18Jul

Osvrt: Turistički spavači

često u medijima možemo čuti ili pročitati kako imamo odlične turističke rezultate, svake godine obaramo neke nove rekorde. Broj noćenja u određenom periodu u je u porastu  za nekoliko posto. Zanimljivo je to slušati i gledati posebice ako se u pozadini vrte kadrovi s naših ljetnih plaža, a u fokusu su pomno odabrane golišave ljepotice u oskudnim badićima. Naravno, tu su i prepuni stolovi naših domaćih delicija koje strani gosti hvale na sva usta. Ljubaznost naših ljudi stavlja se na prvo mjesto. Sve navedeno potpisujem. čovjek sam koji je debelo zagazio u svoju drugu životnu dob. S turizmom i oko turizma živim gotovo veći dio života i imao sam sreću proputovati veći dio Europe pa i svijeta. Vidjeti što to drugi imaju a mi nemamo, a mogli bi imati, što to mi imamo a drugi nemaju pa moraju improvizirati. Nemaju svi sreću da imaju more, jezera, planine i atraktivne rijeke. Mnogi  nemaju niti zanimljivu povijest. Naša je sreća da mi sve to imao. Pa gdje je onda problem? Po meni je najveći problem u nama, ja nas zovem TURISTIčKI SPAVAčI.

 

Uzmimo na primjer Dubrovnik, našu destinaciju broj jedan. Elitni hoteli, gradske zidine, Stradun, kruzeri, Srđ. Sve navedeno možemo kategorizirati s pet i više zvjezdica. Pa gdje je onda problem? Prema mom skromnom mišljenju problem je u dubrovčanima i lokalnim političarima. Iako bih ipak na prvo mjesto stavio ove druge. Dok god jedni drugima budu postavljali žgambete pod noge i lokalno stanovništvo će biti podijeljeno prema stranačkoj pripadnosti. Rješenje? Istjerati politiku iz ekonomije i samim time i iz turizma. Zašto? Turizam je jedna vrlo specifična djelatnost. Ona objedinjuje nekoliko privrednih pravaca koje sve možemo svesti u tri riječi: obrt, proizvodnja i usluge. Sada bih mogao malo i raširiti lepezu pravaca, dobio bih dvadesetak grana koje same po sebi nose dvije značajke: samo-zapošljavanje i profit.

 

Od dubrovčana možete čuti samo kuknjavu kako gosti s kruzera ništa dobrog ne donose osim što ostavljaju smeće. Nažalost nitko tim ljudima nije objasnio da baš to i nije tako. Tko naplaćuje ukrcajne-iskrcajne takse za svakog turistu koji s kruzera kroči na kopno? Tko ubire prirez od poreza na ugostiteljske usluge? Tko unajmljuje sve one silne autobuse koji voze te iste turiste s kruzera na izlete u unutrašnjost županije? Tko unajmljuje i plaća lokalne vodiče? Mogao bih tako nabrajati još jako dugo. Nije problem u potrošnji. Problem je u ponudi. U koliko nemamo adekvatnu ponudu niti turisti neće imati gdje trošiti, a na žalost, ponuda se svela na caffe macchiato i sladoled. Gostima nuditi jeftine kineske đinđulije i ruske babuške? To sve oni imaju u svojim gradovima za puno manje novaca. Gosti traže nešto domaće, autohtono. Oni žele ponijeti uspomenu iz grada koji su posjetili. Na žalost to kod nas neće ili vrlo će teško pronaći. Zato komentari  da je Dubrovnik preskup ne stoje. Plaćao sam ja kavu i 10 € u gradovima Europe koji se ničim ne mogu usporediti s Dubrovnikom. Za sada dubrovčani još lutaju. Toplo se nadam da će ubrzo i oni shvatiti da mogu još bolje, ali tek kada cijeli grad bude živio za turizam i radio u dobrobit turizma.

 

Ovim člankom o Dubrovniku podigao sam ljestvicu vrlo visoko, a tek sam zastrugao  po laku koji je netko nanio u više slojeva da bi na izgled sve sijalo i blještalo. Netko svjesno skriva sve one činjenice koje se nalaze ispod lakiranog blještavila a to je uspavanost i bez idejnost onih koji bi barem nekim trudom trebali zaraditi svoju plaću.

 

Istra je destinacija koja u Hrvatskoj, prema svim anketama pruža najkvalitetniji turizam. Dali je baš tako? Što je slučajnost, a što zasluga? Zemljopisni položaj Istre, cestovna i zračna povezanost, klima, obala, kvalitetni hoteli, poznata ljubaznost domaćina to su pravi aduti. Izdvojimo zasluge. Kada malo bolje pogledamo ostaje nam samo ovo posljednje: domaćinska ljubaznost, sve ostalo pripada prvoj kategoriji na koju mi nismo imali nikakav utjecaj.

 

Svi izvještaji pretvoreni u brojke i postotke nas navode na razmišljanje da u Istri teče med i mlijeko. Dali je baš tako? Izvještaji su nam bajni, a gradovi uz obalu su nam sve siromašniji. Zašto je to tako? O tome se javno ne priča. Zašto? Postoji nekoliko razloga. Oni koji brinu o turizmu u gradovima imaju svoje mandate. Prvenstveno razmišljaju o tome što će raditi nakon isteka mandata. Naučili su na lagodan i dobro plaćeni posao. Znači, treba se udružiti s lokalnim hotelijerima, raditi po njihovim direktivama i osigurati si neki dobro plaćeni menađerski posao nakon isteka mandata.

 

Hotelijeri imaju samo jedan zadatak i cilj. Ugrabiti što veći profit. Vlasnici većine Istarskih hotela su stranci. Glupo bi bilo očekivati od njih da pokažu imalo senzibiliteta prema lokalnoj sredini. Njihov cilj je jeftina radna snaga, iskorištavanje svih zakonskih i ne zakonskih resursa uz blagoslov `lokalne` vlasti, a u koliko u tome ne uspijevaju, uključuju županiju i državne institucije. Ovim ne želim otvarati polemiku radi li se tu o korupciji, želim samo skrenuti pažnju na to da lokalna zajednica od takvih hotela i hotelijera, osim turističke takse i prireza od ugostiteljstva baš i nema neke koristi. U posljednjih nekoliko godina to jako dobro osjećaju Poreč i Umag. Zašto je to tako?

 

Hotelijeri čine sve da gosta zadrže u svom objektu. Angažiraju svjetske marketinške tvrtke koje imaju zadatak da svojim programima zabave i animacije gostima pruže što veći komfor, mir i zadovoljstvo. Redovito rade ankete s gostima i na temelju njih i njihovih primjedbi ispravljaju sve greške. Njihov je cilj, da svaki cent kojeg je gost namijenio za potrošnju mora ostati u hotelu. Samim time grad i lokalna zajednica nazaduju zbog sve manjeg priliva sredstava od van pansionske potrošnje. Malo po malo gradovi odumiru.

 

Rovinj? Rovinj je već u drugoj poziciji. U Rovinju su skoro svi hoteli u samome gradu. Gost u trenutku kada izađe iz hotela već se nalazi u gradu i mora se priznati da su rovinježi to jako dobro iskoristili. Njihova ponuda je jako dobra, riva puna od Uskrsa do polovine 11-og mjeseca. Rovinj je grad koji živi punim plućima. Da li može bolje? Svakako da može. Zamjerka Rovinju je da nisu ništa značajnije promijenili u zadnjih 30 godina. I bez obzira na veliku van pansionsku potrošnju, činjenica je da samo `mrvice` ostaju i vraćaju se u turizam.

 

Pula.- Svakako naš najveći grad u Istri je i najveće turističko razočaranje. činjenica je da u Puli mnogo toga ne štima. Puno se puta pitam, da Pula nema  Arenu, Forum itd. dali bi se mogla i zvati turističkim gradom. Ponekad dobivam osjećaj da u Puli nije bilo značajnijeg ulaganja i prilagođavanja turističkoj djelatnosti u posljednjih 50 godina. Epitet `Mali Rim` odavno je izgubila. Zašto? To je za raspravu u kojoj bi trebali sudjelovati malo pametniji umovi od mene. Ali da nešto ne štima to je činjenica.

 

O ostalim turistički središtima, Rabac, Medulin, Fažana, Momjan, Grožnjan, Hum, ne treba trošiti puno riječi, ta mjesta sve više stagniraju. Sjetimo se samo naglog procvata Momjana i Motovuna u osamdesetima kada su deseci autobusa svake večeri dovozili goste na Barbecue night. Stotine autobusa krstarilo je Istrom vozeći ih na Farm party. Naravno, netko će reći, bila su to druga vremena. Slažem se, ali i lijepe tradicije od kojih su svi mogli lijepo da žive.

 

Možemo li ponovo vratiti vjeru u turizam? Možemo li ponovo živjeti od turizma? Naravno da možemo. Postoji nekoliko načina. Jedan je da hotelijeri započnu živjeti s gradom u kojem privređuju i uzimaju veliki profit, da zapošljavaju prvenstveno kvalificiranu lokalnu radnu snagu, da većinu proizvoda kupuju od lokalnog stanovništva, da koriste već postojeće resurse u unutrašnjosti.

 

Od lokalne zajednice se očekuje da posluša ljude s idejama. Ulože u atraktivnost svojih gradova. Promijene pristup i razmišljanje domaćeg stanovništva koje želi da se bavi turizmom i od njega živi. Maksimalno iskoristi sve svoje potencijale, od povijesnih do modernih i suvremenih. Uz dobre ideje i malo novaca puno toga se može napraviti. Nagraditi ljude koji imaju dobre, atraktivne i zanimljive ideje. Ustrajati na tome da se sredstva ostvarena od turizma i vrate u turizam. Ne treba kukati za prošlim i propuštenim prilikama. Jednom treba podvući crtu i krenuti s novim ljudima a zahvaliti se ovim turističkim spavačima.

 

Franjo Sabo

Kršan-Prava iz socijalne skrbi standard su iznad zakona, za novorođenčad 4 tisuće kuna
Vijesti

Kršan-Prava iz socijalne skrbi standard su iznad zakona, za novorođenčad 4 tisuće kuna

Prijedlog Slavka Rabara (HSU) da se povećaju jednokratne novčane naknade povodom rođenja djeteta, sa 4 tisuće kuna, barem na 5 tisuća, nije uvažen, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Op

By: Vijesti | 17 Jul 2019 u 19:25
Raška načelnica s građanima o problemu odvodnje i kanala
Vijesti

Raška načelnica s građanima o problemu odvodnje i kanala

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska primila je danas predstavnike skupine građana Raše i Krapna te članova facebook grupa „Za Rašu“ i „Zaštitimo vod

By: Vijesti | 17 Jul 2019 u 13:43
Otvorenje obnovljene škole u Raši 9. rujna uz bogat zabavni program
Vijesti

Otvorenje obnovljene škole u Raši 9. rujna uz bogat zabavni program

Nakon što su okončani radovi na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Ivana Batelića u Raši, Istarska županija, osnivač ustanove, idućeg tjedna održat će završnu k

By: Vijesti | 17 Jul 2019 u 13:16
Sanirana Ulica Matije Grpca
Vijesti

Sanirana Ulica Matije Grpca

Gotovi su radovi na sanaciji Ulice Matije Grpca na Streljani. Ulica neposredno kraj dječjeg vrtića „Gloria“ zahtijevala je sanaciju te je maknut postojeći sloj asfalta, napravljena tamp

By: Vijesti | 17 Jul 2019 u 13:13
Valamar isplaćuje posebnu nagradu zaposlenicima  za uspješnu sezonu
Vijesti

Valamar isplaćuje posebnu nagradu zaposlenicima za uspješnu sezonu

Kako bi dodatno nagradila svoje zaposlenike Valamar Riviera će isplatiti posebnu nagradu za uspješno odrađeni prvi dio turističke sezone. Nagrada u neto iznosu od 500 kuna isplatit će se sv

By: Vijesti | 17 Jul 2019 u 13:10
Vijeće Kršana izglasalo Odluke o komunalnom redu,  držanju kućnih ljubimaca i  prekoračenju dozvoljene razine buke
Vijesti

Vijeće Kršana izglasalo Odluke o komunalnom redu, držanju kućnih ljubimaca i prekoračenju dozvoljene razine buke

Odluku o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke, za područje Općine Kršan, jednoglasno je izglasalo Općinsko vijeće, na 4.redovnoj sjednici, 16.srpnja, nakon

By: Vijesti | 17 Jul 2019 u 12:15
Dio Vineža, oko Doma Riko Milevoj, bez vode do 15:00 sati
Vijesti

Dio Vineža, oko Doma Riko Milevoj, bez vode do 15:00 sati

Obavještava se stanovništvo da će zbog kvara na  cjevovoda biti bez vode dio Vineža oko Doma Riko Milevoj .   DANA  17.07.2019.  od 9:30 do 15:00  SATI 

By: Vijesti | 17 Jul 2019 u 11:34
Policija upozorava na novu prijevaru, ne javljajte se na ove pozive
Vijesti

Policija upozorava na novu prijevaru, ne javljajte se na ove pozive

Zovu vas iz Irske, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Finske, Estonije pa i drugih europskih zemalja, a tamo nemate prijatelje ili rodbinu? Nemojte se javiti, a posebno nemojte od

By: Vijesti | 17 Jul 2019 u 09:29
Poziv na predstavljanje dva LAG natječaja
Vijesti

Poziv na predstavljanje dva LAG natječaja

LAG Istočna Istra objavio je dva LAG Natječaja za provedbu tipa operacije:1.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (sukladan TO 4.1.1. iz Prog

By: Vijesti | 17 Jul 2019 u 08:40
Ukupno vijesti 11740

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr