11Dec

Raški vijećnici zadovoljni radom načelnice a nezadovoljni radom labinskog MUP-a

„Rijetko se koja općina može pohvaliti ostvarenjem planiranog proračuna poput naše“ rekla je na posljednjoj sjednici općinskog vijeća, načelnica Glorija Paliska Bolterstein, pri iznošenju izvješća o svom radu i izvršenju proračuna, u prvih šest mjeseci tekuće godine.

Iz izvješća je vidljivo kako je zadržan realan Proračun koji čuva socijalnu sigurnost žitelja Općine Raša, kao i kontinuitet projekata važnih za razvoj općine.

 

Glorija Paliska Bolterstein

 

Proračunom za 2015. planirani su prihodi i primici te rashodi i izdaci u ukupnom iznosu od  14,8 milijuna, da bi se prvim rebalansom učinjenim u travnju mjesecu, povisili na 15, 1 milijuna kuna. Ukupni prihodi i primici u ovom izvještajnom razdoblju ostvareni su u iznosu od 6,7 milijuna ili 44,30 posto planiranog. Rashodi i izdaci u istom razdoblju izvršeni su u iznosu od 7,2 milijuna kuna ili 42,5 posto od planiranog. „Rezultat poslovanja Općine Raša za prvih šest mjeseci je, ostvareni višak prihoda u visini od 1,4 milijuna kuna, koji nam je raspoloživ za slijedeće razdoblje“ rekla je vijećnicima Paliska Bolterstein.

Iz izvješća je također vidljivo da je zadnjeg dana mjeseca lipnja Općina Raša na stanju žiro računa i stanju blagajne, imala  2.5 milijuna kuna i nula kuna zaduženja.

 

 

„Kad govorim o ostvarenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine,  naglašavam da ostvareni rezultati govore o vrlo odgovornoj i kontinuiranoj politici upravljanja sredstvima Proračuna. S jedne strane radi se o realnom planiranju na prihodovnoj strani, a s druge, rashodovne, o odgovornom i realnom pristupu raspoređivanja i potrošnje sredstava“ istaknula je načelnica, te su vijećnici jednoglasno prihvatili njeno izvješće.

 

U svom izvješću o radu Paliska Bolterstein je vijećnicima prezentirala kako se između ostalog učinjenog, uz njihovu pomoć i suradnju, kao i svih općinskih službi, a bilo je toga puno, nastavlja s aktivnostima izrade Prvih Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Raša, sukladno odluci Općinskog vijeća.

 

Nastavljaju se započete aktivnosti izrade urbanističkih planova naselja Koromačno i naselja Sv. Marina. Nakon uvođenja novog prometnog režima u naselju Raša, nastavljaju se aktivnosti i izrada prometnog rješenja za ostala naselja, odnosno za priobalje i za unutrašnji dio Općine. Elaborat o prometnim rješenjima regulacije prometa krajem ožujka je predan Policijskoj postaji Labin te županijskoj upravi za ceste radi izdavanja potrebnih suglasnosti.

 

Danijel Fonović (lijevo)

 

Što se prometovanja u Raši tiče, općinska je načelnica izrazila svoje negodovanje, učestalim prekršajima nesavjesnih vozača. „Bez obzira na redovite pozive labinskom MUP-u, da nam pomognu pri poštivanju prometnih propisa, to je s njihove strane nedostalo. Što je razlog ne znam, ali ćemo upravo zbog toga našeg komunalnog redara educirati i osposobiti da može obavljati i funkciju prometnog redara.“ Rekla je Paliska Bolterstein. Na labinsku policiju primjedbe su imali i vijećnici Šućuralija Bašić, i Danijel Fonović, koji također nisu zadovoljni njihovim (ne)prisustvom u Raši, a Fonović je imao i primjedbe njihovog zapostavljanja prometnog kaosa, koji je vidljiv za ljetnih mjeseci svakodnevno u Koromačnu.

„Djeluje mi nestvarno da se labinski MUP, nije očitovao ni nakon pet mjeseci, nakon poslanog im dopisa,o prometnom rješenju u Koromačnu“rekao je Fonović.

 

Na sjednici su jednoglasno prihvaćeni i prijedlozi drugih Izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine za 2015.godinu, prve Izmjena Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi te prijedlog drugih Izmjena i dopuna Proračuna Općine za tekuću godinu.

 

Adriano ŠćULAC

Demetlika o Prijedlogu zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu
Vijesti

Demetlika o Prijedlogu zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu

Na sjednici saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, raspravljalo se o Prijedlogu zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu (tzv. turističko zemljišta).&n

By: Vijesti | 11 Dec 2019 u 15:44
U petak otvorenje posljednje tripartitne izložbe mladih autora u DKC Lamparna
Vijesti

U petak otvorenje posljednje tripartitne izložbe mladih autora u DKC Lamparna

U petak, 13. prosinca, otvara se posljednja tripartitna izložba u Lamparni u ovoj godini, u sklopu dva participativna kulturna programa projekta DKC LAMPARNA, kog&n

By: Vijesti | 11 Dec 2019 u 15:34
Grad Labin organizirao prijem za gospodarstvenike s područja Labinštine
Vijesti

Grad Labin organizirao prijem za gospodarstvenike s područja Labinštine

Prijem za gospodarstvenike s područja Labinštine održan je danas u Polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice, u organizaciji Grada Labina. Prilika je to bila za druženje gradonačelnika i pr

By: Vijesti | 11 Dec 2019 u 13:00
Flego o arbitraži: Za neutvrđenu granicu milijun eura kazni našim ribarima apsurd je kojem se mora stati na kraj!
Vijesti

Flego o arbitraži: Za neutvrđenu granicu milijun eura kazni našim ribarima apsurd je kojem se mora stati na kraj!

„Da Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu međunarodnog karaktera između Hrvatske i Slovenije, današnja je odluka neovisnog odvjetnika Suda

By: Vijesti | 11 Dec 2019 u 12:33
Autoškola pri Pučkom otvorenom učilištu prodaje motocikl
Vijesti

Autoškola pri Pučkom otvorenom učilištu prodaje motocikl

Temeljem članaka 14. - 16. Pravilnika o proračunskom računovodstvu i računskom planu i čl. 47. Statuta Pučkog otvorenog učilišta Labin, ravnateljica Daniela Mohorović,prof., donosi: JA

By: Vijesti | 11 Dec 2019 u 10:59
Danas počinje prodaja karata za koncert Opće Opasnosti u Labinu
Vijesti

Danas počinje prodaja karata za koncert Opće Opasnosti u Labinu

Labinski DKC Lamparna ugostit će u subotu 11. siječnja jedan od najpopularnijih domaćih rock sastava - Opću Opasnost. Bend koji je ove godine među najtraženijim live izvođačima, a album &bdquo

By: Vijesti | 11 Dec 2019 u 08:11
Labinski srednjoškolac Martin Šverko osvojio 1. mjesto na online natjecanju Dabar
Vijesti

Labinski srednjoškolac Martin Šverko osvojio 1. mjesto na online natjecanju Dabar

Natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja se ove godine održalo u Hrvatskoj u tjednu od 11.11. do 15.11. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaD

By: Vijesti | 11 Dec 2019 u 08:02
Sutra`Božićna bajka u Parku prirode Učka`
Vijesti

Sutra`Božićna bajka u Parku prirode Učka`

Tradicionalno zimsko događanje za djecu „Božićna bajka u Parku prirode Učka“ održat će se od 12. do 15. prosinca na prijevoju Poklon u organizaciji Javne ustanove Park prirode Učka.

By: Vijesti | 11 Dec 2019 u 07:58
Djed Božićnjak donio poklone najmlađima
Vijesti

Djed Božićnjak donio poklone najmlađima

Danas je Djed Božićnjak razveselio naše najmlađe sugrađane. Naime, posjetio je centralni Dječji vrtić Pjerina Verbanac i jaslice te Centar Liče Faraguna i Dječji vrtić Gloria

By: Vijesti | 10 Dec 2019 u 16:08
Ukupno vijesti 12988

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr