Ove subote 18.lipnja „Vinski i gurmanski dan“ u Općini Sveta Nedjelja, uz opušteno i veselo raspoloženje nagovijestili su dolazak nove turističke sezone. Agroturizmi i vinarije otvorili su vrata svojim rado viđenim gostima, za ovu izuzetnu prigodu, svi su dobrodošli.
Odmah na ulazu u Nedešćinu, s lijeve strane svega 150 metara od središta naselja, vinarija „Romeo“, od 17 sati, otvorila je vrata za dobrodošle goste, uz degustaciju „Romeo“ vina. U veselom ugođaju uz harmoniku, ostala je otvorena sve do ponoći, a druženje se nastavilo i nakon službene zabave.
“Organizirali smo harmoniku, ljepše je, i ljudi su veseliji “, kaže Antonela Paliska, četvrta generacija u obitelji „začetnika“ vinarije, Romea Licula.
„Svatko tko nam je došao prvi put, ili je ponovno došao, oduševljen je. To su te manifestacije koje bi se trebale češće održavati. Imamo ih i na drugoj strani Istre, jer cijela smo regija puna vinskih dana, vinskih tura i susreta. Zato mislim da bi ih češće trebali imati, jer smo jedna od Općina koja je stvarno bogata vinarima i agroturizmima, i stvarno se možemo time ponositi“, kaže Antonela Paliska.
Jučer se na području Općine Sveta Nedelja moglo posjetiti vinarije „Fuhtar“, „Matiška“ i „Romeo“, i kušati sva vina s jednom čašom, po 50 kuna. I to je vrlo solidna cijena za sva vina koja se njome moglo kušati.
„Vinarija „Romeo“ ima u ponudi malvaziju istarsku od bijelih vina, teran i cabernet souvignon, od crnih, slatki muškat žuti, roze od terana i pjenušac, sveukupno šest etiketa.
Kako smo krenuli početak je dobar, i vrlo smo zadovoljni. Mogu reći da je odnos domaćih i turista, negdje podjednak. Turisti su željni ovoga, da je domaće, istarsko, oni to jednostavno vole“, rekla je u kraćem razgovoru, Antonela Paliska, za vrijeme kojega se podiglo raspoloženje na terasi vinarije pa i zaplesalo.
Agroturizam „Cerovac“ otvorio je vrata od 15 sati „da otvorili smo ranije“, kaže vlasnik Patricijo Načinović, jer imali smo ručak u ponudi. Na meniju je bio pršut, sir, kobasice, kiseliš, to je za prvo jelo, domaći kruh, fuži s kokoši, domaći, i poslije tega domaći blinci, kolač od trešnje i aperitiv. Osim kave, sve drugo je domaće, tri slijeda, i sve za cijenu od 130 kuna“, veli Patricijo.
„Otvoreni smo i za one ljude koji dolaze kasnije, pa i ako se nisu najavili, ako ima mjesta primamo ih. U prethodne dvije godine ništa od svega ovoga nismo radili, i sada vidim treba vremena da se opet sve pokrene, kao kad nogometaš ima ozljedu pa ne igra godinu dana. Tako i mi trebamo obnoviti zalihe i pripremiti se da bi opet počeli onako delati, i ne znaš što će biti. Proći će još i dvije godine da pride sve na svoje mjesto.
Forši ni ljudi nisu više kao prije, vidim fali im izlazaka, po malo se to počelo vraćati, ali ne ko zna kako brzo, pogotovo za nas koji smo malo po strani. Možda se bolje vidi kod restorana koji su uz cestu, gdje ljudi moraju stati, ako voze, da se odmore, osvježe.
Da bi se došlo do agroturizma “Cerovac“ u šumu, moraš imati neki povod, pa netko ti mora reći, dali je tu dobro, ili je slabo. I dok se to opet pokrene, proći će vremena.
Ipak, dobro je, jer pomislio sam i da neće baš lako krenuti ponovo i da će trebati puno više vremena. Za sada radimo po najavi, a tko god dođe, ako imamo mjesta, primimo ga“, rekao je Patricijo Načinović.
Inače u manifestaciji gurmanski dan sudjelovali su i agroturizmi Giovanna Allegra i Kaštel Pineta. .
Kod svih šestoro sudionika manifestacije vinskog i gurmanskog dana bila je
donacijska kutija kojom se prikupljaju donacije za humanitarnu akciju "Svi za Davida" , a provodi ju Udruga žena Sv. Nedelja "Mendula" Nedešćina.
Za veselu atmosferu kod vinara pobrinuo se Frula band.( K.Š.P.)19.06.2022./08:34:49