Uz četiri vrste meda na štandu OPG Cvetko Gortan, našla su se i dva kremasta meda, kao novi proizvod, prvi put predstavljen na 7. Danima meda Labinštine. „Kremasti med ima boju senfa, razmazuje se kao marmelada“, kaže Patrik Blašković i pojašnjava, “OPG Cvetko Gortan se programom kandidirao za EU sredstva, koja su nam omogućila nabavku specijalnog stroja, čime smo unaprijedili proizvodnju i stvorili novi proizvod.
Za izradu kremastog meda važno je da postoji jedna baza, najbolje od livadnog meda, od koje se rade kremasti medovi. To je korak dalje u proizvodnji meda, u kojoj kao da smo podijelili jedan dio posla s pčelama. Med je isti, samo je novi proizvod unaprijeđen na sasvim novi način“, kaže Blašković i dodaje, „Ljudi su jako dobro reagirali na kremasti med, sve što smo izložili prodalo se. Cijenu smo stavili normalnu kao od uobičajenog meda.
Od ostalih pčelinjih proizvoda imamo svježi i sušeni pelud. Svježi se mora čuvati u hladnjaku, a sušeni se može držati na sobnoj temperaturi, oba služe za pojačavanje imuniteta. Mogu se uzimati direktno ili s čajevima, jogurtom, na više načina. Žličica do dvije dnevno“, veli Blašković i dijeli s nama svoje viđenje susreta pčelara na 7. Danima meda Labinštine.
„Od ovih susreta očekujem da se ljude i djecu upozna s medom, jako dobre radionice se održavaju tijekom cijelog trajanja. Rekao bi da je to početak zdravog života. Edukacija je ovdje primamljiva koliko za nas pčelare, tako i za ostale koji su zainteresirani. Nakon što ovi susreti završe, mi pčelari prenosimo dalje ta znanja kroz naše proizvode“. (K.Š.P.)23.11.2022./08:44:31