U organizaciji Općine Pićan i etnografskog muzeja Istre, u Centru za nematerijalnu kulturu Istre, na blagdan Sv. Nikole, 6.prosinca, premijerno su prikazani dokumentarni filmovi o unikatnim zanatima Pićanštine.
U dokumentarnom filmu „Kopunivanje“, glavni kazivač Esad Ahmić iz Pićna, jedini se bavi ovim, u Istri tradicijskim zanatom. „Osim mene, u Istri se time više nitko ne bavi. Znam za jednog čovjeka kod Karlovca i jednoga u blizini Zagreba. Kopun je uškopljeni peteh, Uzgaja se isključivo zbog vrlo ukusnog mesa,kupuju ga boljestojeći ljudi, koji si mogu priuštiti meso kopuna. Barem je triput skuplje od kilograma piletine. Prodaje se očišćeni kopun, a obično teži oko tri kilograma“, kazao je Esad Ahmić, kojega je kopunivanju podučio jedan veterinar.
O kopunu kao deliciji na tanjuru, govorio je kuhar iz stancije Stare staze, Denis Brenković. „Poznati je specijalitet iz 18.stoljeća francuske, a potom i talijanske kuhinje. Dospio je u Istru, kopun se uzgaja isključivo radi mesa visoke kvalitete. Da bi u našoj gastronomiji preživio, mora ga se redovito ubijati. Slično se dogodilo s boškarinom, istarsko radno govedo, istisnuli su traktori iz poljoprivrede i prijetilo mu je izumiranje. Sve dok se boškarina nije počelo jesti. Tada se i priča o njemu, sasvim promijenila. Isto se događa sada s kopunom,“ poručio je Brenković, a potom s posjetiteljima podijelio tri vrhunska recepta, za meso kopuna. U restoranima u Istri u ponudi ga uglavnom nema, tek se ponegdje može naručiti, ali samo uz specijalnu prethodnu najavu.
U filmu „Izrada češlja od roga goveda“, glavni kazivač je najstariji stanovnik Pićna, 94. godišnji, Alojz Sergo. Riječima, slikom i zanatski ručno, izradio je za potrebe snimanja dokumentarnog filma, ove godine, češalj od roga istarskog vola. Svi koji su bili na premijeri, mogli su češalj isprobati, usporediti razliku u odnosu na plastične, kakvi su preplavili široku trgovačku ponudu. Sergo kaže da svoje znanje nije imao na koga prenijeti, jer još nitko nije pokazao zanimanje za ovaj unikatni zanat iz Pićanštine, pa čak ni za izradu unikatnog suvenira.
![002[21185]](https://5portal.hr/portal/source/002%5B21185%5D.jpg?1544166270267)
O filmovima su govorile ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, Lidija Nikočević i kustosica, Mirjana Margetić, a večer dokumentarnih filmova u Pićnu, moderirala je predsjednica Komisije za kulturu, turizam i sport, Tina Širol. (Katarina Šoštarić-Perković)07.12.2018./08:04:43