23Jul

Bez straha od javnosti

Kao da se vozimo u brzom vlaku, slike pejzaža izmjenjuju se, a mi ne možemo pogled zadržati dovoljno dugo na istom mjestu da upijemo ljepotu krajolika. Gotovo istom brzinom događaju se promjene oko nas, a tek je počelo navikavanje na sve što nam stiže. Igra izdržljivosti drugačija je od teškog rada, koji je decenijama značio ključ uspjeha.

 

Ono što je radila većina u tvornicama i poduzećima  sa tisućama zaposlenih, bili su teži fizički  poslovi, nego psihički. Koristio se mali broj tehnoloških inovacija, i puno ljudi, formula uspjeha. Otud „ naradio se kao konj“, razumljiva slika,  jer konj je mjera za snagu. I automobilima koji su ga gurnuli u stranu, snaga je mjerena brojem konja. U primjenu su uvedeni kilovati, ali je konjska snaga do danas ostala odjekivati iza četiri „nabrijana“ kotača.

To je s konjima. A što je s ljudima?

 

Tehnologija buja svakim danom, i na svakom koraku iznenađeno se ubacuje na mjesto čovjeka. Nova ekonomija drugačija je, nudi velike mogućnosti, stvara  nova tržišta, i velike, prekooceanske poslove. A ljudi ne rade fizički teško, već psihički. I zato je najbolje da to što rade neizmjerno i vole, jer su tada sretni. Oni ne robuju radnom vremenu, ni uredima. Ne samo što su bez kravate i odijela, ako im je tako draže, nego su i bez službenog ureda i radnog mjesta, rade tamo gdje se zateknu, povremeno ili svih 24 sata, jer posao nose u glavi.

 

Takav je povezani svijet  bez granica, dok jedna strana spava, druga je budna i radi. Globalizacija, koju je omogućio internet. I kupcima je omogućio nevjerojatan broj mjesta na kojima mogu potrošiti svoj novac, a dao im je i mnoge alate, samo desetljeće ranije nezamislive, koje mogu upotrijebiti i proširiti poruke oduševljenja ili ne daj bože, razočaranja.

 

Mali je čovjek postao moćan, a da ni sam toga nije svjestan. Klijent, glasač, kupac, pacijent, potrošač, ma kako ga zvali nosi u sebi nemjerljivu vrijednost za novo društvo, globalno, jer njemu se obraćaju svi,  kako bi imao nevjerojatni broj mjesta gdje za sebe može naći zadovoljstvo. I nikome više nije svejedno, što su u pitanju male stvari, za male, anonimne  ljude, kad su baš oni tajna velikih uspjeha.  Pitate se kako?

 

Ono što se činilo jednostavnim, imati posao i raditi za plaću, točnu kao dani u mjesecu, otišlo  je u povijest. Umirovljenje više nije i dugo čekana sloboda. Došla je puno prije, a s njom i odgovornost za vlastitu sreću.

 

Vrijednost zadovoljnog klijenta, koji može ostati anoniman, glasača i potrošača ne može se odglumiti ukoliko zadovoljstvo stvarno ne postoji. Odnos je obostran a sreća podijeljena. Ali se ne kupuje, već se stvara dobrim namjerama, koje se osjećaju i vide. Dobre namjere stvaraju privlačne i sretne ljude koji se ne skrivaju. Dapače, rado će govoriti o svojoj sreći i žele usrećiti druge. To i rade, imaju podršku društvenih medija, Facebooka, Twittera, (i dr)  i glasno govore o svojoj sreći, jer im je to sada moguće.

 

Da su ostali samo tradicionalni mediji (radio, teve) koji su se ogradili svim vrstama prepreka, od nepoželjnih, podučavali bi i dalje o „dobrim i lošim dečkima“.  

A što je s vrijednostima? I one su drugačije!

 

Važno je stvoriti prave vrijednosti, unutar lokalne zajednice, obitelji, političke stranke,  nacije, države, kompanije, jer kad se aktivnost utemelji na zdravim odnosima mala je vjerojatnost, da ih javnost neće shvatiti. pa nema straha od javnosti ni pogrešnih poruka, koje mogu izaći van. Bilo o kome da je riječ, partneru, biračima, suradnicima, potrošačima, oni ne smiju ostati nezadovoljni, uzrok nezadovoljstva treba saznati i otkloniti ga. Ne treba se bojati ni razgovora ni javnosti, jer ako se sve radi kako treba, ne treba strahovati što bi moglo izaći na vidjelo. Nek izađe sve  i čim prije, prije će biti riješeno, a strane zadovoljene.  

 

Strah od javnosti mogao je biti opravdanje u ranijem razdoblju, kad su stanje svijesti kontrolirali isključivo tradicionalni mediji i samo jedna partija. Prisutnost društvenih medija, uznemirila je tradiciju po svim pitanjima, (i tradicionaliste koji se ne bi mijenjali), naročito po greškama, pa se nitko ne treba nadati kako će sve ostati zataškano. Jer neće, a cijena koja se plaća za blamažu barem je dvostruko skuplja.

Udahnite duboko
Katarina šoštarić Perković

Udahnite duboko

Život koji je postao sve više turbulentan, ne volim strane riječi, ali puno se stranoga k nama uvuklo, pa kao klin-klinom, i strano stranim se određuje. Udahnite duboko i obratite pažnju na

By: Katarina šoštarić Perković | 16 Jul 2019 u 07:29
Ne uzimajmo stvari zdravo za gotovo
Katarina šoštarić Perković

Ne uzimajmo stvari zdravo za gotovo

Pred lokalnom zajednicom veliki su izazovi, kvaliteta  političkog smjera najbolje se ocjenjuje po uređenosti života koji obuhvaća sve segmente društva. Što podrazumijeva da i za

By: Katarina šoštarić Perković | 02 Jul 2019 u 07:23
Nove privilegije
Katarina šoštarić Perković

Nove privilegije

U situaciji kad se poslovi i radnici traže unutar zemalja članica EU, lako se može dogoditi čak i vama, da baš onu vrstu radnika koju trebate za svoje poslovanje, ne nađete u neposrednoj b

By: Katarina šoštarić Perković | 18 Jun 2019 u 07:30
Pa nemam ja nikakav cilj, a zašto bih ga morao imati?
Katarina šoštarić Perković

Pa nemam ja nikakav cilj, a zašto bih ga morao imati?

Dobre poduzetničke klime nema bez razvijene komunalne infrastrukture, a da bi lokalna zajednica bila privlačna poduzetnicima, najprije mora osigurati dobre uvjete za poduzetnički entuzijazam. Cijen

By: Katarina šoštarić Perković | 11 Jun 2019 u 07:12
Velika prekretnica
Katarina šoštarić Perković

Velika prekretnica

Je li se jučer dogodila prekretnica u Općini Raša, koja ima svoju priču, kao da je veliki Grad. Bogat i slavan. A dobro znamo da nije ni Grad, a do slave tek treba dosegnuti. S pričom ipak

By: Katarina šoštarić Perković | 04 Jun 2019 u 07:23
Novinar prvi, novinar drugi
Katarina šoštarić Perković

Novinar prvi, novinar drugi

Zajedno smo jači, samo ako smo iskreni u djelatnostima i s ljudima, gdje je osnovno mjerilo vrijednosti riječ. Izrečena ili napisana.  Ne prakticiramo u našim sastajanjima utorkom, navo

By: Katarina šoštarić Perković | 28 May 2019 u 07:36
Sloboda jedne srijede
Katarina šoštarić Perković

Sloboda jedne srijede

I sunce je bilo na strani slobode, a toga dana bila je samo srijeda. Dan u sredini tjedna, ali dan slobode. Kad se nije radilo, već slavilo davne zasluge, stečene radom. Bio je međunarodni praznik

By: Katarina šoštarić Perković | 07 May 2019 u 07:16
Pogled na život
Katarina šoštarić Perković

Pogled na život

U turističkoj zemlji, kakva je Hrvatska,  a Istra k tome još prednjači, kao najosvještenija regija,  svake se godine upoznaju narodi i običaji, koje turisti donose sa sobom.

By: Katarina šoštarić Perković | 30 Apr 2019 u 07:03
I zemlja se čuva kako bi potrajala
Katarina šoštarić Perković

I zemlja se čuva kako bi potrajala

Novi kružni na ulazu u Rabac, uvelike je olakšao prometovanje u svim smjerovima. Na ovoj dionici od Labina predstoji još dosta posla, naime  zbog prekobrojnih vozila, a poglavito t

By: Katarina šoštarić Perković | 23 Apr 2019 u 07:24
Ukupno vijesti 287

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr