Nabavom dodatnih pet uređaja za biokompostiranje do više od 150 tona komposta
U cilju daljnjeg povećanja održivosti, Valamar je i ove godine napravio značajne korake prema još zelenijem i ekološki prihvatljivijem poslovanju u turizmu. U vodećoj hrvatskoj turističkoj kompaniji već dulje vrijeme se više od polovice otpada odvaja radi daljnje reciklaže, a značajna su ulaganja usmjerena u biokompostiranje. Kontinuiranim ulaganjem u nove uređaje za sprječavanje otpada od hrane, u što je do sad investirano oko 1,5 milijuna eura, Valamar je u hotelima i kampovima postavio ukupno devet uređaja za biokompostiranje, od čega je samo u ovoj godini nabavljeno pet novih.
„Uz brojne aktivnosti koje su usmjerene na smanjenje otpada, Valamar biokompostiranjem dodatno smanjuje stvaranje otpada u nastajanju, a proizvedeni kompost upotrebljavamo za održavanje zelenih površina u Valamarovim hotelima, ljetovalištima i kampovima. Ukupno smo samo u 2024. godini biokompostiranjem proizveli više od 150 tona komposta. Na ovaj način potiče se kružno gospodarstvo te smanjuje ugljični otisak poslovanja, što je jedan od ključnih ciljeva koje smo odredili strategijom održivosti kompanije“, rekla je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.
Valamar svakodnevnim aktivnostima podiže svijest kod zaposlenika, gostiju i okoline u kojoj posluje o važnosti pravilnog zbrinjavanja i recikliranja otpada te investira u uređaje i projekte koji tome pridonose. Tako svi Valamarovi hoteli imaju osigurane uvjete i procedure za odvojeno prikupljanje otpada, dok se u kampovima i apartmanskim naseljima gostima, uz vrećice za odvajanje, dijeli informativne letke o važnosti i načinu prikupljanja otpada, što gosti odlično prihvaćaju. Također, u destinacijama Poreč i Rabac, Valamar je investirao u organizirana eko dvorišta u kojima se prikupljeni otpad dodatno selektira, balira te predaje na daljnju obradu i recikliranje.
Valamar je biokompostiranje prepoznao kao jedan od ključnih elemenata u strategiji održivog poslovanja jer se selektivnim prikupljanjem i obradom otpada od hrane značajno smanjuje količina otpada koji završava na odlagalištima, pomaže se u smanjenju troškova odvoza otpada za lokalne zajednice, a dobivenim kompostom obogaćuje se tlo i potiče ekološki pristup uređenju okoliša.
Usmjerenost u održivi turizam i društveno odgovorno poslovanje s fokusom na obnovljive izvore energije, kružno gospodarstvo, upravljanje otpadom, lokalno proizvedenu hranu i održivost u lancu opskrbe preduvjet je za odmorišni turizam koji je dobar za destinacije, djelatnike, goste i lokalne zajednice. (5p)29.10.2024./12:55:31