29Jan

NK Rudar svečano i dostojanstveno obilježio 70-tu obljetnicu djelovanja

U prepunoj dvorani  Kina Labin, danas je održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 70-te obljetnice utemeljenja najmasovnijeg sportskog kolektiva na Labinštini, NK Rudar. U prisustvu Zorislava Srebrića i Stjepana Merkeša ispred Hrvatskog nogometnog saveza, Srećka Juričića, sportskog direktora NK Rijeka, visokih županijskih nogometnih dužnosnika, predstavnika sponzora, lokalne vlasti, bivših i sadašnjih nogometaša i sportskih djelatnika, te ostalih sportaša i građana, voditeljica manifestacije, Silvija Rejec Martinčić, upoznala je prisutne s bogatom prošlošću tog sportskog kolektiva.

 

Nagrađeni za životno djelo - Vlado Bembić, Mario Poldrugovac i Anton Toni Gregorić

 

Sve je počelo 1945. godine, neposredno po okončanju drugog svjetskog rata, kad je na inicijativu Oblasnog komiteta jugoslavenske Komunističke partije, u malom rudarskom mjestu kod Labina, Raši, sa zadatkom okupljanja mladih koji bi u mjestima Labinštine i širom Istre propagirali sport i fizičku kulturu, osnovan NK Rudar. odmah po utemeljenju, osvojivši dva prvenstva Julijske krajine, Rudar je, ostvario dva vrijedna sportska dosega i pokazao da ovo podneblje ima velikih sportskih i nogometnih potencijala. U to vrijeme s lakoćom su se naprosto poigravali sa svojim sportskim suparnicima, pa su se već 1946. godine našli u prilici da ostvare povijesni rezultat, plasman u Prvu saveznu ligu bivše Jugoslavije. Na žalost u kvalifikacijama sa pulskim Radnikom i riječkim Kvarnerom, najbolji su bili Riječani.

 

Predsjednik Remzo Zalihić prima nagradu Hrvatskog nogometnog saveza

 

Nogometne utakmice u to vrijeme rijetko su se propuštale, i bile su prave male svečanosti, na kojima je u pravilu nazočilo preko 2.000 gledatelja, nešto što je iz današnje perspektive gotovo nezamislivo. Posebno dojmljivo bilo je slavlje nakon osvajanja druge titule prvaka Julijske krajine. Raški trg bio je premali da primi sve koji su željeli pozdraviti svoje junake: Blažinu, Privrata, Vlačića, Giambastiania, Ružića, Cvainera, želea, Persia, Faragunu, te Antona i Ivana Privrata.

 

 Dvije legende kluba, Toni Gregorić i Bepi Jakov Modrušan

 

Nakon tog povijesnog uspjeha dogodio se i prvi prijelaz jednog nogometaša Rudara, Tonia Privrata,  u redove riječkog prvoligaša. On je u dresu Kvarnera samo godinu dana tresao mreže jer se već 1948. vratio u svoj matični klub, ali će ostati zapisan kao prvi u plejadi labinskih nogometaša koji su u narednih 60-ak godina ostaviti duboke korijene u povijesti prvoligaša s Kantride.

 

Mladi plesači RKUD-a Rudar iz Raše

 

Iz tog perioda vrijedi izdvojiti sezonu 75/76. Najprije je 1975. godine, na tadašnji Dan mladosti, u povodu 30-e obljetnice utemeljenja kluba, otvoren novo obnovljeni gradski stadion, a Rudar je, nakon 25 godina, ponovno ostvario plasman u Hrvatsku nogometnu ligu.

 

U sezoni 87/88, nakon dva poraza od varaždinskog Varteksa,  Rudar propušta priliku ostvariti plasman u Drugu jedinstvenu hrvatsku ligu, pa je na novi natjecateljski pomak trebalo čekati do osamostaljenje Hrvatske kad klub, po zatvaranjem labinske jame Istarskih ugljenokopa, ostaje bez najvećeg sponzora, no unatoč toga četiri sezone nastupa pod imenom NK Labin u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi u skupini Jug.

 

Sportski direktor HNK Rijeka Srećko Juričić, zahvaljuje u ime nagrađenih

 

Poslije toga, sve do današnjih dana, klub s promjenjivim uspjehom igra u Trećoj i četvrtoj hrvatskoj nogometnoj ligi, današnjoj Međužupanijskoj ligi Nogometnog središta Rijeka. U tri navrata Rudar je igrao u 1.kolu Kupa Hrvatske, a 2009. godine, nakon pobjede nad tadašnjim prvoligašem Cibaliom iz Vinkovaca, sa 5:2, po prvi put je ostvaren i plasman u osminu-finala Kupa Hrvatske.

 

 Prepuna Kino dvorana

 

NK Rudar ima bogatu i dugu povijest kao suorganizator zajedno s NK Rijeka u jednom od najprestižnijih omladinskih turnira „Kvarnerska Rivijera“. Prvi gosti na turniru bili su bečka Austria, splitski Hajduk i danski Esbjerg. Već naredne godine Labinjani rade pravo malo sportsko čudo, osvajaju prvo mjesto u skupini u kojoj su, uz njih, igrali: njemački Eintracht, zagrebački dinamo i žilina iz čehoslovačke, te po prvi put ulaze u riječku završnicu gdje osvajaju četvrto mjesto.

 

Nastup pjevačkog zbora Zajednice Talijana Labin, Gioia Filigrana, pod ravanteljstvom Sabrine Stemberga Vidak

 

Najveći uspjeh juniori Rudara ostvarili su 1963. godine kad su, nakon početnog poraza u svojoj skupini, od mađarskog Vašaša, pobijedili austrijsku Admiru i mostarski Velež s kojim su na kraju imali isti broj bodova, pa se idućeg jutra o putniku u riječku završnicu odlučivalo izvođenjem penala. Labinjani su bili uspješniji, pa ih je čekao ogled protiv organizatora, Rijeke koji je odlučio Elio Mohorović i odveo momčad u finale, s tad velikom Duklom iz Praga. Za novo iznenađenje ipak nije bilo snage, česi su zasluženo pobijedili ali ovo drugo mjesto je uspjeh koji nije  dosegnula niti jedna kasnija generacija. Nekoliko njih igralo je u polu-finalu, a generacije 95., 2005. i 2008. uspjele su stići do trećeg mjesta.

Svim ovim uspjesima, značajan doprinos dale su i mnoge društveno-sportske organizacije i veliki broj sponzora. U znak zahvalnosti NK Rudar je najzaslužnijim podjelio prigodna priznanja.

 

Visoki gosti, Zorislav Srebrić i Srećko Juričić

 

Zahvalnice su dobili, Istarske ceste – Pula, Rudan žminj, Croatia osiguranje Zagreb ,Sportska zajednica Grada Labina, Savez sportova Istarske županije „Jedinstvo Omladinac“ , Istratehna Labin, Cesta Pula, Obrt Duma Pizzeria Napoli, Privredna banka Zagreb, Turistička zajednica Grada Labina,TE Plomin Plomin, ITV Murexin Raša, Hrvatski nogometni savez Zagreb. Maslinica Rabac , De Conte Labin, Valamar Riviera Poreč,Vodovod Labin, Komunalno poduzeće „1 maj“ Labin, Maling Labin, HEP Zagreb, Grad Labin te HNK Rijeka

 

Izvršni odbor NK Rudar ove je godine ustanovio godišnju nagradu za životno djelo, koja će se, kao što joj samo ime govori, svake godine dodjeljivati trojici zaslužnih pojedinaca za doprinos u radu kluba. Nagrade su se dodijelile u tri kategorije,član uprave ili trener, Vanjski suradnik, te Nogometaš.

 

Lokalni gosti i uzvanici

 

Ovogodišnji dobitnici nagrada su „članovi upravi i treneri“, Anton Toni Gregorić. U kategoriji vanjski suradnici nagradu za životno djelo ove je godine zaslužio bivši nogometaš i dugogodišnji direktor Elektroistre – pogon Labin, Mario Poldrugovac, a nagradu za životno djelo, onu u kategoriji „nogometaš“, dobio je čovjek koji je najduže igrao za seniorsku momčad, skupivšii i najviše nastupa, Vlado Bembić.

 

Goste i uzvanike, pozdravio je i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika

 

Na manifestaciji koja je bila perfektno organizirana, prisutnima su se svojim kratkim govorima obratili, gradonačelnik Tulio Demetlika, ispred županije Patricija Smoljan, te sadašnji predsjednik kluba Remzo Zalihić, koji je primao nagrade i čestitke klubu, od raznih sportskih udruga i saveza.  U zabavno kuturnom djelu programa nastupili su pjevački zborovi Zajednice Talijana Labin, Gioia Filigrana` i Minicantanti, djevojački zbor „XL“, pjevači i plesači RKUD-a Rudar iz Raše, plesna skupina Plesni Studio Cool Step, te labinska umjetnica Roberta Razzi.

Održana osnivačka skupština udruge `Krilo Labina`, Vesna Ferluga Antić predsjednica
Vijesti

Održana osnivačka skupština udruge `Krilo Labina`, Vesna Ferluga Antić predsjednica

U učionici Crvenog križa Labin, danas u poslijepodnevnim satima, održana je osnivačka skupština Udruge u osnivanju „Krilo Labina“. Ideju o osnivanju udruge potaknule su članice

By: Vijesti | 28 Jan 2020 u 19:03
Postavljena nova rasvjeta na dva dječja igrališta
Vijesti

Postavljena nova rasvjeta na dva dječja igrališta

Dva dječja igrališta, popularna okupljališta roditelja s djecom ovih su dana dobili nove stupove javne rasvjete. Radi se o dječjim igralištima u ulici Zelenice gdje su postavlje

By: Vijesti | 28 Jan 2020 u 14:38
Rijeka - cjelodnevni program otvorenja Europske prijestolnice kulture 2020
Vijesti

Rijeka - cjelodnevni program otvorenja Europske prijestolnice kulture 2020

1. veljače 2020. Rijeka otvara godinu u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Bogat cjelodnevni (i cjelonoćni) program garancija je uživanja u kulturi, izvrsnog provoda i ludog produže

By: Vijesti | 28 Jan 2020 u 13:09
Započeli pripremni radovi na uređenju Krvove place
Vijesti

Započeli pripremni radovi na uređenju Krvove place

Jučer su stanovnici „Krvove place“ započeli sa uklanjanjem određenih privatnih predmeta i stvari na jednom njezinom dijelu, a Grad Labin je putem trgovačkog društva 1. MAJ d.o.o

By: Vijesti | 28 Jan 2020 u 12:15
Svi korisnici Erste banke do ljeta moraju promijeniti kartice
Vijesti

Svi korisnici Erste banke do ljeta moraju promijeniti kartice

Erste banka donijela je odluku o proširenju poslovne suradnje s tvrtkom Visa Europe te migraciji kompletnog portfelja debitnih kartica vezanih uz tekuće i poslovne račune, na proizvode te tvr

By: Vijesti | 28 Jan 2020 u 10:17
U sklopu Noći muzeja otvaranje Informacijsko-interpretacijske sobe posvećene povijesti rudarenja
Vijesti

U sklopu Noći muzeja otvaranje Informacijsko-interpretacijske sobe posvećene povijesti rudarenja

U petak 31.siječnja 2020.godine Narodni muzej Labin uključuje se u manifestaciju Noć muzeja. Bogati program počinje u 20:30 sati. Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejski

By: Vijesti | 28 Jan 2020 u 09:24
Dobivenim sredstvima na natječaju, dvije novozaposlene osobe u udruzi Dodir nade
Vijesti

Dobivenim sredstvima na natječaju, dvije novozaposlene osobe u udruzi Dodir nade

U mjesecu ožujku prošle godine udruga `Dodir nade` prijavila je projekt pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Rezultati su okvirno trebali biti poznati u mjesec

By: Vijesti | 28 Jan 2020 u 09:04
Stanje brojila za vodu možete prijaviti sami, klikom miša iz vlastitog doma
Vijesti

Stanje brojila za vodu možete prijaviti sami, klikom miša iz vlastitog doma

Za vodu koju tijekom mjeseca potrošite nije potrebno čekati na djelatnika Vodovoda Labin da vam dođe očitati i zapisati stanje potrošnje s vašeg vodomjera. To možete učiniti

By: Vijesti | 28 Jan 2020 u 09:08
Danas parlaonica Gradskog vijeća mladih u Velikoj vijećnici Grada Labina
Vijesti

Danas parlaonica Gradskog vijeća mladih u Velikoj vijećnici Grada Labina

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti u organizaciji Labin Zdravog grada organizirale su se razne aktivnosti tijekom mjeseca studenog i prosinca. Jedna aktivnost planirana za siječanj je parlaonica

By: Vijesti | 28 Jan 2020 u 07:22
Ukupno vijesti 13365

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr