21May

Ima samo jedna mama

 „Mala djeca kruha jedu, velika djeca srce jedu“, ovu mudru izreku često je ponavljala moja baka. Ruku na srce i nisam baš razumio što time hoće reći. Tek kada postaneš roditelj, tek tada shvatiš značenje ovih mudrih riječi.

 

Svi mi na neki svoj  način odgajamo ili smo odgajali djecu. Netko je bio tolerantniji netko stroži, ali svi smo imali zajednički cilj, djecu izvesti na put. Na put poštenja, ljubavi i tolerancije. Odgoj je kao skuhati juhu. Ona može biti bistra, mutna, slabija, pikantnija, ali u konačnici sve se to zove juha.

 

Djeca prolaze kroz neki svoj svijet. Njihov je zadatak zagorčati što više život svojim roditeljima. To im je u genima već od trenutka začeća u majčinom trbuhu.

 

Odmah na početku odluče majkama pokazati „tko je glavni“. Kod majki , samim začećem počinju stvarati mučnine, povraćanja, želju za nekontroliranom konzumacijom namirnica koje u „normalnim“ situacijama ne konzumiraju. Kod majki stvaraju nemir i nervozu i tako ih zajebavaju devet mjeseci. Gdje je tata u toj priči. Tata je najčešće u birtiji pošto ne može više slušati i podnositi majčinu nervozu i njeno prigovaranje. Majka se, u nemogućnost da bijes iskali na djetetu, iskali na tati. Naravno, tata je tih mjeseci lišen sexa, izuzev u dane kada donese platu. A otac (u koliko postoji), gdje je on?

 

Drugi žestoki napad bijesa nastaje činom samog poroda. U moje vrijeme tate  ( a i očevi ) nisu smjeli prisustvovati porodu. Tada su majke svoj bijes iskaljivale na doktorima, a onda se neki pametnjaković  doktorski sjetio da bi se mogao donijeti  Zakon da i tate ( a i očevi) mogu prisustvovati porodu. Tako da sada majke, držeći za ruku tate (očevi se rijetko pojavljuju), mogu bez problema spominjati mu užu i širu obitelj. Naravno, to im nitko ne uzima za zlo. Kažu da je čin poroda  „neprirodno stanje“. S tim novim Zakonom se otišlo toliko daleko da sada porodilja sama može birati tko će prisustvovati porodu, otac ili tata djeteta.

 

Izlaskom iz bolnice, taj mali neugledni stvor odmah zaokuplja pažnju šire i uže rodbine. Svi odmah procjenjuju na koga sliči. Ne daj bože da malo „vuče“ na susjeda ili poštara, e tu već nastaju veći problemi. U tim trenucima obično je tata zadužen da svi imaju dovoljno ića i pića, nitko njega ništa ne pita, a otac, ako otac i nije tata on je u pozadini i promatra što se zbiva. On je za sada lišen financijskih troškova. U takvim situacijama očevi najčešće puštaju bradu i brkove da ih babe alapače ne bi povezale s djetetom. Oni su u sjeni, ali tu su negdje zlu ne trebalo.

 

Prvih mjesec dana života djeteta u kući je kaos. Pojavljuju se tetke strine, babe, ujne i sve imaju neki savjet. Kako premotavati dijete, kako ga hraniti, dojiti, kupati. Svi znaju sve. Naravno tu tata redovno trpi. Dijete se budi  po noći nekoliko puta, ali zato kada tate nema ono spava, po danu spava, noću luduje. Mama je ne ispavana i nervozna. Kada se derle noću probudi gladan i usran, mama drma tatu da ju zamijeni. Pa što bi tata trebao raditi. Donijeti dreštavca do mamine sise, sve mu namjestiti alla carte. Maltretiranje tate ne prestaje.

 

Nema sexa al ga zato svi jebu. Kupi Humanu ovu, pa derle neće da jede pa idi po drugu. Ispumpavaj mami sisu da se ne upali. Naravno kada bi tata malo sisao nema šanse. Kažu otimaš djetetu iz usta.

 

I onda nakon mjesec dana mama nekako i pristane na sex. Obećala  ga još za doručkom. Tata svaki čas pogledava na sat. Vrijeme stoji, kada će večer. Naravno cijelog dana mora biti dobar i poslušan. Radi i visinske i bazične pripreme. Konačno pada noć. Sve je spremno za ludi sex. I bilo bi da nema derleta. Taman kada je tata htio obradovati mamu, u istoj se sekundi On javlja. Počinje se derinjati kao da je smak svijeta. Ne pomaže ni mamina sisa, neeee, gospodin bi  Humanu, ali ne tri, već pet koje naravno nema kod kuće. Onda glumi grčeve u stomaku, natjerava temperaturu. Konačno pred jutro zaspi, mama je umorna i ne raspoložena, a tata od muke mazne dvije tri rakijice i gleda ga i pita se „zašto me dijete mrziš“?

 

I tako ta tortura traje do vrtičkih dana. Tata tu i tamo uleti kod mame u pauzi kada derletu popusti pažnja.

 

Dijete kreće u vrtić. Već prvih dana tamo nauči sve prostote koje nije uspio naučiti. Kući donosi uši i razne životinjice po sebi. Vječito je pod antibioticima i temperaturom. Sva sreća, kako ono odrasta smanjuje se količina dolazaka baka i tetaka. One su našle novu žrtvu. Neka nova mama je rodila pa sada tamo imaju posla. Očevi se i dalje uspješno skrivaju.

 

Prvi dani škole. čim nauče prva slova počinju pametkovati. Cijelo vrijeme osmo godišnjeg školovanja muzu roditelje da im kupuju skupe nepotrebne stvari. Tate se odupiru, mame podržavaju. Očeva i dalje nigdje nema. Roditelji dobivaju razno-razne nadimke: fosili, kante, matorci, starci, dileje. Više tate no mame.

 

Srednja škola. E tu se već gubi kontrola. Postaju drski, bezobrazni. Imaju odgovore na sve primjedbe. Počinju se sramiti roditelja. Tuđi su bolji. Više kupuju svojoj djeci. Kući dolaze u ranim jutarnjim satima. Ujutro se u kući osjeća čudan miris. Mama tvrdi da je to normalan miris tinjeđera. Tata se sjeća da je i on tako mirisao kada bi se oblokao u nekoj birtiji. Mama i tata se sukobljavaju sve češće. Mama štiti svoje piliće. Tata želi uvesti disciplinu, to mu uspjeva  samo onih dana kada donese platu. Troškovi su sve veći. U kući svi imaju mobitele. Tata plaća račune. Sve teže se živi. Počinju prigovaranja da je tata nesposoban, malo zarađuje, a ni fakultet nije završio. Da je školovaniji više bi zarađivao. Nitko ne pita zašto tata nije završio fakultet. Tko bi onda kupovao Humane, anatomska kolica, zvečke i razne pizdarije. Tata se proglašava luzerom. Počinju se držati dijete. Kupuje se dodatci prehrani, jede se zdrava hrana. Samo tata mlati po slanini. Ne sjeća se više kakvog ukusa imaju one fine stvari.

 

Konačno došlo je vrijeme da se pođe na fakultet. Dijete odlazi od kuće. U kući konačno mir. Mama je jako zabrinuta, imali li dijete što za jesti. Kakva je gazdarica. Naravno, dijete je samo našlo stan sa još nekoliko prijatelja, u centru. Mama to podržava, pa ne može se dijete maltretirati po tramvaju i autobusu. Stan je skup ali tata to može platiti. Račun za mobitel raste. Dijete svaki čas zivka mamu. Kako se pere, ovo, pa ono. Kako se što pegla, kuha. Sve je to mama zaboravila naučiti dijete. Dopisnu školu i dalje plaća tata. Nakon druge godine dijete obavještava roditelje da mijenja stan. Ne može više učiti uz cimere, nema koncentracije. Mama podržava tu odluku. Naravo taj novi stan je znatno skuplji. Tata plaća. On to može. Sada radi dva posla.

 

Kada god dijete dođe kući za vikend mama nakuha sarmi i filovanih paprika kao za vojsku spasa. Naravo, dijete to ne želi nositi sa sobom, kaže da ga je sramčina, a i u velikom gradu nije problem naručiti hranu s dostavom. Skuhanu sarmu i papriku tata mlati cijeli tjedan, mama od toga ima žgaravicu, kao tata nema, ali tko njega pita.

 

Dijete javlja da se zaljubilo i da od nedavno žive zajedno. Troškovi u stanu su se udvostručili. Tata traži i treći posao. Mama je sretna. Počinje šivati robicu za prinovu čim dijete završi fakultet i već pravi planove da tata kupi novi malo veći auto za dijete. Ovaj vozi već par godina. Mama sve češće započinje temu o tome kako treba razmišljati da se digne neki kredit za stan, pa ne može dijete vječito biti podstanar. Tata radi treći posao. Sve manje spava.

 

Gotov je i fakultet. Nakon šest godina i dijete je konačno diplomiralo. I dalje živi u vezi. Svadbu nitko ne spominje, pa to nije u trendu. Ne nalazi posao, a i onaj koji mu se nudi je deplase. Ne sviđa mu se niti onaj posao za koji je tukao šest godina fakulteta, želi nešto drugo, nove izazove. Tata puca po šavovima. Kriza je. Posla sve manje. Rate kredita sve veće.

 

Ljubav puca. Dijete je odlučilo vratiti se kući. Mama to odobrava. Pa naše je kaže. Tata se baš i ne pita. Dijete dolazi kući. Trideseta mu je na vratu. U kući se ponaša kao podstanar, samo s razlikom da ništa ne plaća. Mama to podržava. Pa dijete si je stvorilo dugove. Mora mu se pomoći. Zavladalo je pravilo, što je tatino to je i naše, a njihovo je samo njihovo. Tata puca po svim šavovima. Odrekao se svega u životu. čim progovori svi ga ispravljaju, u zraku visi ono: „da si završio fakultet znao bi se ispravno izražavati pa te ne bi morali ispravljati“.

 

čim bi se tata pobunio mama bi ga odmah presjekla. – „ Ja sam ga rodila, ja sam trpila trudnoću i porođajne muke a ne ti“. Slušajući te riječi i tati dođe da nešto kaže, ma što da kaže, on ima da ćuti. Tko njega što pita. On zna svoju zadaću, zadaća mu je da obitelj bude sretna, a sreću stvara blagostanje. Prema tome jedino mu ostaje da i dalje rinta.

 

Koliko se god tata trudio, za obitelj je to premalo, otac se (u koliko postoji) ne pojavljuje. Oni se obično pojave na svadbi djeteta.

 

Tata bi se rado mijenjao i za onih devet mjeseci i za onih pola sata jaukanja (kao tata ne zna kako je to, a što je kada njemu od muke popucaju hemoroidi pa se danima porađ). Koliko se god tata trudio, mama će uvijek biti na prvom mjestu jer IMA SAMO JEDNA MAMA.

(Bio je to osvrt jednog tate na nametnuto mu roditeljstvo, ničim izazvano)

 Kako bi stajale tangice baba Mandi?
Sabotaža

Kako bi stajale tangice baba Mandi?

Svaki lijepi proljetni dan iskoristim da sjednem na kavicu i pomalo škicajući procjenjujem koja je ženska obavila proljetne pripreme što podrazumijeva niz radnji. Moja slobodna procjen

By: Sabotaža | 12 May 2019 u 17:18
Tko je `ubio` 8.mart?
Sabotaža

Tko je `ubio` 8.mart?

Noćas sam se naprasno probudio u mrklom mraku. Prvo što mi je palo na pamet 'Jbt. vratio sam se u Jugu'. Neka hladnoća me probila. Znoj hladan kao zime moga djetinjstva. A tada me obuzeo osje

By: Sabotaža | 08 Mar 2019 u 13:19
SMRDI, SMRDI, UŽASNO SMRDI
Sabotaža

SMRDI, SMRDI, UŽASNO SMRDI

Moje godine i životno iskustvo mi daju za pravu da ponekad budem paranoičan. Što sam stariji, ta paranoja je izraženija. I gle vraga. Obično sam u pravu (iako ne nužno).O spin doktorima i

By: Sabotaža | 03 Mar 2019 u 10:39
Kruha samo onima koji su uz cara
Sabotaža

Kruha samo onima koji su uz cara

Car, kralj, predsjednik, načelnik, gradonačelnik, poglavar, predsjednik mjesne zajednice, žena. Sve vam je to isti klinac. Svaki od njih je 'gazda u svom dvorištu' ili bolje rečeno, 'pjetao

By: Sabotaža | 17 Feb 2019 u 07:39
Zbog Valentinova sam postao komunista
Sabotaža

Zbog Valentinova sam postao komunista

Ovo Valentinovo kod mene uvijek izaziva presing. Ma dobro, baš i ne neki presing od kojeg neću preživjeti, ali ono, onako, malo. Da mi je samo znati koji je papak izmislio Valentinovo, kažu

By: Sabotaža | 14 Feb 2019 u 07:59
Na stazi fis, doživo sam bis
Sabotaža

Na stazi fis, doživo sam bis

Sjećam se, bio je ponedjeljak, mjesec prosinac '92 godine. Kako pamtim te datume? Sve događaje koji su promijenili moj život pamtim, iako mi onaj Švabo Alzheimer pokušava zamutiti pam

By: Sabotaža | 06 Jan 2019 u 14:55
Sretan vam Božić dragi ljudi
Sabotaža

Sretan vam Božić dragi ljudi

Božićni praznici oduvijek su bili dani okupljanja obitelji,kićenje jelke salon bombonima, razmjenjivanja poklona, bogate trpeze. Kolači, pečenke, raznorazna fina pića na stolu i nekako tih dana

By: Sabotaža | 30 Dec 2018 u 09:06
 Ljubi vas majka, vratite se vazelinu
Sabotaža

Ljubi vas majka, vratite se vazelinu

Već godinama ciljano ne gledam informativne emisije na tv-u, izuzev ako ova moja prešteka da vidi kakva će biti vremenska prognoza (kao da joj život ovisi o tome). Večeras, kao za v

By: Sabotaža | 16 Dec 2018 u 07:55
Ljubav se na svim jezicima kaže ljubav
Sabotaža

Ljubav se na svim jezicima kaže ljubav

-„Ti i ja, uvijek ćemo biti jedno, jedan dah, jedan otkucaj srca, jedna duša. Znaš, jednom kada se ovaj rat  završi otići ćemo negdje daleko, a ja ću ti roditi sina

By: Sabotaža | 24 Nov 2018 u 08:00
Ukupno vijesti 257

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr