21Sep

NK Rudar svečano i dostojanstveno obilježio 70-tu obljetnicu djelovanja

U prepunoj dvorani  Kina Labin, danas je održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 70-te obljetnice utemeljenja najmasovnijeg sportskog kolektiva na Labinštini, NK Rudar. U prisustvu Zorislava Srebrića i Stjepana Merkeša ispred Hrvatskog nogometnog saveza, Srećka Juričića, sportskog direktora NK Rijeka, visokih županijskih nogometnih dužnosnika, predstavnika sponzora, lokalne vlasti, bivših i sadašnjih nogometaša i sportskih djelatnika, te ostalih sportaša i građana, voditeljica manifestacije, Silvija Rejec Martinčić, upoznala je prisutne s bogatom prošlošću tog sportskog kolektiva.

 

Nagrađeni za životno djelo - Vlado Bembić, Mario Poldrugovac i Anton Toni Gregorić

 

Sve je počelo 1945. godine, neposredno po okončanju drugog svjetskog rata, kad je na inicijativu Oblasnog komiteta jugoslavenske Komunističke partije, u malom rudarskom mjestu kod Labina, Raši, sa zadatkom okupljanja mladih koji bi u mjestima Labinštine i širom Istre propagirali sport i fizičku kulturu, osnovan NK Rudar. odmah po utemeljenju, osvojivši dva prvenstva Julijske krajine, Rudar je, ostvario dva vrijedna sportska dosega i pokazao da ovo podneblje ima velikih sportskih i nogometnih potencijala. U to vrijeme s lakoćom su se naprosto poigravali sa svojim sportskim suparnicima, pa su se već 1946. godine našli u prilici da ostvare povijesni rezultat, plasman u Prvu saveznu ligu bivše Jugoslavije. Na žalost u kvalifikacijama sa pulskim Radnikom i riječkim Kvarnerom, najbolji su bili Riječani.

 

Predsjednik Remzo Zalihić prima nagradu Hrvatskog nogometnog saveza

 

Nogometne utakmice u to vrijeme rijetko su se propuštale, i bile su prave male svečanosti, na kojima je u pravilu nazočilo preko 2.000 gledatelja, nešto što je iz današnje perspektive gotovo nezamislivo. Posebno dojmljivo bilo je slavlje nakon osvajanja druge titule prvaka Julijske krajine. Raški trg bio je premali da primi sve koji su željeli pozdraviti svoje junake: Blažinu, Privrata, Vlačića, Giambastiania, Ružića, Cvainera, želea, Persia, Faragunu, te Antona i Ivana Privrata.

 

 Dvije legende kluba, Toni Gregorić i Bepi Jakov Modrušan

 

Nakon tog povijesnog uspjeha dogodio se i prvi prijelaz jednog nogometaša Rudara, Tonia Privrata,  u redove riječkog prvoligaša. On je u dresu Kvarnera samo godinu dana tresao mreže jer se već 1948. vratio u svoj matični klub, ali će ostati zapisan kao prvi u plejadi labinskih nogometaša koji su u narednih 60-ak godina ostaviti duboke korijene u povijesti prvoligaša s Kantride.

 

Mladi plesači RKUD-a Rudar iz Raše

 

Iz tog perioda vrijedi izdvojiti sezonu 75/76. Najprije je 1975. godine, na tadašnji Dan mladosti, u povodu 30-e obljetnice utemeljenja kluba, otvoren novo obnovljeni gradski stadion, a Rudar je, nakon 25 godina, ponovno ostvario plasman u Hrvatsku nogometnu ligu.

 

U sezoni 87/88, nakon dva poraza od varaždinskog Varteksa,  Rudar propušta priliku ostvariti plasman u Drugu jedinstvenu hrvatsku ligu, pa je na novi natjecateljski pomak trebalo čekati do osamostaljenje Hrvatske kad klub, po zatvaranjem labinske jame Istarskih ugljenokopa, ostaje bez najvećeg sponzora, no unatoč toga četiri sezone nastupa pod imenom NK Labin u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi u skupini Jug.

 

Sportski direktor HNK Rijeka Srećko Juričić, zahvaljuje u ime nagrađenih

 

Poslije toga, sve do današnjih dana, klub s promjenjivim uspjehom igra u Trećoj i četvrtoj hrvatskoj nogometnoj ligi, današnjoj Međužupanijskoj ligi Nogometnog središta Rijeka. U tri navrata Rudar je igrao u 1.kolu Kupa Hrvatske, a 2009. godine, nakon pobjede nad tadašnjim prvoligašem Cibaliom iz Vinkovaca, sa 5:2, po prvi put je ostvaren i plasman u osminu-finala Kupa Hrvatske.

 

 Prepuna Kino dvorana

 

NK Rudar ima bogatu i dugu povijest kao suorganizator zajedno s NK Rijeka u jednom od najprestižnijih omladinskih turnira „Kvarnerska Rivijera“. Prvi gosti na turniru bili su bečka Austria, splitski Hajduk i danski Esbjerg. Već naredne godine Labinjani rade pravo malo sportsko čudo, osvajaju prvo mjesto u skupini u kojoj su, uz njih, igrali: njemački Eintracht, zagrebački dinamo i žilina iz čehoslovačke, te po prvi put ulaze u riječku završnicu gdje osvajaju četvrto mjesto.

 

Nastup pjevačkog zbora Zajednice Talijana Labin, Gioia Filigrana, pod ravanteljstvom Sabrine Stemberga Vidak

 

Najveći uspjeh juniori Rudara ostvarili su 1963. godine kad su, nakon početnog poraza u svojoj skupini, od mađarskog Vašaša, pobijedili austrijsku Admiru i mostarski Velež s kojim su na kraju imali isti broj bodova, pa se idućeg jutra o putniku u riječku završnicu odlučivalo izvođenjem penala. Labinjani su bili uspješniji, pa ih je čekao ogled protiv organizatora, Rijeke koji je odlučio Elio Mohorović i odveo momčad u finale, s tad velikom Duklom iz Praga. Za novo iznenađenje ipak nije bilo snage, česi su zasluženo pobijedili ali ovo drugo mjesto je uspjeh koji nije  dosegnula niti jedna kasnija generacija. Nekoliko njih igralo je u polu-finalu, a generacije 95., 2005. i 2008. uspjele su stići do trećeg mjesta.

Svim ovim uspjesima, značajan doprinos dale su i mnoge društveno-sportske organizacije i veliki broj sponzora. U znak zahvalnosti NK Rudar je najzaslužnijim podjelio prigodna priznanja.

 

Visoki gosti, Zorislav Srebrić i Srećko Juričić

 

Zahvalnice su dobili, Istarske ceste – Pula, Rudan žminj, Croatia osiguranje Zagreb ,Sportska zajednica Grada Labina, Savez sportova Istarske županije „Jedinstvo Omladinac“ , Istratehna Labin, Cesta Pula, Obrt Duma Pizzeria Napoli, Privredna banka Zagreb, Turistička zajednica Grada Labina,TE Plomin Plomin, ITV Murexin Raša, Hrvatski nogometni savez Zagreb. Maslinica Rabac , De Conte Labin, Valamar Riviera Poreč,Vodovod Labin, Komunalno poduzeće „1 maj“ Labin, Maling Labin, HEP Zagreb, Grad Labin te HNK Rijeka

 

Izvršni odbor NK Rudar ove je godine ustanovio godišnju nagradu za životno djelo, koja će se, kao što joj samo ime govori, svake godine dodjeljivati trojici zaslužnih pojedinaca za doprinos u radu kluba. Nagrade su se dodijelile u tri kategorije,član uprave ili trener, Vanjski suradnik, te Nogometaš.

 

Lokalni gosti i uzvanici

 

Ovogodišnji dobitnici nagrada su „članovi upravi i treneri“, Anton Toni Gregorić. U kategoriji vanjski suradnici nagradu za životno djelo ove je godine zaslužio bivši nogometaš i dugogodišnji direktor Elektroistre – pogon Labin, Mario Poldrugovac, a nagradu za životno djelo, onu u kategoriji „nogometaš“, dobio je čovjek koji je najduže igrao za seniorsku momčad, skupivšii i najviše nastupa, Vlado Bembić.

 

Goste i uzvanike, pozdravio je i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika

 

Na manifestaciji koja je bila perfektno organizirana, prisutnima su se svojim kratkim govorima obratili, gradonačelnik Tulio Demetlika, ispred županije Patricija Smoljan, te sadašnji predsjednik kluba Remzo Zalihić, koji je primao nagrade i čestitke klubu, od raznih sportskih udruga i saveza.  U zabavno kuturnom djelu programa nastupili su pjevački zborovi Zajednice Talijana Labin, Gioia Filigrana` i Minicantanti, djevojački zbor „XL“, pjevači i plesači RKUD-a Rudar iz Raše, plesna skupina Plesni Studio Cool Step, te labinska umjetnica Roberta Razzi.

Škopac:`Često puta vodomjere nema tko očitati, a država ne dozvoljava novo zapošljavanje`
Vijesti

Škopac:`Često puta vodomjere nema tko očitati, a država ne dozvoljava novo zapošljavanje`

Vodovod Labin ostvario je 26,8 milijuna kuna ukupni prihod i 26,4 milijuna ukupne rashode, a nakon oporezivanja neto dobit iznosi 115 tisuća i 303 kune, iznio je direktor, Dino Škopac u Godi&s

By: Vijesti | 21 Sep 2019 u 08:56
37. slikarska kolonija Riviera okupila umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Latvije
Vijesti

37. slikarska kolonija Riviera okupila umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Latvije

Najdugovječnija slikarska kolonija Riviera 37. godinu zaredom se održava u Poreču te je okupila šest renomiranih umjetnika koji od 14. do  21. rujna u opuštajućem ambijentu Vala

By: Vijesti | 21 Sep 2019 u 08:30
Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Parku skulptura Dubrova
Vijesti

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Parku skulptura Dubrova

S ciljem što boljeg upoznavanja kulturne baštine, Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja i Udruga Mediteranski kiparski simpozij, pozivaju privatne iznajmljivače, njihove goste te

By: Vijesti | 21 Sep 2019 u 07:31
Prva policijska službenica ronioc dolazi iz pulske interventne policije
Vijesti

Prva policijska službenica ronioc dolazi iz pulske interventne policije

Prošlo je više od stotinu godina od kada je prva žena dobila značku i policijske ovlasti. Iako su se kroz povijest morale izboriti za svoja prava i jednako tretiranje u službi, danas

By: Vijesti | 21 Sep 2019 u 07:25
Gastro-bike tour `Terra Albona` slavi 5. rođendan, za nedjelju prijavljeno 320 sudionika
Vijesti

Gastro-bike tour `Terra Albona` slavi 5. rođendan, za nedjelju prijavljeno 320 sudionika

Jesenski gastro-bike tour „Terra Albona“ održat će se ove nedjelje 22. rujna. Ove godine održava se 5. godinu zaredom. Ideja o projektu, gastro-biciklističkoj manifestaciji rodila se 2

By: Vijesti | 20 Sep 2019 u 20:32
Investitori iz Stuttgarta dobrodošli u labinsku poslovnu zonu
Vijesti

Investitori iz Stuttgarta dobrodošli u labinsku poslovnu zonu

Gradonačelnik grada Labina Valter Glavičić ovoga se petka 20. rujna u Stuttgartu susreo s generalnim konzulom Republike Hrvatske g. Ivanom Sablićem. Tema razgovora bila je privlačenje investitora

By: Vijesti | 20 Sep 2019 u 15:35
U Valamarovom Tunarica Sunny Campingu održana još jedna vesela `Domoća fešta od mora`
Vijesti

U Valamarovom Tunarica Sunny Campingu održana još jedna vesela `Domoća fešta od mora`

Sportska natjecanja i bogata gastronomska ponuda uz dobru glazbu i ove godine su dočekali posjetitelje tradicionalne Domoće fešte od mora va Tunarice koja je prošlog vikenda održana u

By: Vijesti | 20 Sep 2019 u 14:16
Pula zasjala u bojama i svjetlima Visualia Festivala
Vijesti

Pula zasjala u bojama i svjetlima Visualia Festivala

Sinoć je s početkom u 20 sati otvoren sedmi Visualia Festival u Puli. U nasmijanoj atmosferi uz voditelja Ivana Šarića, umjetnički direktor festivala Marko Bolković, direktorica Turističk

By: Vijesti | 20 Sep 2019 u 13:19
Sutra promocija monografije Zdravka Milića
Vijesti

Sutra promocija monografije Zdravka Milića

U subotu, 21. rujna 2019. s početkom u 19:30 sati, zakazana je promocija monografije Zdravka Milića. Monografija labinskog akademskog slikara Zdravka Milića novo je izdanje Muzeja suvremene umjetn

By: Vijesti | 20 Sep 2019 u 12:17
Ukupno vijesti 12280

O nama

5portal.hr nezavisni je portal, novi koncept dnevnog portala koji objedinjuje karakteristike popratnih medija, video i audio zapisa te digitalne fotografije. Čitatelje privlačimo i zadržavamo ponajprije sadržajem, od dnevnih vijesti s Labinštine, ali i čitave regije.

Redovno objavljujemo vijesti iz kulture, sporta, rubrike zdravlje, pa sve do korisnih savjeta različitih tematika. Sastavni dio portala jesu i kolumne, te trenutno redovno objavljujemo četiri kolumne. Do sada je objavljen i veliki broj intervjua, a ta praksa će se nastaviti i u budućnosti.       

Dobru suradnju ostvarili smo s raznim udrugama i sportskim društvima te redovito pratimo njihove aktivnosti.

Facebook

Kontakt info

Sjedište: Slobode 63, 52 221 Rabac
Ured: Rudarska 1, 52 220 Labin
OIB: 90625517782

+385 52 854 033
+385 98 849 987
+385 91 130 31 80

autor@5portal.hr