu se mama i tata popeli navrh glave i da će pobjeći od kuće pa neka vide!  Jučer su se opet svađali.

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 24 Jun 2019 u 09:40
Tiho
Fine nijanse Vesna Ferluga Antić

Tiho

Svijet je sve bučniji, a ja sve tiša. Sve više to kod sebe primjećujem. Svijet viče. Stalno netko nekoga pokušava nadglasati i tako nitko nikog ne čuje. Ta mi je buka svijeta

By: Fine nijanse Vesna Ferluga Antić | 21 Jun 2019 u 10:24
Ukupno vijesti 237

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr